Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 29 Nisan 2024 Pazartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
Ayran standardını Türkiye belirleyecek 

Ayran standardını Türkiye belirleyecek


Ayranın en sık tüketildiği ülkelerden biri olan Türkiye, artık AB ülkeleri, Rusya ve Türk Cumhuriyetleri'ndeki ayran standardını da belirleyecek.


Türkiye'de 29-31 Mayıs'ta yapılacak Avrupa Bölgesel Kodeks Ayran Çalışma Grubu toplantısında, Türkiye'de uygulanan ayran standardının, AB ülkeleri, Türk Cumhuriyetleri ve Rusya'nın yer aldığı tüm bölgede geçerli olması için çalışmalar ve müzakereler yürütülecek.

Türkiye Süt, Et, Gıda Sanayicileri ve Üreticileri Birliği (SETBİR) Yönetim Kurulu Başkanı Murat Yörük, Kodeks Alimentarius Komisyonu'nun Süt ve Süt Ürünleri Komitesi'nin 1-5 Şubat 2010'da Yeni Zelanda'da düzenlenen toplantısında ayran ve yoğurt için ülke görüşü sunulduğunu, bu ürünlere ilişkin kriterlerin Fermente Sütler Kodeks Standardı'nda belirlenmesinin istendiğini söyledi.

Komitenin, ayranın Avrupa bölgesinde uygulanacak bir bölgesel standartta yer almasının daha uygun olacağını ve bu konunun Avrupa Kodeks Koordinasyon Toplantısı'nda (CCEURO) değerlendirilmesini teklif ettiğini ve bunu raporunda belirttiğini vurgulayan Yörük, “Bu çerçevede, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından sekretaryası yürütülen ve SETBİR temsilcilerinin de görev aldığı Süt ve Süt Ürünleri İhtisas Alt Komisyonu tarafından ayran için bir proje dokümanı hazırlanmıştır” dedi.

Yörük, 5-8 Ekim 2010 tarihlerinde, Polonya'da gerçekleştirilen ve SETBİR olarak Türkiye Delegasyonu içinde katılım sağladıkları FAO/WHO Avrupa Koordinasyon Toplantısı'nda, hazırlanmış ayran proje dokümanının Kodeks Sekretaryası'na sunulduğunu anlatarak, şöyle devam etti:

“Polonya'da gerçekleştirilen toplantıda Komite, Kodeks Alimentarius Komisyonu'nun 2011 yılında Temmuz ayında gerçekleştirilecek 34. oturumunda ayranın Bölgesel Standart olarak çalışılması için onaya sunulmasına, ayrıca Türkiye'nin liderliğinde oluşturulacak bir elektronik çalışma grubunun taslak standardına yönelik çalışmaya başlamasına ve gerekli görüldüğü takdirde yine Türkiye başkanlığında fiziksel bir çalışma grubunun da oluşturulabileceğine karar verdi. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı yetkilileri, ülkemizin de dahil olduğu Codex Avrupa Bölgesi ülkelerini elektronik çalışma grubuna katılmaları için davet etmiş ve elektronik çalışma grubu oluşturulmuştur. Bu kapsamda ayran standart taslağı üzerinde elektronik ortamda çalışmalar başlamış, taslağa ilişkin görüşler alınarak değerlendirilmiştir.”

İstanbul'daki toplantı önemli

Geçen yıl 4-9 Temmuz'da Cenevre'de gerçekleştirilen Kodeks Komisyonu'nun 34. oturumuna, SETBİR temsilcilerinin de yer aldığı Türkiye Delegasyonu olarak katılım sağlandığını ifade eden Yörük, söz konusu toplantıda Bölgesel Ayran Standardı'nın düzenlenmesinin Komisyon tarafından karara bağlandığını söyledi.

Yeni Zelanda'daki toplantı da dahil olmak üzere her aşamada bakanlığın çalışmalarını destekleyen SETBİR'in, Kodeks Ayran Çalışma Grubu'nun bir sonraki toplantısının İstanbul'da yapılması için de gerekli temasları yürüttüğünü dile getiren Yörük, şunları kaydetti:

“Avrupa Bölgesel Kodeks Ayran Çalışma Grubu'nun toplantısı, 29-31 Mayıs 2012 tarihleri arasında İstanbul'da gerçekleştirilecek. Bu toplantıda şu anda ülkemizde uygulanmakta olan ayran standardının içlerinde Türk Cumhuriyetlerinin, AB ülkelerinin, Rusya'nın yer aldığı tüm bölgede geçerli olması için çalışmalar, müzakereler yürütülecektir. Bakanlığımızın yürütmekte olduğu bu önemli çalışma ve attığı bu adım tüm sektör paydaşlarınca desteklenmektedir. İstanbul'da düzenlenecek ayran fiziksel çalışma grubu toplantısında alınan kararın bu yıl CCEURO toplantısında sunulacağı, eğer bu toplantıda olumlu karar çıkarsa 2013'te yapılacak olan Kodeks Alimentarius toplantısında ayran standardının çıkabileceği bakanlık yetkilileri tarafından ifade edilmektedir. Bu sayede, ayranın bizim belirlediğimiz özellikler ile AB Ülkeleri, Rusya, Türk Cumhuriyetlerinin yer aldığı Codex Avrupa Bölgesinde tüketiliyor olması bir Türk ürününün tüm dünyada adı ile tanınması sağlanacaktır.”
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
18.04.2012
Ekleyen Kişi
gidatarim2

Etiketler: Ayran standardını Türkiye belirleyecek
Link: Ayran standardını Türkiye belirleyecek




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız