Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 16 Mayıs 2024 Perşembe
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

TARSİM, çiftçinin yüzünü güldürdü

Antalya’da meydana gelen hortum sonucu zarar gören sigortalı seraların hasarı, Tarım Sigortaları Havuzu (TARSİM) tarafından karşılanıyor. TARSİM Antalya Bölge Müdürü Yaşar Bişgin, ildeki bütün çiftçileri sigorta yaptırmaya davet etti.

Antalya’nın Serik ilçesinde, sağanak yağışın ardından çıkan hortum, Çandır beldesi ile Kuşlar, Bilginler ve Yeşilyurt köylerinde tarım alanlarına zarar verdi. Uzun süre karada ilerleyen hortum, önüne gelen her şeyi yerle bir etti. Hortumda 40'a yakın domates, biber ve salatalık serası zarar gördü. Üretici, ürünlerini hasat edemeden yaşanan bu olay büyük maddi kayba neden oldu. Ancak serasını TARSİM’den sigortalatan üreticilerin hasarlarının belli bir kısmı devlet tarafından karşılanıyor.

TARSİM Antalya Bölge Müdürü Yaşar Bişgin, tarım sigortalarının devlet destekli olarak yapıldığına dikkat çekti. Bu yapılan sigorta kapsamında, üreticiye ödenecek primin yüzde 50’sinin devlet tarafından karşılandığını ifade eden Bişgin, bölgedeki ve Antalya’daki bütün seraların sigortalı olması gerektiğini kaydetti.

Açık alanların da tamamının sigortalı olması için çalıştıklarını ifade eden Bişgin, “Burada gördüğünüz gibi sera modern bir sera. Hiç beklemediğimiz bir anda hortum hasarı almıştır. Bu sera, 2009 yılı yapımı olan bir seradır. 2009’dan beri sigortalanmaktadır. İlk defa bu yıl böyle bir hasarla karşılaşmıştır. Seramız 37 dönümlük bir seradır. Üzücü olan şudur ki büyük bir maddi hasar söz konusudur.

Bizim Serik bölgesinde bin 600 adet sera poliçemiz bulunmaktadır. Bu bin 600 poliçeye karşılık burada olması gereken çok daha fazla sera sayısı vardır. Olması gereken tamamının sigortalanmasıdır. Biz bunu istemekteyiz. 10 Nisan’da meydana gelen hortumdan dolayı bize hasar ihbarı gelen 3 tane seradır. Oysa ki bölgede daha fazla seranın hasar almış olduğunu görmekteyiz. Bu, bizi üzen bir olaydır. İsterdik ki tamamı sigortalı olsun. Tamamının yanında bulunalım.” diye konuştu.

Sigortanın, yüzde 100 hasarı karşılayan bir kurum olmadığına dikkat çeken Yaşar Bişgin, hasarın mutlaka karşılandığını, ancak bunun belli bir oranda olduğunu ifade etti. Sigortalı olan bir serada inceleme yapan Bişgin, yüzde 100'lük bir hasarın söz konusu olduğunu ifade etti. Ancak yapılan ekspertiz çalışmaları sonucunda ürünün bir kısmının daha, hasar almadan önce hasat edilmiş olduğunu kaydeden Bişgin, “Ve bazı değerlendirilebilecek unsurların bulunmuş olmasından dolayı hasar oranları farklı şekilde eksperler tarafından belirlenmiştir.

Burada üründeki hasar oranı yüzde 80 olarak belirlenmiştir. Diğer taraftan, konsürüsyonda yüzde 86, teknik donanımda yüzde 75 ve plastik cam örtü gibi ürünlerdeki hasar oranlarını da yüzde 87 olarak belirlemiştir. Bu hasar oranları üreticimize aynen verilmiştir. Sadece bu hasar oranları net alacağı hasar oranlarını ifade etmemektedir.

Ne alabileceği hasar oranı daha sonra TARSİM tarafından hesaplanacaktır. Bu da yüzde 50 ve 60 arasında değişmektedir. Yüzde 50 ile 60 arasındaki oranları ifade ederken, biz burada plastik örtü, cam örtü, toplam sigorta bedeli üzerinden muafiyetler düşülür. Örtü için ayrı bir ödeme çıkartılır, konsürüsyon için ayrı bir ödeme çıkartılır. Ürün ve teknik donanım için de ayrı bir ödeme çıkartılır. Ve ödeme yapılır.” şeklinde konuştu.

“BİR YIL İÇERİSİNDE 21 MİLYON PRİM TOPLANIP, 21 MİLYON 500 BİN TL HASAR ÖDEMESİ YAPILDI”

TARSİM Antalya Bölge Müdürü Yaşar Bişgin, il genelinde 75 bin dönümlük arazide sigorta yapıldığını kaydetti. Ancak çok daha geniş bir alana sahip olduklarını kaydeden Bişgin, buna karşılık kesilen poliçe sayısının 12 bin 800 olduğunu ifade etti.

Bu rakamın çok düşük olduğunu belirten Bİşgin, “Yine ödenen prim miktarına baktığımızda, 21 milyon lira prim toplanmışken bölgede bir yıl içerisinde dağıtılan hasar miktarı 21 milyon 500 lirayı bulmuştur. Yani toplanan primin üzerinde hasar dağıtımı meydana gelmiştir. Bizim en büyük üzüntümüz diğer hasar görmüş üreticilerin seralarını sigortalamamış olmalarıdır.

Oysa ki biz istiyoruz ki üreticilerimizin tamamı sigortalarını yaptırsınlar. Sigorta yaptırmak bu kadar zor değil. Verecekleri primler yüzde 2’lerde gezen çok düşük bir prim miktarıdır. Böyle bir primi ödemekten veya serasını sigorta yaptırmaktan kaçmaktansa, gece rahat uyuyabilmek için sigortalarının hepsini yaptırmalarını istiyoruz.” dedi.

Hortumda zarar gören Kaltun Topraksız Tarım Sera Tesisi Ziraat Mühendisi Süleyman Erten, sigorta yaptırmamış olması halinde şu an çok fazla zararları olacağını söyledi. Erten, sigortanın böyle günler için olduğunu, bütün çiftçilerin yaptırması gerektiğini kaydetti. (CİHAN) 


Ekleme Tarihi
13.04.2012
Ekleyen Kişi
Celil PAKSOY

Etiketler: TARSİM, çiftçinin yüzünü güldürdü, antalya, serik, hortum, tarım sigortası, çiftçi, TARSİM Antalya Bölge Müdürü Yaşar Bişgin
Link: TARSİM, çiftçinin yüzünü güldürdü




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız