Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 27 Nisan 2024 Cumartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

TEMA’DAN 2B TEPKİSİ

- TEMA ORDU TEMSİLCİSİ NİLGÜN GÖZÜKAN:
- “2B VE 2A YASASI HATADIR. GELECEK NESİLLERE NASIL HESAP VERECEĞİZ?”
- “DOĞA SÖMÜRÜLECEK BİR HAMMADDE KAYNAĞI DEĞİLDİR. SAĞLIKLI EKOSİSTEMLER OLMAZSA İNSAN YERYÜZÜNDEN SİLİNECEKTİR”
- “ORMAN BİR EKOSİSTEMDİR. AĞAÇLARI KESEREK EKOSİSTEMİ BOZARSANIZ, EN SONUNDA TÜM SİSTEM ÇÖKER”

ORDU (İHA) - TEMA Ordu Temsilcisi Nilgün Gözükan, yaklaşık 10 yıldır gündemde olan ormanların satışını içeren 2B yasası ve 2A düzenlemesinin büyük hata olduğunu ileri sürdü.


Gözükan yaptığı açıklamada, 2B yasasının kabul edilmesine rağmen ‘ormanlar satılabilir varlıklar mıdır?’ sorusunun hiç gündeme gelmediğini, bunun yerine Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde ormanların rayiç bedelin yüzde kaçına satılması gerektiği, ödemelerin kaç taksitte yapılacağı, nakitte ne kadar indirime gidileceğinin tartışıldığını hatırlattı.

Gözükan, “TBMM’de eller kalktı ve ‘2B ormanları vasfını kaybetti, artık orman değil, işgalcilerine satılacak arazi oldular’ denildi. Yetmedi, 2A düzenlemesiyle orman olarak muhafazasında yarar görülmeyen orman alanlarının araziye dönüştürülmesinin yolu açıldı. Bize hayat veren doğal varlık olan ormanlarımızla ilgili tüm bu gelişmeleri yakından takip ettik, ibretle izledik. TEMA Vakfı olarak 2B, 2A orman alanlarının gözden çıkarılmasının, satılmasının büyük bir hata olduğunu biliyoruz ve soruyoruz: Gelecek nesillere nasıl hesap vereceğiz?” diye konuştu.

“DOĞA SÖMÜRÜLECEK BİR HAMMADDE DEĞİLDİR”

TEMA olarak meselenin gündeme gelmesinden itibaren 2B ve 2A konusunun toplumsal ve ekonomik boyutunu da ihmal etmeden, hem doğanın, hem insanlığın, hem de adalet duygusunun kazanacağı çözümler önerdiklerini ancak siyasilerin bu konuya ilgisiz kaldığını belirten Gözükan, “Şimdiyse, üzülerek görüyoruz ki, kısa vadeli ekonomik kazanç ve rantı düşünen, doğayı sadece sömürülecek bir hammadde kaynağı sanan, sağlıklı ekosistemler olmazsa insanın yeryüzünden silineceğini bilmeyen bir anlayışla karşı karşıyayız. Ülkemiz, dünyamız ve tüm insanlık için üzgünüz, ama mücadelenin bitmediğini de tüm kararlılığımızla ilan ediyoruz. TEMA Vakfı olarak, bu yasanın takipçisi olacağız, başvurulabilecek tüm hukuki haklarımızı sonuna kadar kullanacağız ve geçmişte olduğu gibi halkımıza 2B ve 2A tehdidini bıkmadan usanmadan anlatmaya devam edeceğiz. Gücümüz yettiğince, çocuklarımıza, torunlarımıza, gelecek nesillere sağlıklı bir ekosistem bırakan bir Türkiye’ye ulaşmak için sizlerin de destekleri ile elimizden geleni yapacağız” şeklinde konuştu.

“ORMAN SADECE AĞAÇ DEĞİLDİR, EKOSİSTEMDİR”

Gözükan, açıklamasında şu görüşlere yer verdi: “Unutulmamalıdır ki, orman yan yana gelmiş ağaç topluluğu değildir. Ağaçları kesince orman ortadan kalkmaz. Ormanlarda milyonlarca canlı yaşar. Orman bir ekosistemdir. Ağaçları keserek ekosistemi bozarsanız, en sonunda tüm sistem çöker. TEMA Vakfı, orman alanlarının orman dışına çıkarılmasına ve satılmasına karşıdır. Bu yaklaşım, yeni işgalleri teşvik edecektir. Çözüm için temel anlayış, işgali hukukileştirmek değil, ormanları korumak olmalıdır. Çünkü orman kaynak değil, torunlarımıza devredeceğimiz doğal varlığımızdır. Egemenlik hukukuna tabii olan ormanları satmaya, devlet dahil hiçbir kişinin ya da kurumun hakkı yoktur. Anayasanın 169/son fıkrası ile 170. Maddesi ve 6831 sayılı Kanunun 2. Maddesi bütünüyle kaldırılmadan ve 1. maddesindeki tanım da düzeltilmeden 2B sorunu çözülemez. 2A maddesi ile tarım, yani bitkisel üretim yapılabilen arazinin orman olarak muhafazasında yarar olmaması” yaklaşımı ve anlayışı her şeyden önce bilime aykırıdır. Bitkisel üretim yapılan ve aslı orman olan alanda ormanın yeniden oluşmasında engel yoktur. Çözüm için ecrimisil uygulanabilir, süreli mülkiyet gibi yeni kavramlar geliştirilebilir.”

Ekleme Tarihi
22.04.2012
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı

Etiketler: Tema dan 2b Tepkisi
Link: Tema’dan 2B Tepkisi




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız