Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 16 Mayıs 2024 Perşembe
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler

Zeytinyağı Tesislerinin Planması Yapılacak

Çevre ve Şehircilik Aydın İl Müdürlüğü'nün hazırladığı ve Güney Ege Kalkınma Ajansı (GEKA) tarafından desteklenecek olan "Aydın'da Mevcut Zeytinyağı Tesislerinin Çevresel Etkilerinin Analizi, Yeni Kurulacak Tesislerin Ekolojik ve Sosyoekonomik Planlaması" projesinin tanıtımı yapıldı.

Çevre ve Şehircilik Aydın İl Müdürlüğü toplantı salonunda yapılan 'Aydın'da Mevcut Zeytinyağı Tesislerinin Çevresel Etkilerinin Analizi, Yeni Kurulacak Tesislerin Ekolojik ve Sosyoekonomik Planlaması' projesinin başlangıç ve tanıtım toplantısına Aydın Valisi Kerem Al, Vali Yardımcısı Celal Ulusoy, Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Selahattin Varan, Aydın İl Sağlık Müdürü Dr. Hüsnü Tırpancı ile İlçe Kaymakamları, Çevre ve Şehircilik İl Müdür Yardımcısı Raziye Yaralı, Aydın Ziraat Odası Genel Sekreteri Zeki Sarıoğlu, Aydın Zeytin ve Zeytinyağcılar Üretici Derneği Başkanı İsmet Bozkurt, sivil toplum kuruluş temsilcileri, ilgili kurum personeli ve davetliler katıldı.


Toplantının açılışında konuşan Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Selahattin Varan, projenin Güney Ege Kalkınma Ajansı tarafından desteklendiğine işaret ederek, "Aydın'ın yüzde 35'e yakın nüfusu zeytin ve zeytinyağı üretiminden geçimini temin etmektedir.

İlimiz için bu denli önemli olan zeytin ve zeytinyağı sektörünün gelişmesine katkıda bulunmak amacıyla hazırladığımız Aydın'da Mevcut Zeytinyağı Tesislerinin Çevresel Etkilerin Analizi, Yeni Kurulacak Tesislerin Ekolojik ve Sosyoekonomik Planlaması projesinde İlimizdeki zeytinyağı işletmelerinin envanterinin çıkarılması, atık-ürün ilişkisinin ortaya konulması ve zeytinyağı tesislerinin faaliyeti sonucu oluşan atıkların bertaraf yöntemlerinin tespiti, zeytinyağı tesislerinin çevresel etkilerinin analizi, bu etkilerin minimize edilmesi için çözüm önerilerinin oluşturulması ve kurulması planlanan tesislerin ekolojik ve sosyo-ekonomik planlanması amaçlanmaktadır.

Bu planlamalar neticesinde mevsimsel olarak oluşan ve son zamanlarda da basında ve kamuoyunda yer alan kızılsuyun çevreye olan olumsuz etkilerinin bir daha yaşanmamasını sağlamak ve kalıcı çözümler üretebilmektir. Sayın Valim başta olmak üzere Bakanlığımız ve diğer Kamu Kurum ve Kuruluşları ile özel sektör temsilcilerini yanımızda hissetmek en büyük motivasyonumuzdur.

Bu projeyi hep beraber başaracağız. 2023 Vizyonu çerçevesinde, Ülkemizde ve İlimizde, yerleşmeye, çevreye ve yapılaşmaya dair sosyal ve kültürel ihtiyaçları gözeten, sağlıklı, güvenli ve yaşam kalitesi yüksek çevrelerin oluşturulması yolunda hizmetlerimize devam edeceğiz" dedi.

Proje kapsamında bilimsel yayınların taranması, kurumsal verilerin toplanması, Akdeniz Havzasında yer alan ülkelerin uygulamalarının değerlendirilmesi, birlik, oda ve sivil toplum kuruluşlarınınn görüşlerinin alınmasının kullanılacak olan yöntemler arasında yer aldığını açıklayan Varan; proje çalışma grubunda Çevre Mühendisi, Uzman Biyolog, Şehir Plancısı, Harita Teknikeri, İdari Personel ile Satın Alma ve Muhasebe Yetkilisinin görevlendirileceğini belirtti.

Aydın Zeytin ve Zeytinyağcılar Üretici Derneği Başkanı İsmet Bozkurt da, projenin son derece güzel olduğunu ancak eksikliklerin de olduğunu iddia etti.

Proje kapsamında görevlendirilecek ekibin arasında sektör temsilcisinin de olması gerektiğini savunan Bozkurt, zeytinyağı üretiminde ortaya çıkan Karasu ile ilgili önerilerde bulunarak, "Zeytin ve zeytinyağı sektöründe Aydın'da yaşanan sorunlar, dünyada zeytin üreten her ülkede yaşanıyor.

Ancak gelişmiş ülkelere bakıldığında kooperatifleşme sonucu atık su miktarını 100 birimden 20 birime düşürerek tek bir yerde topluyorlar. Toplanan kooperatifte de bu atık suları tarımda sulama amaçlı kullanarak bu sorunu çözmüşler" diye konuştu. (İHA)

Ekleme Tarihi
15.04.2012
Ekleyen Kişi
Celil PAKSOY

Etiketler: Zeytinyağı Tesislerinin Planması Yapılacak
Link: Zeytinyağı Tesislerinin Planması Yapılacak




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız