Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 04 Mayıs 2024 Cumartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
Tavşanlı Hayvan Pazarı 24 Gündür Kapalı 

Tavşanlı Hayvan Pazarı 24 Gündür Kapalı

Tavşanlı'da şap hastalığı görülmesi nedeniyle 24 gündür karantina uygulaması yapılıyor.


Tavşanlı İlçe Hayvan Sağlık Zabıtası Komisyonu tarafından 9 Nisan'da kapatılan hayvan pazarı şap riskinin tamamen ortadan kalkmasıyla yine aynı komisyon kararıyla açılabilecek.

İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü'nde görevli Veteriner Hekim Tansel Ayköse,

yaptığı açıklamada, merkezde çıkan hastalık üzerine Kuruçay, Tepecik, Tunçbilek beldeleri ile Devekayası, Kayıköy, Ovacık, Karacakaş, Göbel, Karaköy, Merkezgölcük, Derecik, Ayvalı, Merkezyeniköy, köprücek ve Kayaarası köylerinin koruma ve gözetim bölgesi olarak belirlendiğini söyledi.

Ayköse, bu yerleşim birimlerinde büyükbaş ve küçükbaş hayvan giriş çıkışları ile büyükbaş hayvanların meralarda otlamalarının yasaklandığını kaydetti.

Şap hastalığının canlı hayvan ve hayvansal ürün ticaretini olumsuz yönde etkileyerek büyük ekonomik kayıplara yol açan viral bir hastalık olduğunu söyleyen Veteriner Hekim Ayköse şap hastalığına ilişkin şu bilgiler verdi: "Şap virüsünün 7 farklı serotipinin bulunması dolayısıyla hastalıkla mücadelede aşı kullanımında güçlükler yaşanmaktadır.

(Bölgemizde aşı yapılan serotipten farklı bir serotipte virus geldiğinde aşılanan hayvan bile hasta olabilmektedir.) Hastalığın bulaşmasında en önemli faktör hayvan hareketleri ve hayvan pazarları yoluyla enfekte ve sağlam hayvanlara direkt temasta bulunulmasıdır. Hastalık etkeni olan virüs lastik çizmelerde 14 hafta, samanda 15 hafta, toprakta 4 hafta, kuru ot ve tane yemlerde 5 ay kadar canlı kalabilmektedir.

Bu da hastalığın yayılmasında büyük önem arzeder. Hastalığın sık görüldüğü veya görülme ihtimali olan yerlerde ahırlara bakıcısından başkasının girmesinin önlenmesi, işletmeye yeni alınan hayvanların en az 10 gün işletmede farklı bir bölmede karantinada tutulması, sağım öncesi ve sonrası makine ekipmanlarının sıcak su ile yıkanması, ölen hayvanların derin çukurlara gömülerek üzerine kireç dökülmesi, hayvanların en az yılda iki kere programlı şap aşısı ile aşılanması bulaşmanın önlenmesinde büyük önem taşımaktadır." (İHA)

Ekleme Tarihi
06.05.2012
Ekleyen Kişi
Celil PAKSOY

Etiketler: Tavşanlı Hayvan Pazarı 24 Gündür Kapalı
Link: Tavşanlı Hayvan Pazarı 24 Gündür Kapalı




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız