Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 02 Mayıs 2024 Perşembe
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

Rusya’nın WTO’ya katılımı, süt sektörüne yeni ihracat fırsatları sunacak

İrlanda Gıda Kurulu (Bord Bia) Moskova Ofisi’nden Emily Balsamo, Rusya’nın Dünya Ticaret Örgütü (WTO)’ne yaklaşan katılımının, pazar erişiminde ve tarımsal ürün ticaretinde artış sağlayacağını söylüyor.


Rusya, katılımın bir koşulu olarak tüm tarımsal ürünlerdeki ithalat gümrük tarifelerini azaltma ve birleştirme taahhüdünde bulunmuştu. Tarımsal ürünler için ortalama gümrük vergisi %13,2’den %10,8’e düşürülecek ayrıca modifiye peynir altı suyuna daha iyi erişim sağlamak için yeni bir tarife oranı kotası belirlenecek.

WTO’nun bir üyesi olarak Rusya’nın yeni ticaret politikası, Rusya pazarına erişimin önünde uzun süredir engel teşkil eden bir işlem olan tedarikçi onayını ortadan kaldıracak. Bununla birlikte AB tedarikçileri, Rus gümrük vergilerine tâbi olmayan Ukrayna ve Belarus’tan kaynaklanan yoğun fiyat rekabeti ile karşı karşıya olmaya devam edecek.

Başlıca tedarikçileri AB (%40), Belarus (%40) ve Yeni Zelanda (%15) olan Rusya, tereyağı için 600 milyon dolar ile hâlihazırda dünyanın en büyük ithalat pazarı konumunda. WTO’ya katılım sayesinde elde edilecek orta vadedeki kazanımlar arasında tereyağı, katı, sıvı ve sürülebilir yağlar için dikkate değer gümrük vergisi indirimi yer alıyor. Rusya, 2014-15’e kadar şu an uygulanan gümrük vergisi oranlarını düşürecek.

Aynı zamanda 2 milyar dolar ile peynir için de en büyük ithalat pazarı olan Rusya’nın ithalatının %45’i AB’den, %30’u Belarus’tan ve %20’si Ukrayna’dan karşılanıyor. Belarus ve Ukrayna’dan ithalat, Rusya ve bu iki ülke arasında gümrük vergisi olmaması nedeniyle büyük ölçüde kolaylaştırılmış olmasına rağmen, ürünler Avrupa’dakilere kıyasla düşük kalitede olarak görülüyor.

Mozeralla, emmental ve maasdam gibi artisan ve yabancı peynirlere olan ilgi ve tüketimde keskin bir artış söz konusu. Cheddar, şu an pazarda küçük bir paya sahip olsa da yabancı peynirlere doğru kayan ilgi ve Rusya’nın yüksek miktardaki sert peynir tüketimi, İrlanda peynirleri için Rusya pazarında olası fırsatları işaret ediyor.

Bord Bia’nın Rusya Ofisi, bu olumlu ticaret iklimi ışığında Eylül ayında bir Sütçülük Forumu planlıyor. İrlanda firmalarından temsilcilerin yanı sıra Rusya’dan çok sayıda işleyicinin ve dağıtımcının katılması beklenen etkinlik, Rusya’dan ve diğer eski Sovyetler Birliği ülkelerinden tüm lider süt ve süt ürünleri işleyicilerinin ve dağıtımcılarının katılacağı “Dünya Gıda Moskova” ile aynı tarihe rastlıyor. Sütçülük Forumu’nda yer alacak katılımcılar, “Dünya Gıda Moskova”nın bir parçası olan yuvarlak masa tartışmalarına katılma fırsatına da sahip olacak.
 
 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
27.04.2012
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı

Etiketler: Rusya, WTO, süt sektörüne yeni ihracat fırsatları sunacak
Link: Rusya’nın WTO’ya katılımı, süt sektörüne yeni ihracat fırsatları sunacak




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız