Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 20 Nisan 2024 Cumartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
Tarım İlacı 

Tarım İlacı, Bebek Beynini Etkiliyor

Tarımda kullanılan chlorpyrifos, anne karnındaki bebeğin beynine zarar veriyor.


Bilim insanları, sonuçları Proceedings of the National Academy of Sciences dergisinde yayımlanan araştırmalarında, chlorpyrifosun çok az miktarda dahi uzun dönemde ciddi bozukluklara neden olabildiği konusunda uyardı.

New York'taki Columbia Üniversitesi bilim insanları, Virginia Rauh başkanlığında yaptıkları araştırmada, chlorpyrifosun anne karnındaki bebeğin önbeyin zarının küçülmesine neden olduğunu, bunun da çocuğun ilerleyen yaşlarda zihinsel yeteneklerinde soruna yol açtığını tespit etti.

Tarım ilacı olarak kullanılan chlorpyrifosa maruz kalan 40 çocuğu 6-11 yıl boyunca takip eden bilim insanlarından Rauh, "Sonuçlar endişe verici" dedi.

Tarım ilacına yoğun şekilde maruz kalan çocuklarda önbeyin zarında bariz anomaliler tespit ettiklerini bildiren bilim adamları, beynin özellikle dikkat, duygu, dürtü kontrolü ve sosyal davranışlardan sorumlu bölgelerini çevreleyen zarın büzüştüğünü, altındaki beyaz maddenin ise arttığını bildirdi.

Kırsal Kesimdekiler Daha Fazla Etkileniyor

Bilimciler, chlorpyrifosun ayrıca çocukların beyninde cinsiyetle ilgili bölgelerde değişime neden olduğunu kaydetti.

Normalde erkeklerde beynin bazı bölümlerinin kadınlara göre daha büyük, bazılarının ise daha küçük olduğunu ifade eden bilim insanları, bu tarım ilacına maruz kalan çocuklarda durumun tam tersi olduğunu belirtti.

Kırsal kesimdeki birçok hamile ve küçük çocuğun yüksek oranda chlorpyrifosa maruz kaldığına işaret eden Rauh, muhtemelen bu kişilerdeki hasarın, araştırmaya dahil ettikleri ve büyük şehirde yaşayan hastalardakinden çok daha fazla olduğunu belirtti.

Kentlerde yaşayanların bu maddeyi meyve, sebze ve gıdalarla aldığına dikkati çeken Rauh, bu nedenle araştırmalarının sonuçlarının tüm kamuoyu açısından çok önemli olduğunu kaydetti.

Bilim insanları, tarım ilacının izin verilen üst limitinin, çocukları uzun dönemli bu hasarlardan korumaya yetmediğini belirtti.






http://www.trt.net.tr

Ekleme Tarihi
03.05.2012
Ekleyen Kişi
Celil PAKSOY

Etiketler: Tarım İlacı, Bebek Beynini Etkiliyor
Link: Tarım İlacı, Bebek Beynini Etkiliyor




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız