Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 29 Nisan 2024 Pazartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler

 
 
 
'Nano gümüş', sütün bozulmasını geciktiriyor
 
 ÇANAKKALE - 2 Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi'nde (ÇOMÜ), sütün uzun süre bozulmadan beklemesi için bir proje geliştirildi.
 
Gümüş nano parçacıklar kullanılarak antibakteriyel teller üretildi. Bu teknoloji ile hiçbir işlem yapılmadan, içine atılan bir tel sayesinde süt uzun süre bekletilebilecek. Bakteriler öldürüldüğü için kalitesi de korunacak. ÇOMÜ Ziraat Fakültesi Zootekni Bölüm Başkanı Doç. Dr. Akın Pala, "Küçük Çaplı (6 Nanometre) Nano Parçacıklarla Sütteki Mikropların Öldürülmesi" projesine iki yıl önce başladı. Önce bir prototip yapılarak, kadın saçı kadar ince çelik teller, küçük gümüş nano parçacıklarla kaplandıktan sonra örülüp kalınlaştırıldı. Böylece yüzey büyüklüğü daha da artırıldı. Bu tellerin üzerindeki gümüş nano parçacıklar, antibakteriyel özelliklerinden dolayı mikropları öldürerek çoğalmalarını engelliyor. Uzun süren deneyler sonucunda gümüş nano parçacıklarının, sütteki mikropları öldürerek çoğalmasını engellediği ve dolayısıyla sütün daha uzun süre taze kaldığı tespit edildi. Az bir maliyetle sütün daha uzun süre korunacağını ve kalitesinin artacağını belirten Doç. Dr. Pala, "Çiftçiler, soğutmalı tankların gelmesini beklerken bu şekilde parçacıklarla iç cidarı kaplanmış güğümlerde sütlerini dışarıda bekletebilecek. Gümüş nano parçacıklarla kaplanmış güğümlerde veya kazanlarda süt saklanarak veya bu teller bidonların içine yerleştirilerek bozulmanın önüne geçilebilir. Hem sütün kalitesi yükselmiş hem de bozulması engellenmiş olur." dedi.

EVDEKİ SÜT DE GÜNLERCE BEKLEYEBİLECEK

Pastörizasyon ve sterilizasyon yöntemiyle UHT kutularda sütlerin uzun süre raflarda bozulmadan kaldığını hatırlatan Pala, bu kutuların ağzı açıldığında hava aldığından dolayı sütün kısa sürede bozulduğunu belirterek, geliştirdikleri yöntem sayesinde bunun da önüne geçebileceklerini söyledi. Pala, "Kutu sütler sterilizedir. Yalnız ağzı açıldığı zaman bir iki günde bozulmaya başlıyor. Kutunun iç yüzeyine gümüş nano parçacıkların gömülmesi durumunda, sütün bozulmasının önüne geçilebilir. Kapağı açıldığı zaman bile bozulmaz." diye konuştu.
 
 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
24.04.2012
Ekleyen Kişi
gidatarim2

Etiketler: Nano gümüş, sütün bozulmasını geciktiriyor
Link: 'Nano gümüş', sütün bozulmasını geciktiriyor




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız