Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 27 Nisan 2024 Cumartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
Pamukçu müsteşarlık istiyor 

Pamukçu müsteşarlık istiyor

İZMİR - Türkiye’nin önemli pamuk üretim bölgelerinden olan Aydın'ın Söke ilçesindeki sektör temsilcileri, pamukla ilgili sıkıntılarını anlattı. Biriken problemlerin çözümü için üç bakanlık yerine tek bakanlığa bağlanmayı ve müsteşarlık kurularak pamuğun stratejik ürün ilan edilmesini istediler.


Söke'de düzenlenen 1. Pamuk Çalıştayı'nın sonuç bildirgesi İzmir’de açıklandı. EBSO Sanayiciler Kulübü’nde düzenlenen basın toplantısına CHP Aydın Milletvekili Osman Aydın, Söke Ticaret Borsası Başkanı Bertan Balçık, Söke Ziraat Odası Başkanı Kemal Kocabaş, Söke Belediye Başkanı ve Söke Ovası Sulama Birliği Başkanı Necdet Özekmekçi katıldı. Toplantıda, pamuğa verilen primin 60 kuruşa çıkarılması ve mayıs ayında ödenmesi gerektiği vurgulandı.

Borsası Başkanı Balçık, pamuğun 10 yıl içinde marjinal bir ürün olacağını kaydetti. Balçık, “Biz şu anda sahibimizi arıyoruz. Gıda Tarım ve Hayvancılık, Gümrük ve Ekonomi bakanlıkları, tarımla ilgili kararlar alıyor. Biz pamuk müsteşarlığı kurulsun istiyoruz. Bakanlıklar arasında eşgüdüm yok.” diye konuştu. Berkan Balçık, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile TÜİK verilerinin birbirini tutmadığını vurgulayarak, “Dünyada pamuk fiyatları bizden yüksek, maliyetler ise düşük. Maliyet anlamında ciddi tehdit altındayız. Bir an önce Tarım Kanunu'nun uygulanması gerekiyor. Lisanslı depoculukta mevzuat ve çeşitli sıkı sorunu da ortadan kaldırılmalı. Milletvekillerimizden de pamukla ilgili sorunların çözümü için yardım istiyoruz.” ifadesini kullandı.

Milletvekili Aydın da pamuğun üretilemez hale geldiğinin altını çizdi. Pamuğun katma değeri yüksek bir ürün olduğunu vurgulayan Aydın, ekonomiye büyük katkısı olduğunu, pamuk üretiminin azalmasının üreticinin beceriksizliğinden kaynaklanmadığını söyledi.

Başkan Özekmekçi ise Söke’de hayatın pamuk üzerine kurulduğunu belirterek, “Dünyadaki herkes pamuk üretiminden kaçabilir, başka işlerle uğraşabilir ama Söke’nin pamuktan kaçışı yok. Pamuktaki her sorunu, vatandaşla aynı anda anlıyoruz. Vatandaşın su ve emlak ödemeleri bunu bize gösteriyor.” açıklamasında bulundu.

Oda Başkanı Kocabaş da genetiği değiştirilmiş pamuğun sakıncalarından bahsederek, “Biz GDO’suz tohum kullanıyoruz. İthal ettiğimiz zaman sadece lifi geliyor, diğer kısımları onların ülkesinde kalıyor. Dünya ile 50-55 kuruşluk fark devam ediyor. Halen 150-160 bin tonlarda pamuk üretimimiz var.” dedi.(CİHAN)

Ekleme Tarihi
28.04.2012
Ekleyen Kişi
gidatarim2

Etiketler: Pamukçu müsteşarlık istiyor
Link: Pamukçu müsteşarlık istiyor




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız