Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 30 Nisan 2024 Salı
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
bitkisel yağ 

Natürel ve Soğuk Preslenmiş Bitkisel Yağlarda Sabun Bulunmayacak

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı bitkisel yağların, tekniğine uygun ve hijyenik şekilde üretim, hazırlama, işleme, muhafaza, depolama, taşıma ve pazarlanmasına yönelik özellikleri belirledi Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, aspir, ayçiçeği babassu, fındık yağı, hindistancevizi, kanola, Mısır yağı, palm çekirdeği, pamuk yağı, susam, üzüm çekirdeği ve yer fıstığı meyvesinden elde edilen yağların, tekniğine uygun ve hijyenik şekilde üretim, hazırlama, işleme, muhafaza, depolama, taşıma ve pazarlanmasına yönelik özellikleri belirledi.


Gıda işletmecileri, 1 Mart 2013 tarihine kadar Tebliğ hükümlerine uymak zorunda olacak. Sabun miktarı rafine yağlarda en çok yüzde 0,005 m/m düzeyinde olacak, soğuk preslenmiş ve natürel yağlarda sabun bulunmayacak.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın Türk Gıda Kodeksi Bitki Adı ile Anılan Yağlar Tebliği Resmi Gazete'de yayımlandı. Bugünden itibaren yürürlüğe girecek Tebliğ ile düzenleme kapsamında yer alan "bitkisel, ham, natürel, soğuk preslenmiş natürel yağların", tekniğine uygun ve hijyenik şekilde üretim, hazırlama, işleme, muhafaza, depolama, taşıma ve pazarlanmasını sağlamak üzere özelliklerini belirlendi. Tebliğ, yağ asitlerinin bünyesini veya yağ kıvamını değiştirmek amacıyla esterleştirilmiş veya hidrojene edilmiş yağları ve karışım yağları kapsamıyor.

-SOĞUK PRESLENMİŞ VE NATÜREL YAĞLARDA SABUN BULUNMAYACAK-

Tebliğ ile aspir, ayçiçeği babassu, fındık yağı, hindistancevizi, kanola, Mısır yağı, palm çekirdeği, pamuk yağı, susam, üzüm çekirdeği ve yer fıstığı meyvesinden elde edilen bitkisel, ham, natürel, soğuk preslenmiş natürel yağların özellikleri belirlendi. Buna göre bitkisel yağların, yabancı veya ransit tat ve koku içermemesi, ham ve natürel yağların kendine has renk, tat ve kokuda olması gerekecek.

Yağlara, mineral yağlar, sentetik yağlar, esterleştirilmiş yağlar veya diğer yağlar karıştırılamayacak. Yağ asitleri kompozisyonunun belirlenen değerlere uygun olacak. Yağların kalite kriterlerine uygunluğu aranacak. Sabun miktarı rafine yağlarda en çok yüzde 0,005 m/m düzeyinde olurken, soğuk preslenmiş ve natürel yağlarda sabun bulunmayacak. Asit sayısı rafine yağlarda en çok 0,6 mg KOH/g yağ düzeyinde olurken, bu oran soğuk preslenmiş ve natürel yağlarda en çok 4 mf KOH/g yağ, natürel palm yağında en çok 10 mg KOH/g yağ bulunacak.

Bitkisel yağlarda çözünmeyen saflıklar en çok yüzde 0.05 m/m, uçucu madde en çok yüzde 0.2 m/m olacak. Rafine yağlarda peroksit sayısı kilo başına en çok 10 miliekivalen aktif oksijen, soğuk preslenmiş ve natürel yağlarda kilo başına en çok 15 miiliekivalen aktif oksijen içerecek. Fiziksel ve kimyasal özelliklerin Tebliğ'de belirlenen kriterlere uygun olması zorunlu olacak. Tebliğ'de ayrıca bitkisel yağların sterol kompozisyonlarının (toplam sterol yüzdesi) de belirlendi.

-Palm oleinin kayma noktası 24 °C'den fazla, palm stearinin kayma noktası 44 °C'den az olmayacak. Palm çekirdeği oleinin kayma noktasının 21 °C-26 °C aralığında, palm çekirdeği stearinin kayma noktasının 31 °C-34 °C aralığında olması gerekecek.

-Yer fıstığı yağı için, araşidik ve daha yüksek karbonlu yağ asitleri miktarı kilo başına 48 gramı geçmeyecek.

-Üzüm çekirdeği yağının eritrodiyol içeriği toplam sterolün yüzde 2'sinden az olmayacak.

-Ağartılmamış palm yağı, ağartılmamış palm olein ve ağartılmamış palm stearinde; beta-karoten cinsinden toplam karotenoid miktarları kilo başına sırasıyla; 500-2000, 550-2500 ve 300-1500 mg olacak.

-ETİKETLEME, AMBALAJLAMA-

Bitkisel yağlar, Türk Gıda Kodeksi Etiketleme Yönetmeliği'ne uygun etiketlenecek. Ayrıca etiketleme sırasında tebliğ kapsamında yer alan "yağ" tanımları ürün adı olarak kullanılacak. Ancak, ürünlerin adlandırılmasında, üretim teknolojisine uygun olarak ürün adını önüne "natürel" veya "rafine" yazılabilecek. Uygun teknoloji ile üretilmesi koşulu ile "soğuk preslenmiş" ifadesi de bulunabilecek.

Yağ asidi kompozisyonuna göre adlandırılan yağlar için; "yüksek oleik asitli" ifadesi de etikette ürün adı ile aynı görüş alanında kullanılacak. Numune alınması ve analizleri, Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliği'ne, ambalajlama Türk Gıda Kodeksi Gıda ile Temas Eden Madde ve Malzemeler Yönetmeliğinde yer alan hükümlere uygun olacak.

Hijyen kriterlerinde Türk Gıda Kodeksi Mikrobiyolojik Kriterler Yönetmeliğinde yer alan hükümlere, pestisit kalıntılarında ise Türk Gıda Kodeksi Pestisitlerin Maksimum Kalıntı Limitleri Yönetmeliği'nde yer alan hükümlere uygunluk aranacak.

-1 MART 2013'E KADAR GIDA İŞLETMECİLERİ TEBLİĞ'E UYUM SAĞLAYACAK-

Bu Tebliğ kapsamında faaliyet gösteren gıda işletmecileri, 1 Mart 2013 tarihine kadar Tebliğ hükümlerine uymak zorunda olacak. Tebliğin yayımından önce faaliyet gösteren gıda işletmecileri, bu Tebliğ hükümlerine uyum sağlayıncaya kadar, yürürlükten kaldırılan Türk Gıda Kodeksi Bitki Adı ile Anılan Yemeklik Yağlar Tebliği hükümlerine uygun hareket edecek.

Tebliğe aykırı davrananlar hakkında Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunun ilgili maddelerine göre idari yaptırım uygulanacak.




http://haberler.com

Ekleme Tarihi
12.04.2012
Ekleyen Kişi
Celil PAKSOY

Etiketler: Natürel ve Soğuk Preslenmiş Bitkisel Yağlarda Sabun Bulunmayacak, aspir, ayçiçeği babassu, fındık yağı, hindistancevizi, kanola, Mısır yağı, palm çekirdeği, pamuk yağı, susam, üzüm çekirdeği, yer fıstığı
Link: Natürel ve Soğuk Preslenmiş Bitkisel Yağlarda Sabun Bulunmayacak




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız