Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 12 Mayıs 2024 Pazar
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
Milas’ta Zeytincilik Sektörü Masaya Yatırıldı 

MİLAS’TA ZEYTİNCİLİK SEKTÖRÜ MASAYA YATIRILDI 

MUĞLA (İHA) - Muğla Üniversitesi Milas Sıtkı Koçman Meslek Yüksekokulunda düzenlenen konferansta Milas’ta zeytincilik sektörü masaya yatırıldı.


Muğla Üniversitesi Milas Sıtkı Koçman Meslek Yüksekokulu’nda düzenlenen TOBB Muğla Genç Girişimciler Kurulu Başkanı Uğur Özen’in katıldığı “Milas İlçesinde Zeytincilik Sektörüne Genel Bir Bakış” konulu konferansta ilçedeki zeytincilik sektörünün gelişim süreci masaya yatırıldı.

Okulun toplantı salonunda düzenlenen konferansa Milas Sıtkı Koçman Meslek Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. Muzaffer Demir, Müdür Yardımcıları Ünal Dereli, Ali Çağlar Uzun, Milas İlçe Tarım, Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü yetkilisi, Tariş yetkilisi, okulda görev yapan öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Muğla Genç Girişimciler Kurulu Başkanı Uğur Özen, zeytin ağacının tarihteki yerine ilişkin bilgiler verdi.

“MİLAS EGE’NİN EN ÖNEMLİ ÜRETİM MERKEZLERİNDEN”

Özen, Milas ilçesinin 8 milyon zeytin ağacıyla Ege bölgesinin en önemli üretim merkezlerinden biri olduğuna dikkat çekerek, “Milas, Ege bölgesinin ve Türkiye’nin en önemli zeytin üretim merkezlerinden birisidir. Milas bölgesi, Türkiye’nin tane zeytin üretiminin yüzde 10’unu karşılamaktadır. Muğla ilindeki zeytin ağaçlarinin yüzde 80’i Milas’tadir. Zeytine bağlı sanayileşme, eskiden beri Milas’ın ana sanayi kuruluşlarının başında gelir. Zeytin ve zeytine bağlı ürünlerin üretildiği imalathaneler ve fabrikalar, Milas’ta, her dönem önemli oranda işçi çalıştıran kuruluşlar olmuştur. Mevcut 81 bin 189 hektar kültür arazisinin 52.900 hektarı zeytin ağaçlarıyla kaplıdır. Yaklaşık olarak 7 milyon 785 bin meyve veren ağaç, 37 Bin 490 meyve vermeyen ağaç bulunmaktadır. Bu ağaçlardan var yılında 95 bin ton, yok yılında ise 10 bin ton tane üretimi gerçekleşmektedir. Tane üretiminin yüzde 10’u sofralığa, yüzde 90’ı yağlığa ayrılmaktadır.” dedi.

“EN ÖNEMLİ OLGU MARKALAŞMA”

Zeytinyağında tüketim ve markalaşmanın birbirini etkileyen önemli unsurlardan olduğuna vurgu yapan Özen, Ege bölgesi ve Marmara dışında zeytinyağının çok fazla bilinmediğini, bunun da üretimi etkilediğini söyledi.
Özen, zeytinyağındaki ‘pahalı’ imajının değiştirilmesi için alınacak bir dizi önlemlerden de söz ederek; “Zeytin ve Zeytinyağı denildiğinde saç ayaklarından biri olan üretim ve üreticiden sonra diğer saç ayağı olan tüketiciye Zeytin ve Zeytinyağını birinci elden tanıtmak ve sevdirmek; ülkemizde kıyı Ege’den sonra zeytinyağının bilinmediği düşünüldüğünde, çok önemlidir. Bir öneri olarak; Tarım Bakanlığı’nın da katkısıyla, başta Milas’imiz olmak üzere zeytin üreticisi şehirlerde zeytin sezonunda, diğer şehirlerde de sonrasında olmak üzere, her ilde “Zeytinyağını Seviyorum” günleri düzenlenebilir. Beraberinde eş zamanlı olarak gazete ve televizyonlarda tanıtım reklamları yayınlanabilir. Hatırlanmayı ve akılda kalıcılığı sağlamak için herkesin seveceği bir logo ve maskot yaratılabilir. Tanıtım yapılırken bir yandan da tüketim sağlanmalıdır. Şehrimizde üreticide 4,10 TL olan 1 kilogram sızma Zeytinyağı, 1 litre olarak şişeye girdiğinde marketlerde tüketicinin karşısına 15 TL olarak çıkmaktadır. Basında yer alan güncel tartışmaların içeriğinde de yer aldığı gibi marketlerde “Raf Kirası” adı altında alınan ürün satış fiyatını arttırıcı etkenler engellenmeli, serbest rekabet koşulları altında isteyen her markalı üreticinin piyasada yer bulabilmesi sağlanmalıdır. Sonucunda fiyat, çeşitlilik artacak ve Zeytinyağı “Pahalı” imajından kurtulacaktır. Kazanan tüketici, dolayısıyla tüm sektör olacaktır” dedi.

Konuşma bitiminde Milas Sıtkı Koçman Meslek Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. Muzaffer Demir, Uğur Özen’e teşekkür belgesi verdi.

Konferans, sorularının yanıtlanmasının ardından Uğur Özen’in kendi fabrikasında ürettiği aromatik zeytinyağlarının katılımcılar tarafından tadılmasıyla son buldu.

Ekleme Tarihi
06.05.2012
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı

Etiketler: Milas, ta Zeytincilik Sektörü Masaya Yatırıldı
Link: Milas’ta Zeytincilik Sektörü Masaya Yatırıldı




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız