Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 29 Mart 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

Su ürünleri üreticileri hedef büyüttü -İstanbul Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği Başkanı Sagun: -"Çok hızlı büyüyoruz, 2023 hedefimiz olan 2,5 milyar doları erken yakalarız" -"Avrupa'daki en büyük rakibimiz olan Yunanistan'daki ağır ekonomik kriz bizim önümüzü açtı. Özellikle levrek, çipura ve alabalıkta çok hızlı büyüyoruz ve şu anda Yunanistan'ın önüne geçtik"

BRÜKSEL (A.A) - Alanında dünyanın en büyüğü olan Brüksel'deki Avrupa Deniz Ürünleri Fuarı'nda yoğun taleple karşılaşan Türk üreticiler, 2023 hedefini öne çekti.

     İstanbul Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği Başkanı Ahmet Tuncay Sagun, AA muhabirine yaptığı açıklamada, deniz ürünleri sektöründe Türkiye'nin artan etkinliğinin fuarda da hissedildiğini belirterek, "Çok hızlı büyüyoruz, 2023 hedefimiz olan 2,5 milyar dolarlık ihracatı çok daha önceden yakalarız" dedi.

     Türkiye'nin su ürünleri ve hayvansal mamuller ihracatının geçen yıl yüzde 50'ye yakın artışla 1,4 milyar dolara çıktığını hatırlatan Sagun, bu yılın geride kalan aylarında da devam eden bu atılımda Türkiye'de sektöre verilen destekler ve Avrupa'daki ekonomik kriz nedeniyle buradaki rakiplerinin kemer sıkmasının etkili olduğunu anlattı.

     Sagun, "Avrupa'daki en büyük rakibimiz olan Yunanistan'daki ağır ekonomik kriz bizim önümüzü açtı. Özellikle levrek, çipura ve alabalıkta çok hızlı büyüyoruz ve şu anda Yunanistan'ın önüne geçtik" şeklinde konuştu.

     Türkiye Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçı Birlikleri Sektör Kurulu Başkanı Sinan Kızıltan ise "Türk üreticiler olarak oldukça büyük bir alan kiraladık. Bu sene fuarın yıldız ülkesiyiz. Zaten bu sektörde ihracatımızın son 10 yılda 10 kat artması Türkiye'ye olan ilgiyi gösteriyor" dedi.

     Kızıltan, dünyada gittikçe önem kazanan kültür balıkçılığında Türkiye'nin çipura, alabalık ve levrekte iddialı olduğunu ve fuarda yaptıkları ihracat bağlantılarının geçen yıla göre yüzde 40 artışa işaret ettiğini söyledi.

    
     -''Türkiye'nin Avrupa'daki payı artıyor''-

    
     Yunanistan'daki ekonomik krizde oradaki kültür balığı üreticilerinin de büyüme planlarını ertelemesiyle ortaya çıkan boşluğu iyi değerlendiren Türkiye'nin Avrupa'daki pazar payını hızla artırdığını belirten Kızıltan, Türkiye'nin sadece kültür balıkçılığında geçen yıl 450 milyon dolar olan ihracatını bu yıl 550 milyon dolara yükseltme yolunda ilerlediklerini kaydetti.

     Kızıltan, Kılıç deniz ürünleri markasıyla bu sektörde Türkiye'nin en büyük ihracatçısı olduklarını, bir önceki yıl 46 milyon dolar olan ihracatlarının geçen yıl 75 milyon dolara çıktığını ve bu yıl 100 milyon doları hedeflediklerini söyledi.

     Geçen yıl su ürünleri ve hayvansal mamuller sektörünün toplam ihracatının ise yüzde 48 artışla 1 milyar 421 milyon dolar düzeyine ulaştığını anlatan Kızıltan, bu yılın ilk çeyreği itibariyle son 12 aylık ihracatın da bu ivmeyi koruyarak 1 milyar 550 milyon dolara yükseldiğini bildirdi.

     Bu rakamın 450 milyon dolarının çipura, levrek ve alabalık ihracatından sağlandığını belirten Kızıltan, "Maalesef bu sektöre çok geç girmişiz. Kültür balıkçılığı gerçek anlamda son 10 yıldır yapılıyor. Rakiplerimiz bizden çok daha önceden başladılar ama aradaki farkı kapattık. Bu sene itibariyle çipura ve levrekte Avrupa birinciliğine yükseldik. Sektörün geleceğini oldukça parlak görüyorum" dedi.
     Dünyada doğal balık avcılığının her yıl gerilediği bir ortamda kültür balıkçılığının gelecekte çok daha önemli hale geleceğini belirten Kızıltan, "Açıkça söylemek gerekirse geçmişte Türkiye'nin bu sektörde büyümesini istemeyen ülkeler tarafından Türk halkına dezenformasyon yapıldı. Kültür balığının hormonlu olduğu şeklinde söylentiler çıkarıldı. Bunların hepsi yalan. Bizim balığımız Avrupa'da, Amerika'da, Rusya'da bu kadar sıkı kontrollere rağmen en ufak sorun yaşanmadan satılabiliyorsa bu çok sağlıklı olduğunu gösteriyor" ifadesini kullandı.
    
     -Fuara 20 Türk firması katılıyor
    
     70 ülkeden bin 600'ün üzerinde üreticinin katıldığı 20'nci Avrupa Deniz Ürünleri Fuarı'nda 20 Türk firması ürünlerini sergiliyor.
     Türkiye'nin Brüksel Büyükelçisi İsmail Hakkı Musa ve Türkiye'nin AB Daimi Temsilcisi Büyükelçi Selim Yenel'in de ziyaret ettiği fuarda Türkiye'den getirilen tonlarca balıkla hazırlanan hamburgerler katılımcılara ikram ediliyor.

     Brüksel Expo'da yarına kadar açık kalacak fuarı 30 bin kişinin ziyaret etmesi bekleniyor.


Ekleme Tarihi
25.04.2012
Ekleyen Kişi
gidatarim2

Etiketler: Su ürünleri üreticileri hedef büyüttü, Su Ürünleri; İhracat, İthalat;
Link: Su ürünleri üreticileri hedef büyüttü




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız