Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 28 Mart 2024 Perşembe
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler

Tohum İhracatçıları Birliği kuruluyor


Geçen yıl 110 milyon dolar ihracat rakamına ulaşarak ilk kez 100 milyon dolar barajını aşan tohum dış ticaretinde makas kapanmaya başladı.







ANKARA - Geçen yıl 110 milyon dolar ihracat rakamına ulaşarak ilk kez 100 milyon dolar barajını aşan tohum ihracatçıları, Tohum İhracatçıları Birliği kurmaya hazırlanıyor. Tohum Sanayicileri Üreticileri Alt Birliği (TSÜAB) Başkanı İlhami Özcan Aygun, tohumluk ihracatında artış trendinin devam ettiğini belirterek, bu sürecin daha etkili yönetilebilmesi için ihracata odaklanan bir yapı kurulması gerektiğini söyledi. Aygun bu çerçevede TSÜAB'ın Tohumluk İhracatçı Birliği kurulması için çalışmalara başladığını bildirdi.

Türkiye'de tohumculuk sektörü işlem hacminin 1 milyar dolara yaklaştığını ve sertifikalı tohum üretiminin 635 bin tona ulaştığını belirten İlhami Özcan Aygun, artık çiftçilerin kendi mahsullerinden tohumluk ayırma yerine her yıl tohumluğunu yenilediğini söyledi. Bu gelişmede uzmanlaşan ve kurumsallaşan tohumculuk endüstrisinin rolünün büyük olduğunu dile getiren Aygun, uzun yıllar ithal yoluyla sağlanan girdinin üretiminin artık neredeyse ihracat yapılabilir seviyeye geldiği bilgisini verdi.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın verilerine göre, son on yıllık dönemde, Türkiye tohumluk üretimi 145 bin tondan 635 bin tona ulaştığı bilgisini veren Aygun, son 4 yıllık dönemde artış hızının giderek yükseldiğini, ticaret hacminin de 120 milyon dolardan 960 milyon dolara çıktığını söyledi.

Tohum dış ticaretinde makas kapanıyor

Tohumluk ihracatının Türkiye'ye önemli miktarda döviz kazandırdığını ve dış ticarette makasın giderek daraldığını ifade eden İlhami Özcan Aygun, kaliteli tohumluk kullanılarak üretilen ürünlerin hem miktarı hem de kalitesi arttığını bunun da Türk ürünlerinin yurtdışında daha iyi pazar bulmasına yol açtığını anlattı.

Tohumluk üretiminin tamamen Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından sıkı denetim altında yapıldığının altını çizen Aygun, "Uluslararası norm ve standartlara uygunluğu garanti edilmektedir. Bu bakımdan yüksek kaliteli ve güvenilir olan tohumluklarımızın iç piyasada olduğu kadar dış piyasada da pazar bulma şansı yüksektir. Bunun bir sonucu olarak Türkiye, tohumluk dış ticaretimizde bu güvenin meyvelerini toplamaya başlamıştır" diye konuştu.

Dünyanın 69 ülkesine ihracat yapan tohumcuların en yüksek ihracatı 16.4 milyon dolarla Rusya'ya yaptığını belirten Aygun, İtalya'ya 16.2 milyon dolar, Ukrayna'ya ise 15.5 milyon dolarlık ihracat yapıldığı bilgisini verdi.

İhracatçı birliği için çalışma başladı

İhracat potansiyelinin tam olarak değerlendirilebilmesi için, sektörün kendi bünyesinde ihracata odaklanan bir organizasyona kavuşması gerektiğini ifade eden Aygun, "Bunun için, TSÜAB tarafından Tohumluk İhracatçıları Birliği kurulması için gerekli girişimler başlatılmıştır" diye konuştu.
Aygun olumlu verilere rağmen Türk tohumculuğunun geldiği noktanın henüz yeterli olmadığını, TSÜAB üyesi firmaların daha yüksek üretim ve işleme kapasitesinin bulunduğunu, sektörün gelen talepleri rahatlıkla karşılayacak kapasiteye sahip olduğunu söyledi.
 
 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
01.05.2012
Ekleyen Kişi
gidatarim2

Etiketler: Tohum İhracatçıları Birliği kuruluyor
Link: Tohum İhracatçıları Birliği kuruluyor




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız