Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 29 Mart 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
Kayısıda  

Kayısıda 'Helal Gıda Sertifikası'

Diyanet İşleri Başkanlığı ile işbirliğine giden TSE, kayısı işletmelerine ve üreticilerine ''Helal Gıda Sertifikası'' vermeye hazırlanıyor.

Türk Standartları Enstitüsü (TSE) Malatya Ürün Belgelendirme Müdürü Eraslan Yılmaz, bir süre önce, ''kayısıda helal gıda belgelendirmesi'' için çalışma başlattıklarını söyledi.

Diyanet İşleri Başkanlığı ile irtibata geçerek kayısıda helal gıda sertifikası için kriterler oluşturduklarını belirten Eraslan, kayısıdaki kükürt oranından ilaç kalıntısına kadar 15 ayrı kalemde kriter belirlendiğini ifade etti.

Yılmaz, ''Kriterlere uyan işletmelere ve üreticilere sertifika verilecek ve ürünlerinin ambalajlarında helal gıda işareti yer alacak. Kayısı işletmeleri ve üreticileri helal gıda sertifikası için müracaat edebilirler'' dedi.

Müracaat eden işletme ve üreticilerin ürünlerini Diyanet İşleri Başkanlığı'nın görevlendireceği yetkili kişilerle denetleyeceklerini vurgulayan Yılmaz, helal gıda sertifikasını bazı İslam ülkelerinin şart koştuğuna dikkati çekti.

Yılmaz, şunları kaydetti:

''Helal gıda konusundaki hassasiyetler çerçevesinde, yüz milyonlarca dolarlık bir ekonomik hacme doğrudan tesiri olabilecek ve İslam ülkeleri arasında ortak bir helal gıda standardı oluşturma çalışmaları, İslam Konferansı Teşkilatı (İKT) şemsiyesi altında yürütülmüş, bu çalışmalar neticesinde İKT üyesi ülkelerin katkıları ve İslam Fıkıh Akademisi'nin incelemeleri sonucu 3 adet helal standardı İslam Ülkeleri Standartlar ve Metroloji Enstitüsü (SMIIC) tarafından kabul edilerek, yürürlüğe girmiştir.''

İlmî kurallardan uzak şekilde düzenlenebilecek belgelerin sorumluluğunun Türkiye'yi de bağlayacağı temel ilkesinden yola çıkan Türk Standartları Enstitüsü'nün, piyasada oluşan yanlış anlaşılmaları önlemek için Diyanet İşleri Başkanlığı ile işbirliği içinde helal gıda belgelendirmesi çalışması başlattığını hatırlatan Yılmaz, kayısıdaki belgelendirme çalışmalarının da bu kapsamda yapıldığını aktardı. (İHA)

Ekleme Tarihi
26.04.2012
Ekleyen Kişi
Celil PAKSOY

Etiketler: Kayısıda Helal Gıda Sertifikası
Link: Kayısıda 'Helal Gıda Sertifikası'




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız