Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 05 Mayıs 2024 Pazar
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

Damızlık Sığır Yetiştiricileri Merkez Birliği Genel Kurulu -Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Eker: -''Türkiye'de soy kütüğüne kayıtlı hayvan sayısı 178 bin dolayındaydı. Son 8-9 yıl içinde soy kütüğüne kayıtlı hayvan sayısı 2 milyon 556 bine yükseldi. 3 milyon 118 bin hayvan da ön soy kütüğüne kayıtlı'' -''Bizim gibi miras yoluyla babadan evlada tarım arazilerini bölük pörçük eden başka bir ülke dünyada yok. Bunun mutlaka çözülmesi gerekiyor'' -''Türkiye'de ortalama tarım işletmesi büyüklüğü 60 dekar, bu da ortalama 7 parselden oluşuyor''
 
ANKARA (A.A) - Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Türkiye'de soy kütüğüne kayıtlı hayvan sayısının 178 bin dolayında olduğunu anımsatarak, son 8-9 yılda yapılan çalışmalarla rakamın 2 milyon 556 bine yükseldiğini belirtti. Eker, ön soy kütüğüne kayıtlı hayvan sayısının da 3 milyon 118 bin olduğuna işaret etti.

     Eker, Türkiye Damızlık Sığır Yetiştiricileri Merkez Birliği'nin 6. Olağan Genel Kurulu toplantısına katıldı.

     Eker burada yaptığı konuşmada, birliğin 15-16 yıllık bir geçmişi bulunduğunu ifade ederek, 16 ilde örgütlenerek yola çıkıldığını, bugün 80 ilde örgütlü 130 bin üyeli bir yapıya kavuştuğunu anlattı.

     Bakan Eker, sığırcılıkta ıslah ve verim çalışmalarında birliklerin belirleyici rolüne dikkati çekerken, ''Dünyayla rekabet edecek verimlilikte üretim yapacak, süt verecek, et verecek hayvanlar, sığırlar yetiştireceksek, bunun bir ölçek ekonomisi olması lazım, kaydının kuydunun olması lazım, verim kayıtlarının, soy kütüklerinin tutulması lazım. Bütün bunlar için 1995-96'lara kadar Türkiye bekledi. 1995-96 yıllarında başlayan bu çabayla yavaş yavaş bir organizasyon oluştu, bugün ülkenin neredeyse tamamında örgütlü 130 bin üyesi var'' diye konuştu.

     Soy kütüğüne kayıtlı sığır sayısının AK Parti olarak göreve geldikleri dönemde 178 bin dolayında olduğunu, 8-9 yıl içinde rakamın 2 milyon 556 bine ulaştığını belirten Eker, 3 milyon 118 bin hayvanın da ön soy kütüğüne kayıtlı olduğunu kaydetti.

    
     -'Kültür ırkının oranı da yüzde 40'a yükseldi'-
    
     Eker, kültür ırkının da önem taşıdığına işaret ederek, göreve geldiklerinde kültür ırkının toplam sığır varlığı içindeki oranın yüzde 18-19 civarında olduğunu, oranın bugün yüzde 40'lara ulaştığını belirtti.

     Hayvancılıkla ilgili teşviklerin de bu süreçte artış gösterdiğini ifade eden Eker, Türkiye'de geçmişte tarımın diğer sektörler arasında, hayvancılığın da tarım içinde ''üvey evlat'' muamelesi gördüğünü, bu algıyı değiştirdiklerini söyledi.

     Eker, tarımsal destek içinde hayvancılığın payını yüzde 4'ten yüzde 28'e çıkardıklarını belirterek, 2012 yılı için belirlenen 7,6 milyar liralık tarımsal desteğin, 2 milyar 160 milyon lirasını hayvancılık desteklerinin oluşturduğunu kaydetti.

     Bakan Eker, 2012 yılında ilk defa etçi damızlık sığır başına 350 lira destek verileceğini, besilik hayvan başına da 300 lira ödeme yapılacağını ifade ederek, sektöre yönelik diğer destekler ve projeler hakkında bilgi aktardı.

     Sığır sayısı ve süt verimliliğinde de artış meydana geldiğini anlatan Eker, tarımda ölçek ekonomisine doğru yol alındığını, 2002'de 50'den fazla büyükbaş hayvan bulunan işletme sayısının 4 bin olduğunu, rakamın bugün 24 bine ulaştığını kaydetti.

    
     -Miras yoluyla tarım arazilerinin bölünmesi..-
    
     Bakan Eker, üzerinde çalıştıkları konular hakkında bilgi verirken de meraların hayvancılık işletmelerine kiraya verilmesinin gündemlerinde yer aldığını söyledi.

     Miras yoluyla tarım arazilerinin bölünmesi sorunu da çözmeye çalıştıklarını belirten Eker, şunları kaydetti:

     ''Bizim gibi miras yoluyla babadan evlada tarım arazilerini bölük pörçük eden başka bir ülke dünyada yok. Hiçbir gelişmiş ülkede bu yok. Bizim şu anda rekabet halinde bulunduğumuz ülkelerden mesela İngiltere, Almanya, Fransa, İspanya'da sırasıyla ortalama işletme büyüklükleri 450 dekar, 430 dekar, 420 dekar, en küçüğü bizimle kıyaslanabilecek İspanya, 240 dönüm. Türkiye'de 60 dönüm. 60 dönüm de yekpare değil. 60 dekarlık bir alan ve bu da ortalama 7 parselden oluşuyor. Bunun mutlaka çözülmesi gerekiyor, bu hepimizin sahiplenmesi gereken sosyal bir mesele.''

     Küçükbaş hayvancılığın önemine de değinen Eker, küçükbaş hayvancılığın Türkiye'nin vazgeçemeyeceği, vazgeçmemesi gereken bir alan olduğunu vurguladı. Kentleşmenin, köyden kente göçün en fazla zarar verdiği alanların başında küçükbaş hayvancılığın geldiğini dile getiren Eker, ''Biz koyun ve keçi yetiştiricilerinin de hem örgütlenmelerine yardımcı olmak hem destekleme kapsamına almak suretiyle onların da üretiminin niteliğinin kalitesinin artırılması çabasını ortaya koyduk. Türkiye'de geçtiğimiz yıl 23 milyon anaç koyun kaydedildi, küpe takıldı. Bu, bir ara 16-17 milyonlara düşmüştü. Burada da önemli bir gelişme sağlandı'' dedi.

     Anadolu coğrafyasında küçükbaş hayvan yetiştiriciliğinin sadece üretim kaynağı olarak değil, ekolojik denge, erozyonla mücadele açısından da önem taşıdığını belirten Eker, ''Sığırcılığı geliştireceğiz, verimli, dünyayla yarışabilir hale getireceğiz ama asla küçükbaş hayvancılıktan da vazgeçmemeliyiz'' dedi.


Ekleme Tarihi
25.04.2012
Ekleyen Kişi
gidatarim2

Etiketler: Damızlık Sığır Yetiştiricileri Merkez Birliği Genel Kurulu,mehdi eker
Link: Damızlık Sığır Yetiştiricileri Merkez Birliği Genel Kurulu




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız