Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 29 Mart 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
Van Gölü 

Van Gölü'nde inci kefali avlanma yasağı başladı

VAN (CİHAN)- Dünyada sadece Van Gölü'nün sodalı suyunda yaşayabilen tek tür olan inci kefali balığının üreme dönemine girmesi dolayısı ile 15 Nisan–15 Temmuz 2012 tarihleri arasında uygulanan avlanma yasağı başladı. İklim değişikliğinden dolayı bu sene inci kefali av yasağının 15 gün daha uzatıldığı belirtildi.


        Van Gölü'nün sodalı suyunda yaşayan inci kefali balığının, üreme alanı olan akarsu ve dere yataklarına göç sebebiyle av yasağı başladı. Van Gölü'ndeki 200 balıkçı teknesi son kez ağlarını çektikten sonra teknelerini kıyıya demirledi. Balıkçılar, avlama yasağının bir gün öncesi mangal yaparak yasaksız balık yemenin tadını çıkardı.

        Bölgeye giderek balıkçılarla bir araya gelen Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Su Ürünleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Sarı, inci kefalinin dünyada sadece Van Gölü'nde yaşayan endemik bir balık olduğunu söyledi. Prof. Dr. Sarı, balıkların yaşamlarını gölde sürdürdüğünü, üremek için de tatlı sulara göç ettiğini belirtti. Dolayısıyla bugünden itibaren başlayan av yasağı nedeninin ise üreme döneminin başlaması olduğunu ifade eden Prof. Dr. Sarı, "Bu üreme göçünü yapacak hayvan, derelere gidecek, yumurtasını bırakıp tekrar Göle dönecek. Bu süre yaklaşık iki buçuk üç ay sürüyor. Bu yüzden de 15 Nisan–15 Temmuz tarihleri arasında inci kefali avcılığı her türlü av aracıyla yasaklanmış durumda." dedi.

        Bu sene inci kefali av yasağının 15 gün daha uzatıldığını ifade eden Sarı, bunun sebebinin iklim değişikliği olduğunu aktardı. İklim değişikliğine bağlı olarak hayvanların mansapta uzun süre beklediğini kaydeden Sarı, "İlkbahar yağışları bitmediği için derelerin bulanıklığı devam ediyor, sel devam ediyor ve su sıcaklığı hayvanın yumurtlamasa uygun hale gelmiyor. Bu yüzden de 1 Temmuz geldiğinde halen derelerde yumurtlayamamış balıklar kalıyor. Bunu dikkate alarak biz bir rapor hazırladık. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'na sunduk ve önerimiz kabul edildi. Av yasağını da bu nedenle 15 Temmuz'a kadar uzatmış olduk." ifadelerini kullandı.
CİHAN

Ekleme Tarihi
16.04.2012
Ekleyen Kişi
gidatarim2

Etiketler: Van Gölünde inci kefali avlanma yasağı başladı
Link: Van Gölü'nde inci kefali avlanma yasağı başladı




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız