Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 19 Nisan 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
Bayburtlu Çiftçilere Meyve Fidanı Dağıtıldı 

Bayburtlu Çiftçilere Meyve Fidanı Dağıtıldı

Bölgede kapama meyve bahçesi sayısını artırmak, çiftçilerin tarımsal gelirini yükseltmek, Bayburt'ta meyveciliğin gelişmesini sağlayarak ülke ekonomisine katkıda bulunmak üzere 2012 Yılı Özel İdare kaynaklı yürütülen Meyveciliği Geliştirme...


Bölgede kapama meyve bahçesi sayısını artırmak, çiftçilerin tarımsal gelirini yükseltmek, Bayburt'ta meyveciliğin gelişmesini sağlayarak ülke ekonomisine katkıda bulunmak üzere 2012 Yılı Özel İdare kaynaklı yürütülen Meyveciliği Geliştirme Projesi kapsamında Bayburtlu çiftçilere meyve fidanı dağıtımı yapıldı.

Bölgede kapama meyve bahçesi sayısını artırmak, çiftçilerin tarımsal gelirini yükseltmek, Bayburt'ta meyveciliğin gelişmesini sağlayarak ülke ekonomisine katkıda bulunmak üzere 2012 Yılı Özel İdare kaynaklı yürütülen Meyveciliği Geliştirme Projesi kapsamında Bayburtlu çiftçilere meyve fidanı dağıtımı yapıldı.

İl Özel İdaresi bütçesinden 16 bin TL. ödenek sağlanan projenin sonunda Bayburt'ta 95 dekar kapama meyve bahçesi kurulması planlanıyor. Fidan maliyetinin %50 si özel idare tarafından, % 50'si de çiftçiler tarafından karşılanan proje kapsamında, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğüne müracaat eden 50 çiftçiye çeşitli meyve fidanı dağıtımı yapıldı.

SULANABİLİR ALANLARDA ALTERNATİF ÜRÜNLERE GEÇİŞ ARTACAK

Proje hakkında bilgi veren İl Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Abdullah Ertuğrul Bayburt'ta tarımsal üretimin % 30'unun bitkisel üretim olduğunu belirterek şunları kaydetti: " Başlıca ürünlerimiz, buğday, arpa, çavdar, şeker pancarı, patates, lahana ve yem bitkileridir. 131.955 ha ekilebilir tarım arazimizin % 35'i sulu, % 65'i ise kuru tarım alanlarından oluşmaktadır.

Yeni yapılan sulama tesisleri ile birlikte bu oran önemli ölçüde artacaktır. İlimizde sulanabilir arazi miktarı artışına paralel olarak arz fazlası olan ürünlerden alternatif ürünlere geçiş sağlanarak çiftçimize daha fazla katma değer kazandırmak amacıyla, sulanabilir alanlarda; Yem Bitkisi, Patates ve sebze üretimi ile meyve bahçeleri tesisine yönelik projeler uygulamaya konulmuştur.

Sayın Valimin, İl Genel Meclisi Başkan ve Üyelerinin destekleriyle Yem Bitkisi Üretimini Geliştirme Projesi kapsamında slajlık Mısır tohum desteği, Tarla Bitkilerini Geliştirme Projesi kapsamında 75 ton sertifikalı patates tohumu üreticilerimize dağıtılmıştır. Sebze Üretimini Geliştirme Projesi kapsamında ise muhtelif fidelerle sera ve açıkta sebzeciliği geliştirme çalışmaları yürütülmektedir."dedi.

Meyveciliği Geliştirme Projesi kapsamında 50 üreticiye yaklaşık 95 da alanda kapalı meyve bahçesi tesis edileceğini dile getiren Ertuğrul, " Bu kapsamda 5 bin 900 adet meyve fidanı dağıtılacaktır. Fidan maliyetinin % 50 si Özel İdare Bütçesinden, % 50 si ise çiftçi tarafından karşılanacaktır.

Ayrıca, Bakanlığımız tarafından sertifikalı fidan kullanarak bahçe tesis eden üreticilerimize dekar başına 350,00 TL ye kadar hibe desteği sağlanmaktadır. Ziraat Bankası kanalıyla tarımsal cari faiz oranlarından 50 puan indirilmek suretiyle meyvecilikte işletme ve yatırım projeleri desteklenmektedir.

Ayrıca modern basınçlı sulama sistemlerine de sıfır faizli kredi kullandırılmaktadır.Bu projenin üreticilerimize ve ilimiz ekonomisine katkı sağlamasını temenni eder, saygılarımı sunarım." açıklamasında bulundu.

İl Genel Meclis Başkanı Raci Bayrak ise Özel İdare tarafından projeye verilen destek hakkında düşüncelerini dile getirdi.

Bayburt'TA CİDDİ GELİŞMELER OLUYOR

Yapılacak projeler ile Kop dağından Bayburt'a kadar olan bölgenin 'Yeşil Vadi' olacağını söyleyen Vali Hasan İpek şunları kaydetti:

"Öncelikle böyle güzel olaylarda birlikte olmaktan dolayı mutluluğumu belirtiyor hepinizi selamlıyorum. Bu gün Bayburt'ta gerçekten hem çiçekleriyle hem meyveleriyle Bayburt'u daha da güzelleştirecek, aynı zamanda ekonomik katkılarıyla çiftçi ailelerimizin bütçelerini güçlendirecek bu proje Bayburt için gerçekten önemli projedir.

Bu projede İl Genel Meclisi teklif edildiği anda hiç tereddüt etmeden bu rakamları verdi. İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü elemanlarımız, tamda vaktinde ve zamanında işi geciktirmeden organizasyonlarını yaptılar. Çiftçilerimizde bunları sağlıklı bir şekilde bahçelerine ve tarlalarına dikecekler ve ürünlerini alacaklar. Bayburt'ta ciddi gelişmeler oluyor."dedi.

Bayburt'A YEŞİL VADİ İLE GİRİLECEK

Özellikle tarım, ormancılık ve su alanında Bayburt'ta ciddi gelişmler yaşandığını vurgulayan Vali İpek,

"Bu müjdeleri burada sizlerle bir kez daha paylaşmak istiyorum. Geçtiğimiz günlerde Orman ve Su İşleri Bakanımız Prof. Dr. Veysel Eroğlu ilimizdeydi. Kendilerinden 13 adet gölet sözü aldık. Ayrıca Çamur Barajı'nın gölet olarak yeniden organize edilerek kendi bakanlığı tarafından inşaatının yapılması konusunda bizlere müjde verdiler.

Ama en önemli müjdelerinden bir tanesi Kop Dağı'ndan Bayburt'a kadar olan tüm bölgenin yeşillendirilmesi konusuydu. Bundan sonra Bayburt'a girerken bir yeşil vadiyle girilecek. Erzurum tarafından Kop'tan Bayburt'a kadar tüm bölge ağaçlandırılacak.

Bunun dışında Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımızın ve İl Müdürlüğümüzün çalışmalarını burada detayı ile gördük ben bu çalışmaların sonucunu alacağımızı umuyorum. Aydıntepe ovası inşallah % 60 oranında birkaç yıl içerisinde cazibeli sulama ile sulanacaktır. Demirözü ovamızın tümü birkaç yıl içerisinde yine sulanacak. Çünkü bu yıl Demirözü'nde sulama sistemi kuruluyor.

Bayburtlular ağacı seviyorlar ben bunu görüyorum. Bir yerde bir ağaç kesildiği zaman hemen tepki gösteriyorlar. İnşallah bu ilgi ve alaka da devam ettiği sürece bu ağaçsız dağlar kurtulacak ve Bayburt yeşil bir görünüme kavuşacaktır." diye konuştu.

Vali İpek daha sonra Yaver Develioğlu isimli vatandaşa meyve fidanlarını takdim etti. Peşisıra Belediye Başkanı Hacı Ali Poalt ve İl Genel Meclisi Başkanı Raci Bayrak tarafından daha önce belirlenen çiftçilere meyve fidanları teslim edildi.







http://haberler.com

Ekleme Tarihi
11.04.2012
Ekleyen Kişi
Celil PAKSOY

Etiketler: Bayburtlu Çiftçilere Meyve Fidanı Dağıtıldı
Link: Bayburtlu Çiftçilere Meyve Fidanı Dağıtıldı




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız