Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 29 Mart 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
Edirne 

Edirne'de, Kokulu Pirinç Deneme Üretimine Başlandı
 
Türkiye'nin çeltik ihtiyacının yüzde 52'sini karşılayan Edirne'de, kokulu pirinç deneme üretimine başlandığı bildirildi.



Türkiye'nin çeltik ihtiyacının yüzde 52'sini karşılayan Edirne'de, kokulu pirinç deneme üretimine başlandığı bildirildi.

Uygar Şirketler Grubu Yönetim kurulu Başkanı İsmail Boz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Edirne'nin İpsala ilçesine bağlı Paşaköy'de 4,2 milyon liraya kurdukları fabrikalarında Jasmine kokulu pirincin deneme üretimine başladıklarını söyledi.

Geçen yıl 25 dönüm Jasmine kokulu pirinç ektiklerini, bu yılda bunu 100 dönüme çıkartacaklarını ifade eden Boz, "Geçen yıl ekimini yaptığımız ve pirinci fabrikamızda deneme üretimine başladık. Piyasaya sürmeye hazırlanıyoruz" dedi.

Kokulu pirincin piyasada kilogramının 6 ile 7 lira arasında satıldığını anlatan Boz, şöyle devam etti:

"Daha önce İran'dan ithal edilen aromatik kokulu pirinci kendi tarlalarımızda ürettik ve yeni yaptığımız ve deneme üretimindeki fabrikamızda pirinç haline getirdik. Bu pirinci çok kişi ithal olarak biliyor, fakat biz kendimiz yetiştiriyoruz. Bu pirincin özelliği tarlada iken etraftaki çiçek ve ot kokularını almasıdır. İnce uzun taneli olan bu pirinç pişirildiğinde baldo gibi iri tane oluyor."

Paşayiğit beldesindeki tesislerinin Türkiye'nin sayılı entegre çeltik fabrikasından biri olacağını vurgulayan Boz, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Fabrikamız saatte 10 ton pirinç işleme kapasitesine sahip. 8 bin metre kapalı alana sahip fabrikamızın laboratuvarlarında, çeltik ve pirinç tanelerindeki rutubet oranlarını ve randımanlarını en gelişmiş makinelerimizle ölçerek, pirinç haline geldikten sonra beyazlatma kısmını müşterilerin taleplerine göre değiştirme imkanı sunuyoruz.

Fabrikamızda günde 240 ton çeltik kurutabiliyoruz. Kurutmalarımız mazot, kömür veya gaz gibi yakıtlarla değil de, tamamen Çeltik ürünün kabuğu ile yakılarak çalışmakta. Yakılan çeltik kabuğunun külü de demir Çelik fabrikalarına satmayı planlıyoruz. çeltik kabuğunu yaktığımızda elde ettiğimiz yüksek enerjinin dörtte üçünü kendi tesisimizde kullanacağız, dörtte birini de satmayı planlıyoruz."

-Türkiye'de pirinç tüketimi-

Halka kaliteli pirinç verildiği takdirde tüketimin artabileceğini vurgulayan Boz, şunları kaydetti:

"Fabrikamızda ürettiğimiz pirinçle vatandaşımıza kaliteli pirinç tüketimini hedefliyoruz. Böylece Türkiye'deki pirinç tüketiminin artabileceğini düşünüyorum. Bir Tayvan veya Japonya yılda kişi başına 100-120 kilo pirinç tüketiyorsa neden Türkiye'de kişi başına yılda 5 kilo değil de 15-20 kilo tüketilmesin.

Bu aşamada şirket olarak hedefimiz, müşterilerimizin isteklerini doğru şekilde belirlemek ve yüksek kalite bilinciyle güçlü bir koordinasyon sağlamak, ürünlerimizi yeni teknolojilerle güvenilir şekilde müşterilerimize ulaştırmak. Müşteri memnuniyetini arttırarak sürekli ve kalıcı müşteriler edinmek temel ilkelerimizdendir.

Bu yıl çeltik ve pirinç piyasası kötü gitti. Fakat şu unutulmamalıdır ki gıdanın önü hiçbir zaman kapalı olmayacaktır. Bu yıl çeşitli sebeplerden piyasa düşmüş olsa da önümüzdeki yıl mutlaka artacak ve biz de üretimimizi her yıl daha da arttıracağız."(AA)

Ekleme Tarihi
02.05.2012
Ekleyen Kişi
gidatarim2

Etiketler: Edirnede, Kokulu Pirinç Deneme Üretimine Başlandı
Link: Edirne'de, Kokulu Pirinç Deneme Üretimine Başlandı




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız