Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 04 Mayıs 2024 Cumartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
Kutsi Yaşar 

Fındık Sen Genel Başkanı Yaşar: Güçlü bir Fiskobirlik istiyoruz

Fındık Üreticileri Sendikası (Fındık Sen) Genel Başkanı Kutsi Yaşar, "Fındık üreticileri olarak adını ister çiftçi destekli, ister toplum destekli, isterse de kamu destekli diyelim şirketlerin lisanslı depoculuk anlayışına karşı kendi depoculuk anlayışımızı ortaya koymamız gerekiyor. Bu da ancak fındık üreticilerinin yönetebildiği güçlü bir Fiskobirlik ile mümkün olacaktır.” dedi.


Kutsi Yaşar, yaptığı açıklamada, 2012 ürünü fındık rekoltesiyle ilgili bazı kurumların rakam açıklamalarına başladığını belirtti. Bu durumu eleştiren Yaşar, "Rekolte oyunları bitmiyor.” diye konuştu.

2012 ürünü fındık rekoltesinin şimdiden açıklanmasının doğru olmadığını vurgulayan Yaşar, şunları aktardı: "Fındık da rekolte tespitinin ilk ayağı olan karanfil sayımlarına göre ilgili bir çok kurum tarafından 2012 yılında oldukça yüksek rekolte tahminleri yapılmıştı.

Oysa fındığın zurufundan ayrılıp (yeşil kabuğundan) çuvala girmeden rekolte hakkında kesin bir kanaate varmanın bizi yanıltacağını fındık üreticileri çok iyi bilirler. Rekolte çalışmalarının ikinci ayağı olan çotanak sayımlarının yapılmaya başlanacağı önümüzdeki günlerde de rekolte tahmini için kesin bir şey söylemek mümkün olmayacaktır. İklim değişiklikleri, bize don, kuraklık ve geçtiğimiz günlerde cereyan eden fırtına gibi veya daha başka bir iklimsel sorunlar yaratabilir.

Ama net olarak şu söylenebilir ki, 2012 yılında beklenen yüksek rekolte gerçekleşmeyecektir. Burada fındığın ne kadar olacağı kadar fındık rekolte tahminleri üzerinden yaratılan algı yanılsamaları da çok önemlidir.”

Fındık ve fındık üreticisinin menfaatlerine yönelik Türkiye’de depoculuk sisteminin hayata geçirilmesi gerektiğini vurgulayan Yaşar, "Karanfil sayımı sonrası yapılan yüksek rekolte açıklamaları ve beraberinde TMO stoklarındaki fındığı ihracatçılara vereceği haberleri de piyasa da fındık fiyatlarını hızla aşağıya çekerek 6 liranın altına kadar düşürmüştü.

Nisan başlarında meydana gelen don hasarı ve sonrasındaki fırtına hasarı rekoltedeki beklenti ve tahminleri aşağıya çekince fındık fiyatları da 6,50 liraya kadar çıkışa geçmiştir. Bu durum da 2011 yılında fazla ithalat yapan fındık alıcıları benzer senaryoyu 2012’de de uygulayabilirler.

Yıllarca uygulanan bu ve benzeri senaryolara karşı fındık üreticilerinin menfaatleri kollayacak şekilde kurgulanacak bir depoculuk anlayışını yaşama geçirmek kaçınılmaz olacaktır." şeklinde konuştu.

"Fındıkta üretimin az geçekleştiği son yıllar adeta yol gösterici olmaktadır." diyen Yaşar, "Şüphesiz bu konuda çok uluslu gıda ve tarım şirketleri de kendi menfaatlerini gözeten bir lisanslı depoculuk üzerine çalışmaktadırlar.

Şirketlerin bu hamlelerine karşı fındık üreticileri olarak adını ister çiftçi destekli, ister toplum destekli, isterse de kamu destekli diyelim şirketlerin lisanslı depoculuk anlayışına karşı kendi depoculuk anlayışımızı ortaya koymamız gerekiyor. Bu da ancak fındık üreticilerinin yönetebildiği güçlü bir Fiskobirlik ile mümkün olacaktır.” ifadelerini kullandı.(İHA)

Ekleme Tarihi
08.05.2012
Ekleyen Kişi
Celil PAKSOY

Etiketler: Fındık Sen Genel Başkanı Yaşar Güçlü bir Fiskobirlik istiyoruz
Link: Güçlü bir Fiskobirlik istiyoruz




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız