Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 29 Nisan 2024 Pazartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
Bitlis 

Bitlis'te hayvan sayısında artış yaşandı

Bitlis’te son yıllarda Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından verilen desteklemeler ve kredilerle hayvancılık yatırımları ve hayvan sayılarında artış meydana geldi.


Bitlis Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Bülent Korkmaz, düşük faizli yatırım ve işletme kredileri, tarımsal kalkınma kooperatiflerine sağlanan krediler, Doğu Anadolu Projesi (DAP) kapsamında verilen hibeler ve üretimi teşvik amacıyla verilen desteklemeler sayesinde hayvancılık sektöründe yeni yatırımların yapıldığı, yapılan büyük ve modern hayvancılık işletmelerin yeni istihdam alanları oluşturduğunu söyledi.

Korkmaz, “İlimizde tarım ve hayvancılık alanında 2010 yılında 50 milyon TL kredi kullandırılmış, 2011 yılında ise yüzde 50 artışla 73, milyon 500 bin TL kredi kullandırılarak tarım ve hayvancılık sektörüne kaynak aktarımı sağlanmıştır.” dedi.

Çiftçilerin örgütlenmesi amacıyla daha önceki yıllarda 12 olan tarımsal kalkınma kooperatiflerin sayısı 84' e çıkarıldığına vurgu yapan Bitlis Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Bülent Korkmaz, şöyle devam etti: “Belli bir program dahilinde proje uygulayan tarımsal kalkınma kooperatiflerine kaynak aktarılmaktadır.

2012 yılında tarımsal kalkınma kooperatiflerine hayvancılık projeleri için 15 milyon TL kaynak aktarılmıştır. Yıllık ortalama 10 milyon TL üretimi artırmak amacıyla hayvancılık sektörüne hibe desteği verilmiştir.

Anaç sığır desteklemelerinde yapılan çalışmalar neticesinde 2011 yılında 250 bin TL olan anaç sığır desteği, 2012 yılında yaklaşık üç kat bir artış sağlanarak 700 bin TL hibe kaynak desteğine ulaşmıştır.

İlimizde manda yetiştiricilerine yönelik, halk elinde manda ıslah projesi başlatılmış, bu proje kapsamında çiftçilere 700 bin TL hibe kaynak aktarılmıştır. İlimizde önemli yer tutan küçükbaş hayvan yetiştiricilerine yönelik, anaç koyun-keçi desteği olarak 3 milyon 500 Bin TL hibe destekleme ödemesi yapılmıştır.”


Kırsal kalkınma yatırımlarının desteklenmesi kapsamında 53 proje için 10 milyon TL hibe kaynak aktarıldığını dile getirten Müdür Korkmaz, kırsal kalkınma ekonomik yatırımları kapsamında 45 projenin tamamlandığını 8 projenin ise devam ettiğini ifade etti.

Korkmaz, "DAP hayvancılık projeleri kapsamında, yeni kurulacak hayvancılık yatırımları için 4 milyon TL kaynak aktarılmış, 5 hayvancılık projesi tamamlanmış 14 hayvancılık projesi uygulaması devam etmektedir.

Bütün bu çalışmalar sonucunda İlimizde yeni modern hayvancılık işletmeleri kurulmuş, 2010 yılında 45 Bin olan büyükbaş hayvan sayısı 65 bine, 600 bin olan küçükbaş hayvan sayısı da 900 bine ulaşmıştır. Hayvansal ürün arzında artış meydana gelmiş ve hayvansal ürün olarak et ve süt ürünlerimiz büyük pazarlarda satılmaktadır.” şeklinde konuştu. (CİHAN)

Ekleme Tarihi
14.05.2012
Ekleyen Kişi
Hacı Durdu Çoban

Etiketler: Bitlis te hayvan sayısında artış yaşandı
Link: Bitlis'te hayvan sayısında artış yaşandı




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız