Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 17 Mayıs 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler

Sebze ve meyvelerde ilaç kalıntısı iddiaları
 
TSÜAB Başkanı Aygun: -''Greenpeace raporunda Almanya'ya sebze ve meyve ihraç eden ve içlerinde AB ülkelerinin de bulunduğu 25 ülke arasında Türkiye hedef seçilmiştir'' -''Verilerin kapsadığı periyot 2009-2010 yıllarıdır ve geçmiş zamanlara aittir'' -''Rapor 25 ülkeden ithal edilen 76 bitki türünü kapsamaktadır. Buna karşılık Türk medyasında ön plana çıkarılan tek ülke Türkiye ve Türkiye'de üretilen üç meyve ve iki sebze olmuştur''

ANKARA (A.A) - Tohum Sanayicileri ve Üreticileri Alt Birliği (TSÜAB) Başkanı İlhami Özcan Aygun, bazı sebze ve meyvelerde ilaç kalıntısı bulunduğu iddialarının yer aldığı Greenpeace raporuna ilişkin, ''Greenpeace raporunda Almanya'ya sebze ve meyve ihraç eden ve içlerinde AB ülkelerinin de bulunduğu 25 ülke arasında Türkiye hedef seçilmiştir'' değerlendirmesinde bulundu.

     Aygun, yaptığı yazılı açıklamada, Greepeace tarafından hazırlanan raporda, Türkiye'de yetiştirilen üzüm, armut, greyfurt, sakız kabağı ve dolmalık biberde yüksek derecede kimyasal madde kalıntısı bulunduğunun ileri sürüldüğünü hatırlattı.
 
     Türkiye'den gelen tepkiler üzerine söz konusu raporun İngilizce versiyonunun yayımlandığını ifade eden Aygun, şunları kaydetti:
     ''Bu sonuçlar Alman yetkili makamlarından sağlanan verilere ve Greenpeace tarafından örnekleme yöntemi bilinmeyen şekilde perakende satış noktalarından toplanan ürünler üzerinde yapılan analizlere dayanmaktadır.
 
Verilerin kapsadığı periyot 2009-2010 yıllarıdır ve geçmiş zamanlara aittir. Rapor 25 ülkeden ithal edilen 76 bitki türünü kapsamaktadır. Buna karşılık Türk medyasında ön plana çıkarılan tek ülke Türkiye ve Türkiye'de üretilen üç meyve ve iki sebze olmuştur. Aynı rapora göre İspanya ve Tayland'dan ithal edilen ve kırmızı etiket ile damgalanan tür (ürün) sayıları da 5'tir. Üstelik İspanya kökenli olan ve yüksek dozda pestisit kalıntısı taşıyan meyve türü sayısı ise 4'tür. Dünya ve Türkiye kamuoyuna sunulan haberlerde Türkiye tarımsal üretim bakımından en kötü durumda olan ülke gösterilirken 'kırmızı etiket'li ürünler yetiştiren başka ülkeler görmezlikten gelinmiştir. Almanya'ya sebze ve meyve ihraç eden ve içlerinde İtalya, Yunanistan, Hollanda, Fransa, İspanya, Belçika gibi Avrupa Birliği ülkeleri de bulunan 25 ülke arasında Türkiye hedef seçilmiştir. Greenpeace Alman tüketicilerini, ithal Türk sebze ve meyvelerinden soğutmak istemektedir.''
 
     Gıda ve halk sağlığı konusunda gerçeklerin konuşulmasından yana olduklarını bildiren Aygun, ancak bunun dış ve iç politik mülahazalardan uzak, Türk çiftçisine ve tarımına karşı ön yargısız ve kötü niyetli olmayan ve her şeyden önce bilimsel bilgi ve sağlıklı veriler üzerinden olacak bir şekilde yapılmasının gerektiğini belirtti.
     Türkiye'nin uzun bir süreden beri tarımsal üretim kadar halk sağlığını ve gıda güvenirliğini de ön plana çıkartığına dikkati çeken Aygun, Bakanlığın da son zamanlarda bu hususta bugün bir çok ülkenin çok daha ilerisinde, pek çok olumlu ve önemli adımlar attığını vurguladı.

     Aygun, tarım ilaçlarının reçeteli olarak satışından, iyi tarım uygulamaları ve sayıları günden güne artan örnek alma ve laboratuvar analizlerine kadar bir dizi tedbirlerin uygulamaya konulduğunu belirterek, 'Öyleyse bütün bunlar neden yapılmaktadır- Türkiye'yi hem içeride hem de dışarıda sağlıksız tarım ürünleri yetiştiren bir ülke olarak göstermektir. Böylece iç tüketiciler korku ve dehşete düşecek, halk ne yapacağını ve ne yiyeceğini bilemeyecek, turistler Türkiye'ye gelmekten vazgeçecek ve tarımsal ihracat baltalanacaktır. Tabii bu arada en büyük sıkıntıyı da çiftçiler çekecektir'' ifadelerini kullandı.

    
     -Greenpeace Türkiye'de tarımsal yapının değişmesini istiyor-
    
     Gerek Greenpeace, gerekse onunla beraber pozisyon alan yurt içi bazı kesimlerin iki husus üzerinde durduğunu işaret eden Aygun, şöyle devam etti:
     ''Yurt dışındaysanız Türkiye'den gelen tarım ürünlerini satın almayın ve Türk hükümeti de hemen organik tarıma geçmek için politikalarını değiştirsin. Bu ikinci husus tam bir dayatmadır. Organik, ekolojik, sürdürülebilir tarım amaç ve ilkeler olarak geniş destek görmektedir.

     Ancak bu yaklaşımla ne Türkiye'nin ne de tüm insanlığın gıda ve tarımsal ürün ihtiyacını karşılamak mümkün değildir. Ayrıca pazarda, markette organik ürün diye satılan meyve ve sebzelerin gerçekten öyle olup olmadığı meçhuldür. Organik meyve ve sebzelerin bilinen ürünlere nazaran çok pahalı olduğu ve sadece varlıklı kimseler tarafından satın alındığı da bilinmektedir. Bu durumda gelir seviyesi yeterli olmayanların organik ürünlerle beslenmesi nasıl mümkün olacaktır-
 
Organik tarımsal üretimin daha geniş alanlara yaygınlaşması, geleneksel üretime tahsis edilen alanların ve dolayısıyla üretimin azalmasına yol açmak suretiyle gıda ve sebze, meyve fiyatlarının daha da artmasına yol açacaktır. Görüldüğü gibi Greenpeace ve bu hususta onunla işbirliği yapanlar Türkiye'de tarımsal yapının değişmesini istemekte ve hatta bunu dayatmaktadır.''
    

Ekleme Tarihi
10.04.2012
Ekleyen Kişi
Celil PAKSOY

Etiketler: Sebze ve meyvelerde ilaç kalıntısı iddialar, greenpeace, gıda, organik, tarım, İtalya, Yunanistan, Hollanda, Fransa, İspanya, Belçika
Link: Sebze ve meyvelerde ilaç kalıntısı iddialar




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız