Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 16 Nisan 2024 Salı
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

Üreticisini Sevindiren Muz, Tüketiciden Destek Bekliyor

Kerem Kocalar - Geçen yıla göre fiyatındaki artış nedeniyle üreticisini sevindiren muz, ithal ürünle rekabetini artırabilmek için tüketicilerden destek bekliyor.


Türkiye'nin önemli muz üretim merkezlerinden olan Mersin'in Anamur ilçesindeki Muz Üreticileri Birliği (MUZBİR) Başkanı Mehmet Güzel, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bazı tarım ürünlerinde olduğu gibi muz üreticisinin de ithal ürünlerden muzdarip olduğunu söyledi.

Ancak muz konusunda, üreticinin ve hükümet yetkililerin ciddi çabalar ortaya koyduğunu ifade eden Güzel, şöyle devam etti:

"Üretici, meyvenin kalitesini artırmaya yönelik çeşitli çalışmalar yaparken, hükümetimiz ise geçtiğimiz yıllarda ithal muzla ilgili yüzde 148 oranındaki vergi getirdi. Bu ithal muza karşı büyük bir önlemdi. Yüksek vergiye sevinirken, bu yıl içerisinde de vergilendirme oranının devam edeceğinin açıklanmasıyla, sevincimiz katlandı. Ancak üreticinin ve hükümetin gösterdiği duyarlılığı ne yazık ki, tüketici göstermiyor. Üretici ve devlet, ithal muzla mücadele ediyor. Fakat bu konuda halkın daha duyarlı olmasını istiyoruz."

Şu an en büyük sıkıntılarının, tüketicinin ithal muza olan ilgisi olduğunu belirten Güzel, şöyle konuştu:

"Alışveriş yaparken, yerli muza ilgi göstermelerini istiyoruz. Eğer tüketici de dikkatli davranırsa, bizim işimiz çok kolaylaşır. Zaten yerli muz tüketmek daha doğru. Çünkü yerli muz hem daha ucuz, hem de daha taze. Ayrıca, verilen para, bizim üreticimize kazandırıyor. Bu konuda herkesi daha dikkatli olmaya davet ediyorum."

-Soğuk havanın muza etkisi-

Güzel, bu yıl muz üretiminin yapıldığı bölgelerdeki hava sıcaklığının önceki yıllara göre daha düşük seyrettiğini belirterek, bunun da meyvelerde bazı sorunlara neden olduğunu söyledi.

Soğuk hava nedeniyle, muzun kabuğunu çok fazla doldurmadığına işaret eden Güzel, "Bu da rekoltenin yüzde 10-15 civarında düşmesine neden olacak. Bu sorun bizi biraz üzüyor. Ama istikrarlı bir ortamda fiyatların geçen yıldan daha yüksek olması nedeniyle, zararımızın olacağına inanmıyoruz" diye konuştu.

- MERSİN - (AA)

Ekleme Tarihi
14.05.2012
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı

Etiketler: Üreticisini Sevindiren Muz, Tüketiciden Destek Bekliyor
Link: Üreticisini Sevindiren Muz, Tüketiciden Destek Bekliyor




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız