Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 07 Mayıs 2024 Salı
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

Aydın'da kuru incir bilgilendirme toplantısı -Aydın Vali Yardımcısı Çiftçi: ''İncirde artık katma değer yaratılarak eskiye oranla bir kaç kat değer kazandıracak buluşlar ortaya çıkarmak lazım'' 

AYDIN (A.A) - Aydın Vali Yardımcısı Hayrettin Çiftçi, ''İncirde artık katma değer yaratılarak eskiye oranla bir kaç kat değer kazandıracak buluşlar ortaya çıkarmak lazım'' dedi.

     Kuru incir kalitesinin artırılması ve üretici ve tarım danışmanlarının kuru incirde iyi tarım uygulamalarının yaygınlaştırılması konusunda bilinçlendirilmeleri amacıyla, Aydın Ticaret Borsası, Ege İhracatçı Birlikleri, Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi ve Aydın-İzmir Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüklerinin destekleriyle ''Kuru İncir Bilgilendirme Toplantısı'' düzenlendi.

     Aydın Ticaret Borsası Konferans Salonu'nda düzenlenen toplantıya, Aydın Vali Yardımcısı Hayrettin Çiftçi, Aydın Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Bosnalı, il Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Salih Köksal, tarım danışmanları,aracı-tüccar ve ihracatçılar ile incir üreticileri katıldı.

     Toplantının açılışında konuşan Vali Yardımcısı Hayrettin Çiftçi, incirin çok önemli bir ürün olduğunu belirterek, tarımdan sanayiye geçişte üniversite, sanayi ve üretici işbirliğinin yeterince gerçekleşmediğini ve üniversitede yapılan çalışmaların üreticiye yansımadığını söyledi.

     Tarım Müdürlüğü çalışanlarının, özellikle ziraat mühendislerinin sahaya inerek üretici ve çiftçi ile birlikte olup yenilikleri, modern teknikleri çiftçiye öğretmesi gerektiğini kaydeden Çiftçi, ''İncirde artık katma değer yaratılarak eskiye oranla bir kaç kat değer kazandıracak buluşlar ortaya çıkarmak lazım. Çevrede bulunan işadamlarımıza bu konuda önemli görevler düşüyor'' dedi.

     Aydın Ticaret Borsası Başkanı Adnan Bosnalı ise, Türkiye'de nüfusun yüzde 55'inin geçimini tarımla sağladığını ifade ederek, Türkiye'nin tarımsal üretimi içerisinde incirin, 106 bin 359 ton ile Türkiye üretiminin yüzde 51,87'sine tekabül ettiğini kaydetti.

     Aydın'ın simgesi durumunda olan incirin kalitesinin artırılması, iyi tarım uygulamalarının yaygınlaştırılması amacıyla her yıl belirli dönemlerde bilinçlendirme toplantıları yaptıklarını dile getiren Bosnalı, ''Son yıllarda gerçekleştirilen toplantılar ve Ege İhracatçılar Birlikleri, Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlükleri, Üniversitelerimiz ve bu sektöre hizmet eden kurumlarımızın müşterek çalışmaları sayesinde, üretimde ciddi bir kalite artışı görmekteyiz. Laboratuvarımızda yapılan aflatoksin analiz sonuçları da çalışmalarımızın olumlu sonuçlarını bizlere göstermektedir. 2008 yılında kuru incirde kirlilik oranı yüzde 16'larda iken 2011 yılında bu oran yüzde 5'lere kadar düşmüştür.''

     Konuşmaların ardından Ege İhracatçılar Birliği Kuru Meyve Şube Müdürü Necdet Kömür, Erbeyli incir Araştırma Enstitüsü Müdürü Ramazan Özkan, Doç Dr. Fatih Şen ve İhracatçılar Birliği Yönetim Kurulu Başkan Vekili Menaşe Gabay, kuru incir üretim ve ticaretindeki gelişmeler, ekşilik böceği ile mücadele ve aflatoksinsiz kaliteli kuru incir yetiştiriciliği gibi konularda katılımcılara bilgi verdi.

     

Ekleme Tarihi
03.05.2012
Ekleyen Kişi
gidatarim2

Etiketler: kuru incir,aydın,Ege İhracatçılar Birliği
Link: Aydın'da kuru incir bilgilendirme toplantısı




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız