Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 25 Nisan 2024 Perşembe
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
Sivas 

Sivas'ta patates tohumu üretimi

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Müsteşarı Vedat Mirmahmutoğulları, “Sivas'ta üretilen patates tohumuyla hem bölgenin hem de Türkiye'nin patates tohumu ihtiyacını karşılamış olacağız” dedi.


Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü (TİGEM) Ulaş İşletmesi'nde gerçekleşen tohumluk patates ekim törenine katılan Mirmahmutoğulları, burada yaptığı konuşmada, patates tohumu üretme projesini hayata geçirdiklerini söyledi.

Sivas'ta üretilen patates tohumuyla hem bölgenin, hem de Türkiye'nin patates tohumu ihtiyacını karşılamış olacaklarını belirten Mirmahmutoğulları, “TİGEM'in 30 bin dekar alanında yılda 6 bin dekar olmak üzere patates tohumu üretiyorlardı.

Patates siğili gibi hastalıklara karşı da bu bölgeyi, bu coğrafyayı koruyor olmamız lazım. Bunu koruyor olmanın da tek yolu kendi tohumunu, kendi ekolojine uygun tohumunu kendin üretmekte ve güvenlik tedbirlerini almaktan geçiyor” dedi.
Patates tohumu üretimi uygulamasını Türkiye'de bir başlangıç olarak değerlendiren Mirmahmutoğulları, şöyle konuştu:

“Türkiye tarımda çok büyük mesafeler katetti. Hassas bazı noktalar vardı. Bunlardan bir tanesi patates tohumu, biri de serada kullanılan tohum. Patates tohumunun içerisinde de, serada kullanılan tohumda da ciddi mesafeler alındı. Yüzde 10'dan inşallah gelecek yılın sonunda yüzde 65'e çıkaracağız. Zaten öbür tohumların hepsinin gen kaynağı Türkiye.

Türkiye, 4 bin 120 çeşit bitkinin gen kaynağı. Bu tohumu toprağa atacağız, ondan elde edilen anaç olacak, anaçtan sonra çiftçi elinde sözleşmeli patates tohumu üreteceğiz. Ondan sonra da patates üreticilerine, yalnız Türkiye'de değil bölgeye ve bütün dünyaya ihraç ediyor olacağız.”

Sivas Valisi Ali Kolat ise “Bundan 130 yıl önce Halil Rıfat Paşa bir tembihnamesinde patatesi tavsiye ediyor. Yıllar sonra kendi tohumumuzu ekmiş olmamız, bu noktaya gelmiş olmamız çok büyük bir adım, çok büyük bir gelişme. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” dedi.(AA)

Ekleme Tarihi
14.05.2012
Ekleyen Kişi
abdulkadir üstüntaş

Etiketler: Sivas ta patates tohumu üretimi
Link: Sivas'ta patates tohumu üretimi




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız