Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 04 Mayıs 2024 Cumartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
Adana 

ADANA'DAKİ OKUL SÜTÜ 'TEMİZ' ÇIKTI 

ADANA (İHA) - ‘Okul Sütü Projesi’ kapsamında Türkiye genelinde olduğu gibi Adana’da da dağıtımı gerçekleştirilen sütler ‘temiz’ çıktı. 6 ayrı noktadan alınan numunelerin yapılan analizlerinde herhangi bir olumsuz bulguya rastlanılmadığı belirtilirken, süt dağıtımının ise kent genelinde sürdürüldüğü bildirildi.


İl Milli Eğitim Müdürü Mehmet Ali Selamet, İl Sağlık Müdürü Selahattin Akyol ve İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ömer Akmaz ile birlikte Valilik Toplantı Salonu'nda gazetecilerin sorularını yanıtlayan Reşat Özdemir, dağıtımın ilk gününde yaşanan olumsuz gelişmeler üzerine 6 ayrı noktadan numune alındığını belirterek, söz konusu numunelerin de Adana Gıda Kontrol Laboratuvar Müdürlüğü'nde analiz edildiğini ve herhangi bir sorunla da karşılaşılmadığını açıkladı. Özdemir, "Okullarda dağıtılan sütler nedeniyle şu anda hastanelerimizde yatan hiçbir öğrencimiz olmadığı gibi sağlık açısından takip altına alınan öğrenci de yok" dedi.

'Okul Sütü Projesi' kapsamında okullara dağıtılan sütlerin, teslim alınmadan önce ilgili ve yetkililer tarafından kontrol edilip, öyle teslim alınacağını, bunun da herhangi bir sorun ya da sıkıntıyla karşılaşılmaması amacıyla alınan bir tedbir olduğunu vurgulayan Özdemir, dün itibariyle Adana genelinde 94 bin 867 öğrencinin süt içtiği bilgisini de verdi. Şu ana kadar da herhangi bir olumsuzla karşılaşılmadığının altını çizen Özdemir, süt içen öğrenci sayısının da her geçen gün arttığına dikkat çekti.

"OLAY, GEÇİŞTİRİLMEK İSTENEN BİR DURUM DEĞİL"

Özdemir, "Yaşanan olayların ardından vatandaşlarda bir tereddüt oluştu sanırım. 'Peki neden bu olaylar yaşandı?' diye sorabilirsiniz. Bu konuda çeşitli iddialar ortaya atılıyor. Çocukların süte alerjisi belki, belki de çocuklar psikolojik olarak bu durumdan etkilendi. Ancak her şeye rağmen kalıcı olarak kimseyi rahatsız eden bir durum da ortaya çıkmadı. Şu anda okullarımızdaki süt dağıtımı güvenli ve sağlıklı bir şekilde sürdürülüyor" ifadesini kullandı. Herhangi bir hataya yer verilmemesi noktasında Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın Adana'da alınan numunelerin ikinci defa analiz edilmesi için Konya'ya gönderilmesi talimatında bulunduğunu kaydeden Özdemir, olayın da geçiştirilmek istenen bir durum olmadığı uyarısında bulundu. Reşat Özdemir, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Midesi bulanan çocuk olur. Olmaz mı? Çocuk, herhangi bir şeye kızmıştır ya da yediği bir şey midesine dokunmuştur, kahvaltı yapmadan okula gelmiş de olabilir. Tüm bunları süte bağlamak, bence doğru bir yaklaşım değil. Sonuçta 225 bin çocuk söz konusu. Sadece 141 çocuk hastanelere kaldırılarak burada tedavi gördü. Yaşananları sadece süte bağlamak dediğim gibi doğru olmaz. Muhtemelen her gün bu kadar çocuk rahatsızlanıyordu ama hiç kimse buna dikkat etmiyordu. Ama yaşananlar, tüm dikkatleri bu noktaya çekti. Sabah karnı ağrıyan çocuğa hiç kimse dikkat etmiyordu. Ama o gün. Sütten kaynaklandığı iddiasıyla herkes o çocuğu bir anda fark etti. Ben tüm bunların yanında çocukların birbirinden psikolojik olarak da etkilenmiş olabileceğini düşünüyorum."

"BAKTERİ ÜREMESİNE BAĞLI GIDA ZEHİRLENMESİ SÖZ KONUSU DEĞİL”

İl Sağlık Müdürü Selahattin Akyol ise dağıtılan sütlerle ilgili olarak 'bakteri üremesine bağlı gıda zehirlenmeleri'nin yaşandığı iddialarını yalanladı ve böylesi bir durumun söz konusu dahi olmadığını söyledi. Akyol, her ne kadar bakteri üremesinin yol açtığı hafif belirtiler görülmesine karşın, alınan numunelerden yapılan analizlerde herhangi bir bulguya rastlanılmadığı gibi numunelerin 'temiz' çıktığını anlattı ve ardından da ekledi; "Şu anda hastanelerimizde herhangi bir çocuk vakası bulunmaması bizim için sevindirici."

İl Milli Eğitim Müdürü Mehmet Ali Selamet ise, ‘Okul Sütü Projesi’ kapsamında her gün okullarda 215 bin 760 paket süt dağıtımının planlandığını, ancak olayların yaşandığı 4 Mayıs’ta 99 bin 548 paket süt içilirken, 102 bin 950’isinin tüketilmediğini açıkladı. Selamet, yapılan açıklamaların ardından süt içen öğrenci sayısının arttığını, bu kapsamda da 7 Mayıs Pazartesi günü 78 bin 694 öğrenci süt içerken, bu rakamın dün itibariyle 94 bin 867’ye yükseldiği bilgisini de verdi.

Ekleme Tarihi
10.05.2012
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı

Etiketler: Adana, Okul Sütü Temiz Çıktı
Link: Adana'daki Okul Sütü 'Temiz' Çıktı




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız