Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 19 Nisan 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

Trakya'da arılara ne oldu?

Trakya'da 127 bin arı kolonisinden 41 bin 750'sinin öldüğü bildirildi. Uzmanlar tarım ilaçlarına dikkat çekiyorlar.


Kırklareli Arı Yetiştiricileri Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Rıdvan Ulus, kış şartlarının sert geçmesi ve tarım alanlarında kullanılan kimyasallar nedeniyle Trakya'da çok sayıda arı kaybının olduğunu söyledi.

Arı kayıplarıyla birlikte bal üretiminde düşüşler yaşandığını ifade eden Ulus, ''Kırklareli, Edirne ve Tekirdağ'da 127 bin arı kolonisinden 41 bin 750 koloni öldü. Daha önceki yıllarda da yüzde 60 oranında ölüm oldu. Haşerelerden ve tarım ilaçlarından dolayı olduğu söyleniyor. Konunun araştırması yapılıyor. Arıcılarımız çok üzgün. Arıcılarımız arı kolonilerini yenilemeye çalışacak. Ölümlerin olmasıyla 120 lira olan arı kolonileri 150 liraya çıktı'' diye konuştu.

Tekirdağ Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Şakir Ada da tarım arazilerindeki yanlış ilaçlamalara bağlı arı ölümlerinin bu yılda gerçekleştiğini bildirdi.

Böcek öldürücü ilaçların bilinçsizce kullanılmasının arı kayıplarını meydana getirdiğini bildiren Ada, ''Birçok tarım ürününde olduğu gibi kanola bitkisinde de polinasyon (bitkilerde tozlaşma) için arılara ihtiyaç vardır. İlimizde bilinçli konola üreticileri çoğunluktadır. Bu üreticilerimiz kanolanın çiçeklenme zamanı arı yetiştiricileri birliklerinden tarlalarının yanlarına arı kolonilerinin getirilmesini istemektedirler. Biz de bu konuda kendilerine destek vermekteyiz. Ancak, birçok ilçede olduğu gibi son olarak Malkara İlçesinde de arıcılarımızın arı kolonileri yanlış ilaçlamadan zarar gördü'' dedi.

Tarım ilaçlarının bilinçsiz kullanılmasının önüne geçilmesi için reçete ile satılması gerektiğini belirten Ada, şunları kaydetti:''Tarım ilaçlarının satışı mutlak surette reçete ile olmalı ve ilaç satışları takip edilmelidir. Bölgede, birçok arıcı bilinçsiz kanola ilaçlamalarından mağdur oluyor. Tarım müdürlüklerine gerekli tespitlerin yapılması için dilekçeler verildi. Tekirdağ Arı Yetiştiricileri Birliği olarak konuyu yakından takip ediyoruz. İlaçlamalardan zarar gören arıcıların mağduriyetleri giderilmeli. Kanola bitkisinde ruhsatı olmadığı halde arıların ölmesine neden olan bu ilaçları alıp kullanan kişiler ve satan ilaç bayileri hakkında gerekli yasal işlemlerin yapılmasını talep ediyoruz.''

Namık Kemal Üniversitesi (NKÜ) Ziraat Fakültesi Tarımsal Biyoteknoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Devrim Oskay da 2006 yılından bu yana yaşanan büyük çapta arı kayıplarının bilim çevreleri tarafından araştırıldığını belirtti.

Trakya'da da toplu arı ölümlerinin nedenini tespit etmek amacıyla yetiştiricilere anketler gönderildiğini, anketlerin incelenmesinin ardından arı ölüm nedenlerinin kısmen tespit edileceğini söyleyen Oskay,''Sağ kalan kolonilerden arı örnekleri topladık. Bu örneklerde nosema sporlarına ve virüslere bakacağız. Bölgemizdeki arıcılarımıza bölgemize adapte olmuş Trakya arısıyla çalışmalarını öneriyoruz'' diye konuştu.

Malkara Tarım İlçe Müdürü Nabi Taş da ilçeye bağlı Elmalı Köyünde, yaşanan arı ölümleriyle ilgili gerekli incelemenin yapıldığını belirterek, alınan numunelerin laboratuvara gönderildiğini ve çıkacak sonuçları beklediklerini kaydetti.
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
03.05.2012
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı

Etiketler: Trakya da arılara ne oldu
Link: Trakya'da arılara ne oldu?




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız