Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 17 Mayıs 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler

Amasya’nın en turistik meyve bahçesi

Emekli fen bilgisi öğretmeni İbrahim Bayrak, Amasya’nın Gümüşhacıköy ilçesindeki organik meyve bahçesinde 2005’ten bu yana eko-turistleri ağırlıyor. Buğday Derneği’nce başlatılan Tarım Turizmi ve Takası Projesi kapsamında Bayrak’ın bahçesine gelenler arasında ABD’den Çin’e beş kıtadan, her yaştan gezgin var.


Bayrak, konuklarına sembolik çalışma karşılığında ücretsiz konaklama ve yemek sunuyor. Çalışmak istemeyen ücret ödüyor. Bayrak “Bu işten kazancım mutluluk ve dünyanın dört bir yanından dostlar” diyor.

Emekli öğretmen İbrahim Bayrak, ekolojik yaşamı savunan Buğday Derneği’nin 2004’ten bu yana yürüttüğü Tarım Turizmi ve Takası (TaTuTa) projesinin en aktif çiftçisi. Başta Kanada, ABD, İsviçre, Fransa, Malezya, Çin, İsviçre’den olmak üzere bugüne kadar yaklaşık 100 kişi çiftliğinde 10 ila 21 gün kaldı.

Bazıları birkaç kez geldi. Konukları çalışma karşılığında herhangi bir ücret ödemeden tam pansiyon konaklıyor ya da sembolik bir ücret ödüyor. İbrahim Bayrak “Türkler de gelmeye başladı” diyor.

ORGANİK TARIM YAPIYOR

57 yaşındaki Bayrak, 2000’de emekli olunca 10 dönümlük arazisinde elma, şeftali, ceviz, ayva yetiştirmeye başladı. O günlerde köye deneme bahçesi kurmak için gelen 19 Mayıs Üniversitesi öğretim üyelerinden organik tarımı öğrendi. “2004’te organik tarım üzerine uzmanların katıldığı bir seminer düzenledik. Victor Ananias’la bu seminerde tanıştık. Ertesi yıl TaTuTa’ya katıldım.”

Gümüşhacıköy’de birkaç yılda organik tarım yapan çiftçilerin sayısı 25’e, toplam arazi 300 dönüme ulaştı. Fakat bu gelişme uzun ömürlü olmadı. “İlaçsız tarım kimi zaman hiç ürün alamama riskini barındırıyor. Örneğin ben iyi zamanda yılda 50 ton meyve alabilecekken, 30 ton meyveye razı oluyorum. Geçen yıl hiç ürün alamadım. Ayrıca AB ülkelerindeki devlet desteği olmadığı için, ürünümüzü pazarlama zorluğu çekiyoruz. Bu nedenle organik tarımı sürdüren 10 çiftçi kaldık, tarım alanımız da 120 dönüme indi.”

İbrahim Bayrak yaşadıklarından şikâyet etmiyor. Organik tarımı sürdürmeye kararlı. Geçen ay Leonardo Ömürboyu Öğrenme Programı kapsamında 10 çiftçi arkadaşıyla, 15 gün boyunca Almanya, Fransa, Lüksemburg’da ekolojik çiftlikleri gezdi, bilgi alışverişinde bulundu. Bir yandan da yeni hayaller kuruyor. “TaTuTa sayesinde dünyanın dört bir yanında 100’e yakın dostum oldu.

İngilizcemi geliştirdim. Şimdi Amasya’da kırsal doğa turizmini başlatmayı planlıyorum. Gümüşhacıköy’de TaTuTa’ya benim dışımda katılan sadece bir kişi olmuştu, fakat doğa turizmine daha geniş destek sağlayacağıma eminim” diyor.
(TaTuTa projesi kapsamında konuk kabul eden çiftliklerin listesini Buğday Derneği’nin web sitesinde bulabilirsiniz: www.bugday.org)






http://www.hurriyet.com.tr

Ekleme Tarihi
16.04.2012
Ekleyen Kişi
Celil PAKSOY

Etiketler: Amasya nın en turistik meyve bahçesi
Link: Amasya’nın en turistik meyve bahçesi




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız