Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 06 Mayıs 2024 Pazartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
Boş Koltuklara Gdo’lu Ürünler Paneli 

BOŞ KOLTUKLARA “GDO’LU ÜRÜNLER” PANELİ

İZMİR (İHA) - İzmir'in Foça İlçesi'nde düzenlenen “GDO’lu Ürünler, Yaşamımız ve Organik Tarım” konulu panel, beklenen ilgiyi görmedi. Adeta boş koltuklara verildi.
 
Foça Belediyesi tarafından gerçekleştirilen “GDO’lu Ürünler, Yaşamımız ve Organik Tarım” paneline katılım oldukça düşüktü. GDO’lu ürünler hakkında bilgilendirme amaçlı yapılan panel, tam bir hayal kırıklığına yol açtı. Konuşmacılar 280 kişilik Reha Midilli Kültür Merkezi'nde boş koltuklara konuştu.

Yazar-şair Hüseyin Yurttaş’ın moderatörlüğünde gerçekleşen panele, Ege Üniversitesi (EÜ) Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Tayfun Özkaya, EÜ Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı öğretim görevlisi Dr. Işıl Ergin ile Slow Food Foça Zeytindalı lideri Gül Girişmen konuşmacı olarak katıldı.

CHP’li Foça Belediye Meclis Üyesi Ayla Aksoy, Alevi Kültür Dernekleri Foça Bağarası Şubesi Başkanı Murteza Aktaş ve az sayıda vatandaşın dinleyici olarak katıldığı panelin açılış konuşmasını yapan Hüseyin Yurttaş, şunları söyledi: “Bugün burada Türkiye’de ilk defa Genetiği Değiştirilmiş Organizmalar'la (GDO) ilgili olarak 'GDO Ülkesi' ve devamı olan 'Robotlar Ülkesi' adlı fantastik iki roman yazmış bir yazar olarak bulunuyorum. GDO çalışmalarının, bilimsel bir denetim altında yapılmazsa insanlığın aleyhinde çok büyük sapmalar gösterecek çalışmalara neden olduğunu ve sonuçlarının çok ağır olabileceğini araştırdım, düşünüp tasarladım. İnsanların genleriyle oynanmaya başlanırsa tam bir kuklaya, diğer tabirle robota dönüştürüleceğini, sadece başkalarına hizmet eden bir köleye dönüşeceğini anlatmaya çalıştım. Biz halkımızı biraz bilinçlendirerek, yerel tohum takasını da, alım satımını da yaptırabiliriz. Bence sivil itaatsizlik varsa orada başlamalı. Çünkü bu bir soygun, bu emperyalist bir zulüm. Bunun altından kalkmak yine halkın, köylünün elinde.”

"GDO'LU TOHUMU ÜRETENLE, İLACINI ÜRETEN AYNI"

"Yerel Tohumların Sağlık, Çevre ve Çiftçi Refahına Etkisi" konulu sunum ve konuşmasında tarım sistemleri, organik tarım konuları ve GDO’lu ürünler hakkında bilgiler veren Prof. Dr. Tayfun Özkaya, 2006 yılında dünya ölçeğindeki büyük şirketlerin baskısıyla çıkarılan Tohum Yasası ile yerel tohum ticaretinin yasaklandığını kaydetti. Özkaya; “Irak işgal edilerek yapılan şey, bizde mecliste yasa çıkarılarak yapıldı. İthal tohumlarla ülkemize pek çok hastalık geldi. GDO’lu tohumu üretenlerle, ilacını üretenler aynı. Hatta bazı firmalar bu ürünlerden dolayı insanlarda görülecek hastalıklar içinde ilaç üretiyor. Şirket tohumlarını ilaçla ayakta tutmaya mecbursunuz. Bunları kullanmanın daha fazla ürün alma gibi bir avantajı var, ama bedeli çok ağır. Şirketler karlılıktan memnun. İnsanlar zehirlenmişler, hastalanmışlar umurlarında değil. Öyle hale geldik ki ailesinde kanser olmayan yok. Bireysel olarak, grup olarak, politik olarak yapmamız gereken şeyler var. Yerel tohumları da kullanarak çok çeşit üretmeliyiz. Bizler türleri kaybolmaya yüz tutan yerel tohumları takas şenlikleri yoluyla yaymaya çabalıyoruz” diye konuştu.

"ARAŞTIRMA SONUÇLARI ÇELİŞKİLİ"

Dr. Işıl Ergin de, risk algısına vurgu yaptığı konuşmasında, son zamanlarda özellikle kanserin artmasından GDO’lu ürünlerle birlikte diğer faktörlerin de rolünün olduğunu söyledi. Cep telefonlarının, baz istasyonlarının, tarım ilaçlarının, fast food alışkanlıklarının insanlara hoş şeyler olarak sunulduğunu, bir konuda yapılan bilimsel araştırmaların ise finanse edene bağlı olarak sonuçlar verdiğinin görüldüğünü söyledi. Ergin, “Bir araştırmada kamu kurumlarınca desteklenen bilimsel grup yüzde 93 gibi bir oranla hastalık riski var sonucuna ulaşırken, aynı konuda endüstri finansmanıyla araştırma yapan grup hiç hastalık riski yok sonucuna ulaşabiliyor. GDO’lu gıdalarda başı çeken dört unsur Mısır, Soya, Kanola ve Pamuk. Sadece Soya ve Mısır bin dolayında gıdanın üretiminde kullanılan ana maddeler. Bizim, marketten yiyecek alırken bunları ayırt etmemiz mümkün değil. Mısıra antibiyotik direnç geni ekleniyor. Bu gen mısırı yiyen böceği ilaca gerek kalmadan öldürüyor. Bu mısırı yiyen insanlarda da antibiyotiğe karşı direnç oluşuyor. Türk Tabipler Birliği halk sağlığı için yasal mücadele yaparken, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Şubat 2012’de yeni bir yönetmelik çıkardı. TTB devre dışı bırakıldı. Risk Değerlendirme Komitesi’nin raporuna göre GDO’lu ürünlerin ithal edilebileceğine karar verildi. GDO’lu ürünlerin etkilerinin araştırılması 90 günlük dönem için zorunlu. Bir yıllık, iki yıllık etkilerinin görülmesi gerekirken böyle bir zorunluluk yok. Soya yiyen insanlarda fındık alerjisi görülüyor. Bağışıklık sistemine ciddi etkileri var. Bu nedenle biyoteknolojinin gıdada kullanılmasına karşıyız. Risk ve ihtiyat arasında seçim yapmalıyız. İnsan sağlığı için ihtiyatlı davranmayı seçmeliyiz” diye konuştu.
 
Slow Food Foça Zeytindalı lideri Girişmen ise, bu konuşmalardan sonra kendilerinin yerel ürünlerle ilgili çalışmalarının ne kadar önemli olduğunun bir kez daha ortaya konduğunu söyledi.

Panelin son bölümünde izleyicilerin konuyla ilgili soruları cevaplandırıldı. Foça Belediye Meclis üyesi Ayla Aksoy, konuşmacılara çiçek vererek teşekkür etti.

Ekleme Tarihi
16.04.2012
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı

Etiketler: Boş Koltuklara Gdo lu Ürünler Paneli, gdo
Link: Boş Koltuklara GDO’lu Ürünler Paneli




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız