Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 29 Nisan 2024 Pazartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
Ondokuz Mayıs Üniversitesi,Damızlık Tavuk ve Yumurtada Dışa Bağımlılığı Azaltacaklar 

Damızlık Tavukta Dışa Bağımlılığı Azaltacaklar

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü Başkanı Prof. Dr. Musa Sarıca, "Damızlık üretiminde dışa bağımlılığı azaltmak amacıyla yumurta ve et tavukçuluğunda TÜBİTAK desteğiyle sürdürdüğümüz çalışmalarda baba ve ana özellikleri yönünde geliştirilen ebeveynler elde ettik" dedi.

Sarıca, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'de ticari yumurta ve et tavukçuluğunda yaşanan gelişmelere rağmen damızlık tavuk üretiminde bugüne kadar önemli gelişme olmadığını söyledi.

Türkiye'de damızlık yumurta tavukçuluğunda yüzde 99, et tavukçuluğunda ise yüzde 100'lük oranın yurt dışından temin edildiğini ifade eden Sarıca, şöyle konuştu:

"Türkiye'de tavuk Eti üretiminde kullanılan ebeveynler ithal ediliyor. Kolay yol tercih ediliyor. Tavuk Eti üretiminde kullanılan civcivleri üretmek için 2010 yılında uluslararası damızlıkçı firmalardan yaklaşık 7 milyon 500 bin adet damızlık ebeveyn alındı. Bunlardan 900 milyon civarında civciv elde edildi. Bu civcivlerden de 1 milyon 400 bin ton piliç Eti üretimi gerçekleştirildi."

-"Dışa bağımlı olmak zorunda değiliz"-

OMÜ Ziraat Fakültesi Uygulama ve Araştırma İstasyonu'nda TÜBİTAK'ın desteğiyle 3 yıldır sürdürülen çalışmalar sonucunda damızlık ebeveynler geliştirdiklerini kaydeden Sarıca, istenilen özelliklerde tavuk Eti ve yumurta üretiminde dışa bağımlı olmak zorunda olunmadığını belirtti.

Sürdürülen çalışma sonucunda elde ettikleri başarıyla Türkiye'nin damızlık probleminin çözülebileceğini ve dışarıya para ödenmesinin önüne geçilebileceğini anlatan Sarıca, şunları kaydetti:

"Damızlık üretiminde dışa bağımlılığı azaltmak amacıyla yumurta ve et tavukçuluğunda TÜBİTAK desteğiyle sürdürdüğümüz çalışmalarda baba ve ana özellikleri yönünde geliştirilen ebeveynler elde ettik. Bu hayvanların üretim amaçlı döllerinde 7'nci haftadan itibaren kesim ağırlığına ulaşabilecek seviyelere gelindi. Yaptığımız çalışmaların benzerlerinin çoğaltılması ve üretimde kullanılması için yeterli kümes, eleman ve kuluçkahane imkanları bulunan kamu ve özel kuruluşların desteklenmesi ve teşvik edilmesi önemli."

Prof. Dr. Sarıca, elde ettikleri üretim çalışmalarını özel ve kamu kuruluşlarına aktarabileceklerini sözlerine ekledi.

- Samsun - (AA)

Ekleme Tarihi
20.04.2012
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı

Etiketler: Damızlık Tavukta Dışa Bağımlılığı Azaltacaklar, Ondokuz Mayıs Üniversitesi
Link: Damızlık Tavuk ve Yumurtada Dışa Bağımlılığı Azaltacaklar




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız