Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 02 Mayıs 2024 Perşembe
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
Yerköy 

Yerköy'de ekili alanlarda sulama işlemi başladı

Yozgat'ın Yerköy ilçesinde, geçimini soğan üreterek sağlayan çiftçiler, ekili tarım alanlarına kurdukları borularla soğan ve diğer ekili ürünlerini sulamaya başladı.


Soğan üreticileri, bu yıl soğan ekiminin geçen yıla oranla yarıya yarıya düştüğünü söylüyor. Geçen yıl ürünlerini satamadıklarından yakınan çiftçiler, soğan alım satımında fiyat oluşmaması ve pazarın olmaması yüzünden ellerinde kalanları ırmak ve yol kenarlarına döktüklerini belirtti.

Yerköy Ziraat Odası Başkanı Bahri Yılmaz, soğan ve diğer ürünlerden pancar ve patatesin sulama işlerinin başladığını ifade etti.

Başkan Yılmaz, "Çiftçimiz ekilen ürünlerin çıkmaması sebebiyle aynı tarlayı birkaç kez ekmek zorunda kalıyor bu da ekstra masraf oluyor. Üretimde geçen yıla oranla düşüş söz konusu. Soğanın pazarı olmadığı için geçen yıl fazla üretilen soğan ırmağa ve yol kenarlarına döküldü.

Yerköy’de yaklaşık 30 bin dekar pancar, 700 dekarın üzerinde patates ekimi var. Girdi maliyetlerinin yüksek ve satış fiyatının düşük olması yüzünden zarar eden çiftçimiz soğan üretimini azalttı. Mazot ve gübre fiyatlarının yüksek olması ve pazarın olmaması sebebiyle çiftçilerimiz bu ürünleri ekmek zorunda kalıyor." şeklinde konuştu.

Sanayi ürün fiyatlarının düşük olması üretici ve tüketici açısından önemli olduğunu kaydeden Başkan Yılmaz, sözlerini şöyle sürdürdü: "Sadece burada soğanın 80 ya da 120 kuruş olmasının hesabında değiliz.

Çünkü burada sanayi ürünleri düşük olursa üreticide para kazanır. Bunun yanı sıra hem üretici, hem de tüketicinin kalkmasını istiyoruz. O zaman soğanı biz 40 kuruşa da versek kazanırız. Buradaki en büyük sıkıntımız bu. Bu yıl ümitliyiz. İnşallah fiyatlarda iyi olur. Tarım Bakanlığı bu işin üzerinde daha sağlıklı durur bizim temennimiz budur." (CİHAN)

Ekleme Tarihi
17.04.2012
Ekleyen Kişi
Celil PAKSOY

Etiketler: Yerköy de ekili alanlarda sulama işlemi başladı, tarım, soğan, üretici, mazot, gübre
Link: Yerköy'de ekili alanlarda sulama işlemi başladı!




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız