Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 28 Mayıs 2024 Salı
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
mehdi eker 

Geri dönüş yok, süt dağıtımı sürecek

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker ile Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, süt dağıtmının devam edeceğini açıkladı. Sağlık Bakanı Recep Akdağ ise hassasiyeti olan çocuklara süt yerine yoğurt ya da ayran verilebileceğini ifade etti.


7,2 milyon öğrenciye süt dağıtma projesinin birinci gününde bazı öğrencilerin rahatsızlanması üzerine başlatılan analiz çalışmasının ilk kısmı sonuçlandı. Diyarbakır'dan gelen analiz sonuçlarında herhangi bir gıda zehirlenmesine rastlanmadı. Diğer illerdeki numunelerin analizi sürerken, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker ile Milli Eğitim Bakanı Dinçer, projenin kesintisiz devam edeceğini açıkladı.

Sağlık şartlarına ilişkin gerekli inceleme ve denetimlerin yapıldığını belirten Eker, yanlış uygulama içinde olanlar varsa bu kişilerin en ağır şekilde cezalandırılacağını söyledi. Sağlık Bakanı Akdağ ise hassasiyeti olan çocuklara süt yerine yoğurt ya da ayran verilebileceğini ifade etti.

7,2 milyon öğrenciye bedava süt dağıtma projesinin ardından bazı öğrencilerin rahatsızlanması üzerine başlatılan analiz çalışmasının ilk kısmı sonuçlandırıldı. Diyarbakır'dan gelen ilk analiz sonuçlarında herhangi bir şekilde gıda zehirlenmesine rastlanmadı.

Diğer illerden gelen numunelere ilişkin analiz çalışması ise devam ediyor. Mide bulantısı ve karın ağrısı olarak görülen şikâyetlere ilişkin açıklamada bulunan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, bazı çocuklarda süte karşı hassasiyet olduğunu söyledi. Bedava süt dağıtım projesinin devam edeceğini aktaran Eker, "Sağlık şartlarına ilişkin gerekli inceleme ve denetimler yapılacak. Üç bakanlık koordineli olarak çalışıyor." dedi. Eker, okul sütü projesinde yanlış uygulama içinde olanlara en ağır cezanın verileceğini bildirdi.

Edinilen bilgilere göre, çalışmalar bozuk süt ya da ihmal olup olmadığı dahil her ihtimal dikkate alınarak yürütülüyor. Sütün taşınması, okul idaresi tarafından depolandığı yer gibi konularda detaylı inceleme yapılıyor. Bakanlık süt dağıtımı öncesinde okul yönetimleri ve öğretmenleri psikolojik ve laktoz etkisi sebebiyle uyardığı için bu uyarıların göz önünde bulundurulup bulundurulmadığına bakılıyor.

Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer ise süte karşı hassasiyeti bulunan çocukların bildirilmesi halinde bu gibi vakaları minimize etme şansı olacağını belirtti. Dinçer, "Süt dağıtma programını ısrarla devam ettireceğiz.'' dedi.

Ulusal Süt Konseyi Araştırma ve Danışma Kurulu Başkanı Prof. Dr. İbrahim Ak, süt içme alışkanlığı olmayan çocuklarda içilen sütün belli süre mide bulantısına neden olabileceğini, buna "laktoz'' adı verilen süt şekerinin yol açtığını bildirdi.

Hassasiyeti olanlara süt yerine yoğurt ya da ayran verilebilecek

Süt hassasiyetinin toplumda oldukça yaygın olduğunu dile getiren Sağlık Bakanı Recep Akdağ, "Bizdeki şu andaki veriler, genel anlamıyla süt hassasiyetine, süt şekerine karşı hazımsızlığa işaret ediyor.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı ve Milli Eğitim Bakanı ile görüştüm. Süte karşı hassasiyeti olan çocuklarımız için de belki yoğurt, ayran gibi birtakım farklı ürünlerin verilmesi gündeme gelebilir. Bunun üzerinde de üç bakanlık olarak çalışıyoruz." diye konuştu.

Öğrenciler, içtikleri süt nedeniyle alerjik olmuş

Okul Sütü Projesi, ilköğretim okullarında önceki gün hayata geçti. Birçok ilde sütten etkilenen yüzlerce öğrenci hastanelik oldu. Antalya'da 113 öğrencinin yaşadığı rahatsızlık nedeniyle hastaneye sevk edildiği, bu öğrencilerden 9'unda laktozdan kaynaklanan sıkıntı olduğu tespit edildi.

Eskişehir'de hastaneye kaldırılan 7 çocuğun yapılan tetkiklerinde rahatsızlanmalarının "alerjik" olduğu belirlendi. Öte yandan Adana'da 53, Nevşehir'de 21, Konya'da 161, İzmir Aliağa'da 8, Muş'ta 50, Muğla Fethiye'de 13, Eskişehir'de 7, Adıyaman'da 70, Balıkesir Burha-niye'de 5, Bursa'da 50, Denizli'de 21, Yozgat'ta 8, Bitlis'te 44, Çankırı'da 4, Ankara'da 52, Gaziantep'te 80 ve Osmaniye Kadirli'de 29 öğrenci sütten rahatsızlandığı iddiasıyla hastaneye kaldırıldı. Antalya'da da iptal edilen süt dağıtımına yeniden başlandı. Rize'de de yaklaşık 2 bin 700 veli, çocuklarına süt verilmesini kabul etmedi.

Tarım, Gıda ve Hayvancılık Bakanlığı Gıda Kontrol Genel Müdürü Prof. Dr. İrfan Erol, okul sütünden zehirlenme iddialarına ilişkin, ön bulgular itibarıyla sütlere ilişkin herhangi bir sağlık ve bozulma tehdidinin söz konusu olmadığını söyledi. Ülke genelinde toplam 7,2 milyon kutu süt dağıtıldığını belirten Erol, "Etkilenen çocuk sayısına baktığımızda çok sınırlı sayıda. Aileler herhangi bir endişe duymasınlar, herhangi bir sıkıntı yok.

Mikrobiyel zehirlenme olayı söz konusu değil.'' diye konuştu. Erol, dağıtılan sütlerin çok yüksek miktarda olduğuna işaret ederek, buna ilişkin olarak bazı çocuklarda böyle bir reaksiyon görülebileceğini ifade etti.








http://www.zaman.com.tr

Ekleme Tarihi
05.05.2012
Ekleyen Kişi
Celil PAKSOY

Etiketler: Geri dönüş yok, süt dağıtımı sürecek
Link: Geri dönüş yok, süt dağıtımı sürecek




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız