Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 20 Nisan 2024 Cumartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
Fındık Hastalığı 

Fındıkta Tehlike!

Giresun İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü fındıkta bakteriyel yanıklık hastalığı konusunda üreticileri uyararak kültürel ve kimyasal mücadele yöntemlerini açıkladı..


Son günlerde Giresun’da ısı değerlerindeki anormal değişiklikler nedeniyle fındık bahçelerinde ‘bakteriyel yanıklık hastalığı’nın geçmiş yıllara göre artış gösterdiği belirtilen açıklamada “Üreticilerimizden bu konuda yoğun şikayetler almaktayız. Bakteriyel yanıklık hastalığını oluşturan etmen bakteridir.

Hastalık etmeni bakteri yaralar ve yapraklar üzerindeki açık gözeneklerden girer. Bakteri, bitkiden bitkiye yağmur, rüzgar ve budama aletleri ile yayılır. Yapraklar üzerindeki lekeler, yuvarlak veya düzensiz bir şekilde görülür. Hastalıklı dallar dışarıdan kurumuş gibi görünür.

Yapraklar bu dallar üzerinde kıvrılarak kurur ve asılı kalır. Hastalıklı dallardaki kabuk kaldırıldığında iç kısımlardaki dokuların küçük lekeler şeklinde kırmızımsı kahverengine dönüştüğü görülür” denildi.

Açıklamada, hastalıkla mücadele ve alınması gereken önlemler şu şekilde sıralandı:

“Fındık bahçeleri tesis edilecek yerlerde toprak normal derinlikte ve bitki besin elementlerince zengin olmalıdır. Taban suyu yüksek ve su tutan toprakların bulunduğu yerlerde bahçe tesis edilmemelidir. Gübreleme ve toprak işlemesi zamanında ve tekniğine uygun yapılmalıdır.

Bahçe tesis edilirken sağlıklı fidanlar seçilmeli ve sonbaharda dikim yapılmalıdır. Hastalıkla bulaşık olan dallar kesilip imha edilmelidir. Budama sırasında bir ocaktan diğerine geçerken budama aletleri sık sık yüzde 3’lük lizol eriyiği veya yüzde 10’luk sodyum hipoklorite (çamaşır suyu) batırılarak dezenfekte edilmelidir.

Hastalıklı bahçelerde budama, bakterinin aktif olmadığı yaz ve kış aylarında yapılmalıdır. Budama artıkları bahçeden uzaklaştırılıp imha edilmelidir.

İlaçlama : Hasattan sonra sonbahar yağışları başlamadan önce ağustos sonu veya eylül başında, sonbahar sonlarında yaprakların yüzde 75’inin döküldüğü bir devrede veya ilkbaharda yaprak tomurcukları patlamaya başladığı bir devrede yapılmalıdır.

100 lt suya yüzde 1’lik Bordo Bulamacı (1000 g + 500 g sönmemiş kireç) ile yapılmalıdır. İnsan ve hayvan sağlığı bakımından ilaçlama bitiminden 21 gün sonrasına kadar ilaçlama yapılan bahçelerde hayvan otlatılmamalı ve meyve yenmemelidir.”





http://www.sacitaslan.com

Ekleme Tarihi
26.04.2012
Ekleyen Kişi
Celil PAKSOY

Etiketler: Fındıkta Tehlike, bakteriyel hastalık, bakteriyel yanıklık
Link: Fındıkta Tehlike!




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız