Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 04 Mayıs 2024 Cumartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
havyar 

Denizi olmayan Sivas'ta ''havyar'' üretilecek

Tuzluluk ve belli değerlerde sıcaklık isteyen sularda yaşayabilen mersin balığı, Sivas'ın Kangal ilçesinde bulunan kaynakta yetiştirilecek.


Sivas Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü İhsan Aslan, müdürlüklerinin kontrolünde, özel bir şirket tarafından Kangal ilçesindeki Teke Deresi'nde 75 ton kapasiteli mersin balığı üretim tesisi kurulacağını, bu tesislerde dünyanın en pahalı yiyecekleri arasında yer alan siyah havyar üretimi gerçekleştirileceğini kaydetti.
 
Türkiye'de nesli tükenme tehlikesi altında olan mersin balığından havyar üretiminin yapılmadığını, Sivas'ta üretimin gerçekleştirileceğini bildiren Aslan, özel bir şirketle görüştüklerini ve tesisin en kısa zamanda kurularak üretime başlanacağını açıkladı.
Havyar çeşitlerinden siyah havyar, kırmızı havyar ve ''Türk havyarı'' olarak da bilinen kefal havyarının meşhur olduğunu belirten Aslan, bunlar arasında en değerli ve lezzetli olanının ise mersin balığından üretilen siyah havyar olduğunu söyledi.
 
Türkiye'de dalyanlarda yıllık 5 ton kefal balığından havyar üretiminin yapıldığını ifade eden Aslan, ''Türkiye'de havyar sadece birkaç dalyanda üretiliyor. Onu da kefal balığından üretiyorlar. Bu havyar çeşidi mersin balığından üretilen havyar kadar değerli değil. Sivas'ta mersin balığından dünyanın en kaliteli ve pahalı siyah havyarını üreteceğiz. Bu konuda dünyada söz sahibi olan ülkeler Rusya, Azerbaycan ve İran. Yoğun olarak Hazar Denizi'nde üretim yapıyorlar'' diye konuştu.

Tuzlu suda yaşayan balığa Kangal'da doğal yaşam ortamı
 
Mersin balığının yetişme şartları özel olduğu için her yerde üretilemediğini anlatan Aslan, şöyle devam etti:
''Tuzluluk ve belli değerlerde sıcaklık isteyen sularda yetiştirilebiliyor. Türkiye'de denizlerde tuzluluk var, ancak sıcaklık oranları tutmadığı için kıyı bölgelerinde yetiştirilemiyor.
 
İç sularda da tuzlu su bulmak neredeyse imkansız olduğu için Türkiye'de mersin balığından havyar üretilemiyor. Ancak Teke Deresi'nde bulduğumuz bir kaynak hem tuzlu, hem de sıcaklık değerleri olarak mersin balığının yaşayabilmesi için uygun bir ortam. Bu da Sivas'ın bir özelliği.'' (AA)

Ekleme Tarihi
19.04.2012
Ekleyen Kişi
Celil PAKSOY

Etiketler: Denizi olmayan Sivas ta havyar üretilecek, kırmızı havyar, türk havyarı, mersin balığı, teke deresi, kefal, Sivas Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü İhsan Aslan
Link: Denizi olmayan Sivas'ta ''havyar'' üretilecek




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız