Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 29 Mart 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
sebze fideleri 

Bahar Geldi, Sebze Fideleri Toprakla Buluşuyor

Ali İhsan Öztürk - Baharın gelişiyle birlikte Van'ın tarlalarında sebze fideleri toprakla buluşmaya başladı.


Geçen yılın son aylarında iki büyük depremle zor günler geçiren Vanlılar bahar ile normal hayatına dönmeye başladı. Havaların ısınmaya başlamasıyla çiftçilik yapan vatandaşlar tarlalara indi. Yaklaşık 1 aydır örtü altında yetiştirdikleri fideleri toprakla buluşturmaya başladı.

Gevaş ilçesinde domates, biber, salatalık, fasulye, kavun ve karpuz ekiminin yapılmaya başlandığı 270 dönümlük arazi üzerinde kadın ve genç kızlardan oluşan yaklaşık 70 kişi çalışıyor.

AA Muhabirine açıklama yapan firmanın Ziraat Danışmanı Velat Esen, Mersinli olduğu ve yıllardır memleketinde tarımla uğraştığını belirterek, 2 yıldır Vanlı bir firmayla çalıştığını bildirdi.

Doğu ve Güneydoğu ve Türkiye'nin diğer bölgelerine sebzenin önemli bir kısmı Mersin gibi güney illerinden gittiğini belirterek, yılın dört mevsiminde işlenen toprağın yorgun düşerek verimsizleştiği için kimyasal gübrelerin kullanıldığını ifade eden, şunları söyledi:

"Bu sebeple bu bölgelerde yetiştirilen ürünler kullanılan gübreler sebebiyle çoğunluğu hormonludur. Van'da ise toprak ham ve işlenmemiş, mineral bakımından da çok zengindir. Gübre kullanmaya gerek kalmamaktadır. İki yıldır Van'da sebze yetiştiriciliğinde çalışıyorum bunu çok iyi gözlemliyorum. Böylece doğal ve organik olan sebzeler hem sağlıklı hem de lezzetli olmaktadır."

Geçen yıl Van-Erciş karayolu üzerinde aynı firmanın kiraladığı bir tarlada sebze yetiştiriciliği yaptığını dile getiren Esen, önemli oranda verim aldıklarını kaydetti. Çalıştığı firmanın sebze halinde komisyoncu olduğunu anlatan Esen, "Artık yaz döneminde Mersin veya başka bir ilden sebze almak yerine kendi üretimini satıyor.

Önemli oranda kar etmiş oluyor. Ancak Van'da tek sıkıntı mevsimin kısalığıdır. Yaz süresinin azlığına rağmen önemli sayılacak oranda verim alınmaktadır. Geçen yıl sadece 1 dönüm tarladan 10 ton domates ürün aldık" dedi.

Van ve ilçelerinde tarlaların bakir ve boş olmasından yakınan Esen, vatandaşların kendi tarlalarını değerlendirerek üretim yapmaları gerektiğini söyledi. Üretim için belki uzman personelin gerektiğinin altını çizen Esen, devletin gerekli desteği vermesi halinde boş tarlaların üretime ve istihdama önemli derece katkı sunacağına inandığını kaydetti.

Esen, bu yıl toprağının mineral açısından zengin olarak düşündükleri Gevaş'ta yaklaşık 270 dönüm alan üzerinde kavun, karpuz, domates, salatalık, fasulye, 3 çeşit biber ve patlıcan ekimi yapmaya başladıklarını ifade ederek, tarlada Gevaş'tan çoğunluğu genç kızlardan oluşan yaklaşık 70 kadının istihdam edildiğini bildirdi.

Tarlada çalışan genç kızlar ise evde boş oturmaktansa çalışarak aile bütçesine katkı sağladıklarını söylediler.




http://www.haberler.com

Ekleme Tarihi
03.05.2012
Ekleyen Kişi
Celil PAKSOY

Etiketler: Bahar Geldi, Sebze Fideleri Toprakla Buluşuyor, domates, biber, salatalık, fasulye, kavun, karpuz
Link: Bahar Geldi, Sebze Fideleri Toprakla Buluşuyor




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız