Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 05 Mayıs 2024 Pazar
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
Zeytinyağında Don Kişot tartışması 

Zeytinyağında Don Kişot tartışması

Zeytinyağı sektöründe fiyat ve tağşiş polemiği büyüyor.


Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Hakan Özdolgun, Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Ali Nedim Güreli’nin “Süpermarketler ihracatçılardan raf ücreti almazsa uluslararası akreditasyonu olan zeytinyağını tüketicilere ortalama ihraç fiyatından satmaya hazırız” sözlerine tepki gösterdi.

Özdolgun, “EBSO Meslek Komitesi tağşiş uyarılarımız nedeniyle bizi Don Kişot’a benzetmiş. Bu tağşiş olayını yaratan ve gündeme getiren biz değiliz. Sektörün büyük bölümü tağşiş konularını konuşuyor. O zaman Türkiye’de binlerce Don Kişot var” dedi.

6 liralık zeytinyağı toptancıda

Özdolgun, EBSO Meclis Üyesi Nejat Özduran’ın “Piyasada 6-7 TL’ye de zeytinyağı satılıyor” şeklindeki açıklamasına da cevap verdi. “6 TL’ye zeytinyağı satılıyor ama zincir marketlerce bu fiyata zeytinyağı satacak firmalardan fahiş raf fiyatları talep edildigi için bunların çoğu market raflarına giremiyor” diyen Özdolgun, bu gibi firmaların ancak Gıda Çarşısı’ndaki toptancılar vasıtasıyla mahalle bakkallarına girebildiklerini vurguladı. Özdolgun, şunları söyledi: “Oralardan da kimse zeytinyağı almıyor zaten. Halbuki aynı zincir marketler adı geçen oligopolist markalardan ya hiç raf parası talep etmiyorlar ya da çok az ediyorlar. Bu ince bir nokta, bu noktayı anlayamamışlar. Bizim söylediğimiz eğer zincir marketler bize de aynı şekilde bir ayrıcalık yaparlarsa, Uluslararası Zeytin Konseyi akredite laboratuar garantili 1 litre zeytinyağını 7 TL civarına satabileceğimizi söyledik.”

Kim mutlu ona baksınlar

EBSO Meslek Komitesi üyelerinin açıklamalarında, zeytinyağı üreticilerinin mağduriyetinden de söz ettiklerine vurgu yapan Özdolgun, şöyle devam etti: “Zeytinyağı ihracatı 10 bin tonlara gerilediğine göre bakış açılarını iç piyasada en çok mal satan markalara çevirsinler. Bunlar ürünü üreticiden kaç paraya alıp, sözünü ettiğimiz zincir marketlerde kaça satıyorlar, buna bir baksınlar. Bu sektörün mutsuz paydaşları arasında bir tek kim mutlu? Ona bir baksınlar.”
 
 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
16.04.2012
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı

Etiketler: Zeytinyağında Don Kişot tartışması
Link: Zeytinyağında Don Kişot tartışması




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız