Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 05 Mayıs 2024 Pazar
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

Türkiye'nin fındık ihracatı -Karadeniz İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Gürsoy: ''2011-2012 ihracat sezonunda, Nisan ayı sonuna kadar 164 bin 23 ton iç fındık ihracatı karşılığında, 1 milyar 313 milyon 891 bin dolar gelir sağlanmıştır''

TRABZON (A.A) - Karadeniz İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Dursun Oğuz Gürsoy, 1 Eylül 2011'de başlayan 2011-2012 ihracat sezonunda, Nisan ayı sonuna kadar 164 bin 23 ton iç fındık ihracatı karşılığında, 1 milyar 313 milyon 891 bin dolar gelir sağlandığını ifade etti.

     Gürsoy, yaptığı yazılı açıklamada, fındık ihracatının Nisan ayında 16 bin 183 ton karşılığı 133 milyon 74 bin dolar olarak gerçekleştiğini belirtti.

     Geçen yılın Nisan ayına göre miktarda yüzde 6 azalış, değerde ise yüzde 11 artış olduğunu ifade eden Gürsoy, miktarda azalış olmasına rağmen değerdeki artışın nedeninin, geçen yıl Nisan ayında kentali 697 dolar olan standart iç fındık ortalama ihraç fiyatlarının, bu yıl Nisan ayında yüzde 17,21 oranında artış göstererek 817 dolar seviyesine yükselmesi olduğunu kaydetti.

     Gürsoy, 64 bin 401 ton olarak gerçekleşen 2012 yılı ilk 4 ay ihracatının ise geçen yılın aynı dönemine göre 10 bin 860 ton azaldığını ancak fiyatların geçen seneden yüksek olması nedeniyle değer bazında 12 milyon 897 bin dolar artış sağlanarak 535 milyon 526 bin dolar döviz girdisi elde edildiğini belirtti.

     Gürsoy, 2012 mahsulü için karanfil sayımına göre yapılan rekolte tahminlerinde geçen yıla göre rekoltenin daha yüksek gerçekleşeceğine yönelik beklentilerin kuvvetlenmesi üzerine Nisan ayı içerisinde lira bazında fiyatların biraz gerilediğini ancak yılbaşından önce ve hemen sonra yapılan yüksek fiyatlı kontratlar nedeniyle ortalama ihraç fiyatlarının cari ihraç fiyatlarının üzerinde seyrettiğini ifade etti.

     Bu yılın ilk 4 ayındaki fındık ihracatının geçen yılın aynı dönemine göre kıyaslandığında, AB ülkelerine ihracatta miktar bazında yüzde 20,7, AB üyesi ülkeler dışındaki diğer Avrupa ülkelerine yüzde 23,2 oranında azaldığına dikkati çeken Gürsoy, en büyük pazar olan Avrupa ülkelerinde yüzde 20-25 aralığında bir azalış söz konusu iken denizaşırı ülkeler grubunda yüzde 44,8, diğer ülkeler grubuna ise yüzde 18 oranında artış kaydedilmesinin anlamlı olduğunu vurguladı.

     Diğer taraftan, 2012 yılı ilk dört aylık bölümünde gerçekleştirilen 64 bin 400 ton fındık ihracatının yüzde 46,02'sine tekabül eden 29 bin 636 ton iç fındığın işlenmiş olarak ihraç edildiğini ifade eden Gürsoy, işlenmiş fındık ihracatının genel fındık ihracatındaki payında görülen istikrarlı artışın, gerek katma değerin Türkiye'de kalmasını sağlaması gerekse bölge istihdamına olumlu katkıları bakımından önemli ve sevindirici bir gelişme olduğunu vurguladı.

    
     -''Miktar bazındaki azalma 50 bin ton seviyesine yaklaştı''-
    

     Gürsoy, 1 Eylül 2011 tarihinde başlayan 2011-2012 ihracat sezonunda, Nisan ayı sonuna kadar 164 bin 23 ton iç fındık ihracatı karşılığında, 1 milyar 313 milyon 891 bin dolar gelir sağlandığını belirterek, bir önceki sezon aynı dönem ihracatı olan 211 bin 970 ton karşılığı 1 milyar 297 milyon 694 bin dolar ile mukayese edildiğinde, miktar bazındaki azalmanın 50 bin ton seviyesine yaklaştığını bildirdi.

     İhracattaki miktarsal bazlı bu azalmanın iyi analiz edilmesi ve ilgili bütün kesimler tarafından önemsenmesi gerektiğini ifade eden Gürsoy, şunları kaydetti:

     ''Örneğin pastacılık gibi sektörlerde badem kullanımı hakim olmaya başlamıştır. Öte yandan önemli fındık kullanıcısı uluslararası şirketler, kendi ihtiyaçlarını karşılamak adına Şili, Arjantin, Avustralya gibi güney yarım küredeki ülkelerde planlı şekilde fındık plantasyonu gerçekleştirmeye başlamış ve bu ülke çiftçilerini fındık üretmeleri için çeşitli yollarla teşvik etme çabası içindedirler. Çok düşük maliyetlerle dünya fındık arzını artırıcı etkisi bir yana güney yarım küredeki ülkelerde hasadın mart ayında yapılıyor olduğu dikkate alındığında, bu gelişmenin orta ve uzun vadede ülkemiz açısından ne denli önemli bir tehlike oluşturduğu çok açık görülecektir.

     Ülkemiz fındık sektörünü tehdit eden bu olumsuzlukların bertaraf edilmesi ve Türk fındığının geleceğinin kurtarılması için konu ile ilgili bütün kesimlerin ön yargısız çözümler geliştirmek ve el birliğiyle bu çözümleri hayata geçirmek mecburiyetinde bulunduğunu ifade etmeyi tarihi bir görev olarak algılıyorum.''


Ekleme Tarihi
12.05.2012
Ekleyen Kişi
Hacı Durdu Çoban

Etiketler:  fındık ihracatı
Link: Türkiye'nin fındık ihracatı




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız