Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 29 Nisan 2024 Pazartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
kayısı ağacı 

Kayısı bahçeleri beyaza büründü

Türkiye’nin kayısı başkenti olarak bilinen Malatya’da ilkbaharla birlikte kayısı ağaçları çiçek açtı. Kayısı ağaçlarının çiçek açması sebebiyle Malatya'nın büyük bölümü beyaza büründü.


Mavi gökyüzü, insanın içini ısıtan güneş, çiçek açan ağaçlar ile Beydağı’nın karlı görüntüsü nedeniyle Malatya’da dört mevsim bir arada yaşanıyor. Kayısı ağaçlarının çiçek açması bu meyveden geçimini sağlayan 60 bin ailenin kazanç umutlarını artırırken bal arılarına da yaradı.

İnsanlar çiçek açan ağaçlardan üst düzey verim almak için bahçelerde çalışırken, arılar tomurcuklardan polen toplamaya uğraşıyor. 7,5 milyon kayısı ağacının bulunduğu kentte bu yıl 600 bin ton ürün elde edilmesi planlanıyor.

Malatya Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Hamit Aygül, Mayatya'da kayısı ağaçlarının genelde mart veya nisan aylarında çiçek açtığını belirtti.

İlde 90-100 bin hektar alan meyve bahçesi bulunduğunu, 325 bin hektarlık boş alanları değerlendirme için çalışma yaptıklarını anlatan Aygül, 100'e yakın ülkeye kayısı ihraç edildiğini, 400 milyon dolar olan ihracat oranını 10 yıl sonra bir milyar dolara çıkarmayı hedeflediklerini ifade etti.

Ziraat Mühendisleri Odası Malatya Şube Başkanı Fevzi Çiçek, Malatya'da bu yıl tam da kayısı üreticilerinin istediği bir kış mevsimi yaşandığını belirtti. Kayısı ağaçları için kışları soğuk, ilkbaharları kurak, yazları da sıcak geçmesinin iyi olduğunu dile getiren Çiçek, "Yıllardır yağışların ve su miktarının azalması nedeniyle bölgede kuraklık ve su sıkıntıları yaşandı. Sulama sularının kaynaklarında problem vardı.

Kar yağışının suyu artırmasını bekliyoruz. Dolayısıyla, bu kar yağışları sonrası bizim için son 8-10 yıldır beklediğimiz bir kış ortamı oldu." dedi. (CİHAN)

Ekleme Tarihi
15.04.2012
Ekleyen Kişi
Celil PAKSOY

Etiketler: Kayısı bahçeleri beyaza büründü, malatya,
Link: Kayısı bahçeleri beyaza büründü




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız