Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 29 Mart 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

Yeterlilik derecesi en yüksek ürün nohut -2010-2011 döneminde tahıllar ve diğer bitkisel ürünler grubunda en yüksek yeterlilik derecesi yüzde 110,5 ile nohutun oldu

ANKARA (A.A) - Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, 2010-2011 döneminde tahıllar ve diğer bitkisel ürünler grubunda en yüksek yeterlilik derecesi yüzde 110,5 ile nohutun oldu.

     TÜİK, 2010-2011 döneminde ürün gruplarına göre ''Bitkisel Ürün Denge Tabloları; Tahıllar ve Diğer Bitkisel Ürünler'' istatistiğini yayımladı.

     Buna göre, söz konusu dönemde toplam tahıl ürünlerinde yurtiçi üretimin yurtiçi talebi karşılama derecesi yüzde 98,8 olarak tahmin edildi.
     Toplam tahıl üretiminde en büyük paya sahip olan buğdayda yeterlilik derecesi yüzde 102,2, yem sanayinin en önemli girdilerini oluşturan arpanın yeterlilik derecesi yüzde 104,7, mısırın ise yüzde 79,6 olarak gerçekleşti.
     Kuru baklagillerden kendine yeterlilik derecesinin en yüksek olduğu ürün ise yüzde 110,5 ile nohut oldu. Toplam ürün arzında ithalatın ağırlıklı olduğu kırmızı mercimekte yeterlilik derecesi de yüzde 91,3 olarak hesaplandı.

     Türkiye'nin kendine yeterli olduğu ürünlerden birisi olan patateste yeterlilik derecesi yüzde 102,3, yurt içi talebin büyük kısmının ithalat ile karşılandığı yağlı tohumlar ürün grubundan ayçiçeği, soya ve kolza için yeterlilik dereceleri de sırasıyla yüzde 52,4, yüzde 6,0 ve yüzde 30,9 düzeyinde gerçekleşti. Toplam şeker üretiminin büyük kısmı yurt içinde tüketildi ve yeterlilik derecesi yüzde 115,4 oldu.

     Yeterlilik Derecesi, ''Bir bölgenin kullanılabilir üretiminin (iç üretim) o bölgenin talebini ya da yurtiçi kullanımını (insan, hayvan ve endüstrinin bütün ihtiyaçlarını) ne ölçüde karşılayacak durumda olduğunu gösterir'' şeklinde tanımlanıyor.

    

Ekleme Tarihi
04.05.2012
Ekleyen Kişi
gidatarim2

Etiketler: Yeterlilik derecesi en yüksek ürün nohut
Link: Yeterlilik derecesi en yüksek ürün nohut




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız