Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 16 Mayıs 2024 Perşembe
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
Kayseri Şeker Fabrikası pancar festivali ve sempozyumu düzenleyecek 

Kayseri Şeker Fabrikası pancar festivali ve sempozyumu düzenleyecek

KAYSERİ (CİHAN)- Kayseri Şeker Fabrikası, Türkiye’de ilk kez pancar festivali ve sempozyumu düzenlemeye hazırlanıyor. Festival Yozgat’ın Boğazlıyan ilçesinde, sempozyum ise Kayseri’de gerçekleştirilecek.


Kayseri Şeker Fabrikası Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Akay, dünyadaki gelişmelerin çok önemli olduğunu, sektörde çiFtçiyi ve işletmeleri ayakta tutmanın da uluslararası boyuttaki gelişmeleri yakından takip edip, eğitimini almakla mümkün olabileceğini dile getirdi. Akay, bu yenilikleri takip ederek değerlendirilmemesi durumunda, daha az maliyetle daha çok verimli ürün alan, bu ürünü daha çok şekere çeviren işletmelerin pazarda söz sahibi olacağını vurguladı.

        Pazara söz sahibi olan firmaların daha ucuz ürün satışlarının da diğer işletmeleri yok etme anlamına geldiğini kaydeden Akay, Türkiye’de ilk kez pancar festivali ve sempozyumu düzenleyeceklerini ve asıl amaçlarının sektöre dikkat çekip, çiftçiyi ve sektördeki çalışanları bilgilendirmek olduğunu ifade etti.

        Hüseyin Akay, işletmelerinin üniversitelerle iyi bir diyalog içerisine girdiğini ve bu süreçte kazanan hem işletmelerinin, hem çiftçinin hemde ülkenin olacağını dile getirdi.

        Ziraat fakülteleri ile ortak çalışmaları olduğunu anlatan Akay, “Bu yıl bir ön gürümüz var. Bunun için çalışmalarımız var ama istenilen seviyeye gelemedik. Ön görümüz Boğazlıyan’da pancar festivali düzenleyeceğiz. Ülkemizde her alanda festival var ama pancarla ilgili yok. Sempozyumla birlikte festival yapalım diyoruz. Aynı tarihte Boğazlıyan’da festival ve Kayseri’de sempozyum düşünüyoruz. Uluslararası nitelik olmasını ve bilimsel sunumların yapılmasını arzu ediyoruz. Ziraat fakültesi dekanımızla ile görüşmelerimiz var. Ön çalışma var. Şuan bununla ilgili değerlendirmemiz olacak.” diye konuştu.
    
        “Üniversiteler bu konulara çok girmemiştir. Üniversitelerde yeni yeni giriyor.” diyen Akay, şu bilgileri verdi: “Ziraat fakültelerinde değerli hocalarımız var ve imkân buldukça çalışıyorlar. Bizde uluslararası sempozyum çerçevesinde buradaki değerli bilim adamlarımız ve yurt dışından da değerli bilim adamlarını Kayseri’ye getirmeyi amaçlıyoruz. Bu çerçevede ziraat fakülteleriyle çalışmalar, irtibat yoğunlaşacak. Bu konuda gelişmeler memleketin tarımına, çiftçisine, üretimine katkı sağlayacaktır. Bunu hep birlikte başarmak zorundayız. Biz burada adım atmak zorundayız. Bilim adamlarımız adımlar atacak. Ortak çalışma zemini oluşacak ve çalışmalar daha da büyüyecek.”

        "TARIMDA ÇİFTÇİ ADINA VERİMİ, KALİTEYİ ARTIRMAK ZORUNDAYIZ"

        Tarım sektöründe girdi maliyetlerinin çifti adına düşürülmesi gerektiğini savunan Akay, Türkiye’de girdilerin düşürülmesinin yanı sıra verimliliğin kaliteli ürün şeklinde de artırılmasının artık kaçınılmaz olduğuna dikkat çekti. Bunun mutlaka sağlanması gerektiğini aktaran Akay, “Öyle olursa rekabet gücümüz artar. Dünya ile rekabet eder haline geliriz. Eğer bunları sağlayamazsanız başarısız oluyorsunuz. Sizin yerinize başkaları kapatır. Daha ucuza ürünler vererek sizi yok ederler.” ifadelerini kullandı.

        Türkiye’de gelişme sağlanması adına çiftçinin gelirini yükseltmesi zorunluluğu olduğunu ifade eden Akay, “Türkiye’de tarımdan geçimini sağlayan nüfus oranı genel nüfusun yüzde 25. Yüzde 25’inin gelirini artırmadan kalkınma olmaz. Gelirini artırmanın yolu da verimlilik, kaliteli ürün ve eğitimden geçiyor. Bilimsel çalışmaların katkısı bu şekilde olacaktır. Yoksa mümkün olmuyor.” diye konuştu.

        Hüseyin Akay, Kayseri Şeker Fabrikası’nın geçen yıl A ve B ile C kotasından 310 bin ton şeker ürettiğini belirtti. Akay, 2 milyon 45 bin ton pancar alımı yapıldığını ve bunun yüzde 15 civarında oranın şekere dönüştüğünü anlattı. Uluslararası standartlara şeker pancarı üretimi açısından bu oranın yakın olduğunu aktaran Akay, “Bizim fabrikanın yıllar itibarıyla 1955’den sonra yenilenmiş. Türk Şeker’in elinde iken 1992’deki özelleştirmeden sonra da sürekli yenileme çalışmaları devam etti.” dedi.

        "ÇİFTÇİMİZ KENDİ TRAKTÖRÜ, TARLASI GİBİ FABRİKASINA DA SAHİP ÇIKMALI"

        Şeker Fabrikası Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Akay, çiftçinin gelirinin artırılması gerektiğini ve bu bilinçle eğitim çalışmalarına ağırlık verdiklerini söyledi.

        Bunun yanında çiftçinin artık kendi tarlası, traktörü ve evine nasıl sahip çıkıyorsa şeker fabrikasına da kendi malı gibi sahip çıkmak zorunda olduğunu söyleyen Akay, çiftçi için yaptıkları çalışmaları anlatırken, şu çağrıda bulundu: “Eğitimlerimizde gübre kullanımı, tohum kullanımına kadar en doğrusunun tespiti ile ilgili çalışmaları ciddi tutuyoruz. Bunun takibi noktasında bilgi aktarımını çiftçimize yapıyoruz, ama çiftçimizin olaya iyi sahiplenmesi gerekiyor. Çiftçimiz, şimdiye kadar pancarı bir şekilde üretmiş ve fabrikaya teslim etmiş. Sonrası ile ilgilenmemiş. Bunun ortadan kalkması gerekir. Çiftçi bu fabrikanın sahibi. Traktörü, evi, tarlası ne ise fabrikada onun ve o gözle bakması gerekir. Fabrikada olan bitenle de ilgilenmek zorunda. Görev alacak insanların niteliği ve bu konulara ne kadar sahip çıkabileceği gibi konulara bakmak gerekir. Kim gelirse gelsin. Ben sadece pancarı üretirim teslim ederim. İş bununla bitmiyor. Biz bu konuda çiftçimizi bilgilendirip toplantılar yapıyoruz. Sorunları anlatıyoruz. Yapılan çalışmaları anlatıyoruz. Yapılması gerekenleri anlatıyoruz. Ne olduğunu söylüyoruz ve biliyorlar.”

        Akay, şeker fabrikası olarak çiftçinin gelirini artırma konusunda çalışmalar başlattıklarını belirterek, çiftçi enflasyonun baskısından kurtaracak yöntemleri aradıklarını vurguladı. Bunula ilgili bir uygulama yapacaklarını dile getirdi.
CİHAN

Ekleme Tarihi
04.05.2012
Ekleyen Kişi
gidatarim2

Etiketler: Don Afeti Mağduru Patatesçilere Destek Müjdesi
Link: Kayseri Şeker Fabrikası pancar festivali ve sempozyumu düzenleyecek




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız