Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 27 Nisan 2024 Cumartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
Dünya İklim Günü 

Dünya İklim Günü
 
TZOB Genel Başkanı Bayraktar: ''İklim değişikliği insanlığın önündeki en büyük sorunlardan biridir. Günümüzde çevre sorunları insanlığın geleceğini tehdit eder boyutlara ulaştı'' ''Tarımsal faaliyetlerden kaynaklanan sera gazının azaltımı için tarım arazilerinin korunması, ürün ve hayvan artıklarının değerlendirilmesi, iklimle uyumlu, sürdürülebilir üretim tekniklerinin uygulanması önemlidir''

ANKARA (A.A) - Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, iklim değişikliğinin insanlığın önündeki en büyük sorunlardan biri olduğunu belirtirken, günümüzde çevre sorunlarının insanlığın geleceğini tehdit eder boyutlara ulaştığını ifade etti.
Bayraktar, 15 Mayıs Dünya İklim Günü dolayısıyla yaptığı yazılı açıklamada, özellikle sanayideki hızlı gelişimin günümüzde çevre sorunlarının artmasına neden olduğunu, atmosfere verilen sera gazlarındaki artış sonucu küresel ısınmaya dayalı iklim değişikliğinin gündeme geldiğini bildirdi.

İklim değişikliğiyle mücadelenin başarısızlıkla sonuçlanmasından az gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerin daha fazla etkileneceğine işaret eden Bayraktar, dünyada küresel ısınmaya sebep olan sera gazları salımlarında başta ABD olmak üzere sanayileşmiş ülkelerin ön plana çıktığını, bu nedenle sera gazı salımlarının öncelikle gelişmiş ülkelerde kontrol altına alınması ve bu konuda gelişmekte olan ülkelere finansman ve teknoloji desteğinin sağlanması gerektiğini kaydetti.

Tarımsal faaliyetlerden kaynaklanan sera gazının azaltımı için tarım arazilerinin korunması, ürün ve hayvan artıklarının değerlendirilmesi, hayvancılıkta doğru besleme yöntemlerinin geliştirilmesi, iklimle uyumlu ve sürdürülebilir üretim tekniklerinin uygulanması önemli olduğunu vurgulayan şöyle devam etti:

''İklim değişikliğine adaptasyon için farkındalığın artırılması, çiftçilerin konuyla ilgili bilgilendirilmeleri, erken uyarı sistemlerinin geliştirilmesi, konuya ilişkin plan ve projelerin bir bütün olarak ele alınması gerekir. İklim değişikliğinin su kaynakları üzerine etkileri sonucu miktar ve kalite bakımından yeterli suya erişimin zorlaşacağı da bilinen bir gerçek. Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü verilerine göre ülkemizin yılda ortalama 112 milyar metreküp olan tüketilebilir yer üstü ve yer altı su potansiyelinin 44 milyar metreküpü kullanılıyor. Kişi başına düşen yıllık kullanılabilir su miktarı 1519 metreküp civarında. Ülkemiz su zengini bir ülke değil.

Nüfus artışı, tarımda ve diğer alanlarda suyun bilinçsizce kullanımı gibi faktörlerin su kaynakları üzerindeki olumsuz etkileri düşünüldüğünde gelecek nesillere temiz ve yeterli suyun bırakılabilmesi için doğal kaynaklarımızın korunması ve doğru kullanılmasının önemi göz ardı edilemez.''

''Dünya arazilerinin yüzde 26'sı tahrip oldu''
 
Halen dünyada, toprak korumayla ilgili standartlar, koruma kriterleri ve teknoloji kullanımında birlikteliğin sağlanamadığını, yanlış arazi kullanımı sonucu ise dünya arazilerinin yaklaşık yüzde 26'sının tahrip olduğunu belirten Bayraktar, verimli tarım arazilerinde ve ormanlık alanlarda sanayi tesislerinin ve yerleşim alanlarının kurulması önlenmesi gerektiğini ifade etti.

Tarımda suyun israfına yol açan vahşi sulama yöntemlerinin terk edilerek, suyun daha tasarruflu kullanıldığı damlama ve yağmurlama sulama yöntemlerine geçilmesinin de önemine işaret eden Bayraktar, şunları kaydetti:

''Su kaynaklarının etkin kullanımı, sel ve kuraklık için erken uyarı sisteminin geliştirilmesi, yenilenebilir enerji kaynaklarının sunulması, doğal kaynaklar ve çevreyi korumaya yönelik tarım tekniklerinin geliştirilmesi için önlemler alınmalı. Araştırma Enstitülerimiz ve üniversitelerimizin iklim şartlarına uygun ürün desenleri üzerinde çalışmalara başlamaları ve konuya gereken önemi vermeleri gerekir. Kuraklık riski olan bölgelerde kuraklığa karşı dayanıklı tohum çeşitleri geliştirilmeli. Bu konuda Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın Konya Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitüsü bünyesinde, Kuraklık Test Merkezini Kurması Türkiye'de tarımın geleceği açısından büyük önem taşıyor.''

''Ormanlık alanların artırılmasına yönelik çalışma başlattık''

TZOB olarak Ağaçlandırma ve Erozyon Kontrolü Seferberliği Eylem Planı kapsamında ülke genelinde ormanlık alanların artırılmasına yönelik bir çalışma başlattıklarını da bildiren Bayraktar, küresel ısınma ve iklim değişikliği karşısında toprakları ve gelecek nesilleri güvence altına almaya katkı sağlamış olmanın sevincini yaşadıklarını ifade etti.

İklim değişikliğinin insani gelişmede uzun vadeli engeller oluşturacağı ve insanları gittikçe kötüye giden bir yoksulluğa iteceğinin göz önüne alınması gerektiğini bildiren Bayraktar, bu noktada iklim değişikliğinin, küresel sebep ve etkileriyle küresel bir problem olarak algılanması ve ülkelerin sorumlulukları ve kapasiteleri çerçevesinde küresel bir eyleme geçmesi gerektiğini vurguladı.

İklim değişikliğinin etkilerinden erken ve en ağır biçimde etkilenecek olan yoksul kesimlerin ve küçük çiftçilerin korunması ve desteklenmesi için gerçekçi ve kalıcı politikalar geliştirilmesi, küresel anlamda koordinasyon ve işbirliği sağlanması gerektiğine dikkat çeken Bayraktar, ''her ülkenin ilgili kamu kurumları, üniversiteler ve sivil toplum kuruluşlarının da katkılarıyla kısa, orta ve uzun vadeli bir ulusal iklim değişikliği politikası oluşturması, küresel ısınmanın etkilerini en aza indirecek adaptasyon çalışmalarının yapılması gerekir'' ifadesini kullandı.

Ekleme Tarihi
15.05.2012
Ekleyen Kişi
Celil PAKSOY

Etiketler: Dünya İklim Günü, Çevre, Enerji, Çevre Sorunları, Koruma, Küresel Isınma, İklim Değişimi, Enerji Kaynak, Sistemleri
Link: İklim değişikliği insanlığın önündeki en büyük sorunlardan biridir!




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız