Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 27 Nisan 2024 Cumartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

Çiftçi pamuktan mısıra yöneldi

Pamukta fark ödeme desteğinin geç ve 46 kuruş olarak açıklanması nedeniyle, çiftçinin pamuktan mısıra yöneldi


Adana Ticaret Borsası Başkanı Muammer Çalışkan, pamukta fark ödeme desteğinin, geçen yıl Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nca 42 kuruş olarak açıklandığını hatırlatarak, bu rakamın 2012 için 4 kuruş artırılarak 46 kuruşa çıkarıldığını söyledi.
Destekleme primlerindeki amacın, çiftçinin gelirine destek olmak ve ülkenin ihtiyacı olan ürüne çiftçileri yönlendirmek olduğunu bildiren Çalışkan, prim desteklerinin açıklanmasında geç kalındığını savundu.

Çalışkan, çiftçinin ne ekeceğine karar vermeden önce bu fiyatların açıklanmasını istediklerini belirterek, "Maalesef geç açıklandı, çiftçi ise ekeceğine zaten karar vermişti" dedi.

Pamuktaki 4 kuruşluk fark ödeme desteğinin olumlu karşılandığını, ancak artan girdi maliyetleri nedeniyle bu oranın beklentinin altında kaldığını kaydeden Çalışkan, şöyle devam etti:

"Geçen yıl pamuk fiyatı yüksekti ve prim desteği 42 kuruştu. Bu yıl pamuk fiyatları düştü. Girdiler arttı. Çiftçimiz pamukta fark ödeme desteğini en az 55 kuruş bekliyordu. Umduğumuzdan az oldu. Pamuk ekim alanlarında, tohum satış rakamlarına göre Çukurova’da yüzde 40, Türkiye genelinde de yüzde 25 azalma öngörüyoruz. Bu ciddi bir rakam. Yine tohum satışlarına göre Türkiye ve Çukurova’da mısır ekim alanlarında yüzde 10 artış var. Pamukta fark ödeme desteğinin geç ve 46 kuruş olarak açıklanması nedeniyle, çiftçi pamuktan mısıra yöneldi."

Çalışkan, pamuk en çok ithal ettiğimiz ürünler arasında yer aldığını da belirterek, "Türkiye’de tarım yapılabilen her yerde mısır yetişebilir. Ancak, pamuk, Ege, Akdeniz ve Güneydoğu’da yetişen bir ürün. Pamukta fark ödeme desteğinin artırılması, Türkiye’nin cari açığının azalmasında ve çiftçiyi pamuğa teşvik etmede önemli rol oynar" diye konuştu.

-Adana Çiftçiler Birliği ikinci Başkanı Doğru-

Adana Çiftçiler Birliği İkinci Başkanı Mutlu Doğru ise pamukta fark ödeme desteğinin beklenilenin altında kaldığını söyledi.

Doğru, prim desteklerinde ciddi bir artış olmadığını belirterek, "Gübre ve mazot desteğinde de çok az bir artış var. Bizim beklentimiz, pamukta 55 kuruştu. Geçen yıl pamuk ekim alanlarında yüzde 25’lik artış olmuştu. Fiyatların düşmesi nedeniyle de 2012 yılında yöredeki ekim alanlarında yüzde 40 azalma bekliyoruz" dedi.

Bu durumun, sıkıntıya yol açacağını ifade eden Mutlu, şunları kaydetti:

"Türkiye, tekstil sektörü için çok önemli olan pamukta dışa bağımlı. Ekim alanlarının azalmasıyla pamukta dışarıya daha fazla bağımlı olacağız. Ham yağ, petrolden sonra yurt dışına en çok döviz verdiğimiz bir ürün. Cari açığımız artacak. Genel ekonomiye de etkisi olacak."

Makineyle pamuk hasadı yaygınlaşsa da elle toplama nedeniyle pamuğun bir çok kişiye iş kapısı olduğunu anlatan Doğru, bu ürüne gereken önemin verilmesini istedi.

-2011 prim ödemeleri-

Doğru, 2011 yılını kapsayan soya, pamuk, mısır ve ayçiçeği gibi ürünlerin prim desteğinin ödenmediğini belirterek, şunları kaydetti:

"Şu an mısır, pamuk, ay çiçeği, soya ekimleri başladı ama 2011 primlerini hala alamadık. Dosyalar yeni tamamlandı. Primleri vermek kadar, ödeme zamanları da önemli. Yeni ürün tarlaya ekilmeden prim ödemeleri muhakkak yapılmalı. Çiftçinin paraya en çok ihtiyacı olduğu zamanlar, ekim zamanıdır."
 
 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
16.04.2012
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı

Etiketler: Çiftçi pamuktan mısıra yöneldi
Link: Çiftçi pamuktan mısıra yöneldi




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız