Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 28 Mart 2024 Perşembe
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
Ürün Alamadıkları Bozuk Domates Fidelerini Söktüler 

Ürün Alamadıkları Bozuk Domates Fidelerini Söktüler

Özel bir firmadan aldıkları domates fideleri bozuk çıkan çiftçiler, hasadını edemedikleri seradaki fidelerini söktüler. Türkiye'nin önemli domates üretim merkezlerinden biri olan Mersin'in Silifke İlçesine bağlı Atayurt Beldesindeki çiftçiler, seslerini duyurabilmek için çareyi ürün almadıkları domates fidelerini sökmede buldular.


Geçimini domates üreticiliği yaparak temin eden yaklaşık 200 çiftçinin, özel bir firmadan aldıkları şimşek cinsi domates fidelerinin yarısı bozuk çıktı.

Üreticiler seslerini duyurmak için ürün alamadıkları domatesleri sökerek tepki gösterdiler. Bu yıl bütün emeklerinin boşa gittiğini ve tek gelir kaynaklarının domates olduğunu belirten çiftçiler, kara kara düşündüklerini ve banka kredisiyle yetiştirdikleri domateslerden ürün alamadıkları için borçlarını da nasıl ödeyeceklerinin şaşkınlığı içinde olduğunu ifade ettiler.

Havaların ısınmasıyla birlikte sera içindeki sıcaklığın 50 dereceyi bulduğunu belirten kadın çiftçiler ise ne yapacaklarını bilememenin şaşkınlığı içindeler. Küçük çocuklarını da serada çalışırken yanlarında götürmek zorunda kaldıklarını belirten kadınlar, "Çocuklarımız bu sıcaklıktan olumsuz etkileniyor. Bereketli bir sezon geçirmek ümidiyle 50 derece sıcaklıkta bir çocuk gibi serada çalışıp, acaba ne zaman meyve verecek diye beklerken meğer fideler bozukmuş. Bakın çocuğumun kafasına kına yaktım. Güneş geçmesin diye. Yazık değil mi bu yavruya. Bizler çilek tarlasında yevmiye ye gitsek daha iyi para kazanırdık. Erkeklerimizin arkasında sabahtan akşama kadar sıcakta, kışın soğuk havada soba başında bu fidanları bekledik. Çocuklarımızdan iyi baktık onlara ama sebze zamanı elimiz boş kaldı. Şimdi ne yapacağımızı şaşırdık. Çünkü bütün kullandığımız argümanları veresiye aldık. Hem piyasaya ve hem de bankalara borçlarımız var, bunları nasıl ödeyeceğiz. Bizler derdimize çara olmaları, mağduriyetimizin giderilmesi adına devlet büyüklerimizi bizlere sahip çıkmalarını bekliyoruz" diye konuştular.

Mağduriyetlerini gidermek ve taksitle aldıkları malzemelerin borçlarını nasıl ödeyeceklerini bilemeyen 200 çiftçi, haklarını aramak için topladıkları imzalı dilekçelerini ilgili bütün makamlara gönderdiler.

Ekleme Tarihi
01.05.2012
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı

Etiketler: Ürün Alamadıkları Bozuk Domates Fidelerini Söktüler
Link: Ürün Alamadıkları Bozuk Domates Fidelerini Söktüler




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız