Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 30 Nisan 2024 Salı
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler

Kısa mesajla üzüm rekoltesi yüzde 45 arttı

Manisa'da üzüm üreticisinin cep telefonuna gönderilen uyarı ve bilgilendirici kısa mesajlar sayesinde bağlarda üzüm rekoltesi yaklaşık yüzde 45 arttı.


 
 
Üretici, bağına ilacı ve gübreyi, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü'nün gönderdiği kısa mesajdaki bilgiye göre atıyor. Uygulama sayesinde Manisa'da son üç yılda bağ alanlarındaki artış yüzde 5 olmasına rağmen üretici ilaçlama ve gübrelemeyi doğru yaptığı için üzümün rekoltesi yüzde 45'i aşan oranda arttı.

Manisa, Türkiye'de üzüm dendiğinde akla ilk gelen şehir. İlde 73 bin 200 dekarlık alanda, 26 bin 400 üretici aile bağcılık yapıyor. Manisa'da bağ sahalarının büyük bir kısmını, sultaniye çekirdeksiz üzüm çeşidi oluşturuyor. Türkiye, çekirdeksiz kuru üzüm üretiminde dünyada ikinci olmasına rağmen en çok kuru üzüm ihraç eden ülke konumunda. Sofralık üzüm üretiminde ise Alaşehir ve Sarıgöl ilçeleri öne çıkıyor. İç piyasanın sofralık üzüm ihtiyacı Manisa'dan karşılandığı gibi Avrupa Birliği (AB) başta olmak üzere diğer ülkelere de ihracat yapılıyor. Cep telefonlarına kısa mesaj gönderme sistemi, Manisa Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü bünyesinde 2005 yılında kuruldu. Bu sistemle bağda tespit edilen ilaçlama, zirai ilaç kalıntısı, ürün ve bölgelere göre hava durumu, çiftçi kayıt sistemi ve destekleme, ürünlerin hasat edilme ve saklama şartları duyuruları, üreticiye kısa mesaj olarak gönderiliyor. Bu uygulamadan zeytin, kiraz ve diğer ürün yetiştiricileri de faydalanabiliyor. Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, bu uygulamayı yedi yıldır kesintisiz yapıyor.

Kurulduğunda kayıtlı üretici sayısı 2 bin 500 olan kısa mesaj sistemine, çiftçiler yoğun ilgi gösteriyor. Manisa'da 2011 yılı sonu itibarıyla kısa mesaj sisteminden faydalanan üretici sayısı 32 bine çıktı. Üreticiler, kısa mesaj hizmeti karşılığında Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü'ne herhangi bir bedel ödemiyor ve istedikleri ürün gruplarına göre kayıt yaptırabiliyor. Müdürlük, geçen yıl 32 bin üreticiye çeşitli konularda uyarı ve bilgilendirme amacıyla 450 bin 500 kısa mesaj gönderdi. 2005 yılından bu zamana kadar gönderilen mesaj sayısı ise 1 milyon 375 bin. Manisa Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ömer Çelik, kısa mesaj sistemi uygulamasıyla birlikte bağlarda üzüm rekoltesinin yüzde 45 arttığını söyledi. Uygulama sayesinde üreticinin, hangi ilacı ve gübreyi ne zaman ve ne kadar atacağını öğrendiğini dile getiren Müdür Çelik, "Üretici, ilaç ve gübresini gelişigüzel ve zamansız atmıyor. Gönderdiğimiz mesajla üreticiyi bilgilendiriyoruz. İşlerini bu bilgilere gören yapan çiftçilerin hem üzümünün verimi arttı hem de kaliteli üzüm üretti. Bu sistem sayesinde bağ alanlarında yüzde 5 artış olmasına rağmen üzüm rekoltesi yüzde 45 arttı. Bu da üreticinin yüzünün gülmesine vesile oldu." dedi.
 
 
 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
17.04.2012
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı

Etiketler: Kısa mesajla üzüm rekoltesi yüzde 45 arttı
Link: Kısa mesajla üzüm rekoltesi yüzde 45 arttı




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız