Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 23 Nisan 2024 Salı
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
Fındık Kurdu ve Fındık Yeşil Kokarcası Mücadele Zamanı 

Fındık Kurdu ve Fındık Yeşil Kokarcası Mücadele Zamanı

SAMSUN (İHA) - Fındık kurdu ve fındık yeşil kokarcası ile mücadele zamanının geldiği belirtildi.


İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, fındık yetiştirilen bütün bölgelerde yaygın olarak bulunan fındık kurdu ve fındık yeşil kokarcasının, fındık bahçelerinin ekonomik anlamda zarar yapma potansiyeli bulunan ana zararlılarından olduğunu açıkladı.

Açıklamada, “Fındık kurdu, beslenme ve yumurta bırakma yoluyla meyvelerde zararlı olur. Öyle ki, bir ergin fındık kurdunun beslenme ve yumurta koymak suretiyle ortalama 80 meyveye zarar verdiği tespit edilmiştir. Son yıllarda fındık yetiştirilen alanlarda fındık yeşil kokarcası zarar oranında da artış gözlenmektedir.

Fındık yeşil kokarcası erginleri ve yavruları fındık meyvelerinde emgi yaparak beslenmek suretiyle zararlı olurlar. Fındık meyvesinin gelişme dönemlerine bağlı olarak fındık kurdunda olduğu gibi sarı karamuk, kara karamuk ve ayrıca dış satım yönünden önemli ve arzu edilmeyen durum teşkil eden ‘lekeli iç’ zararı oluşturur. Böylece hem ürün kaybına hem de ürün kalitesinin bozulmasına neden olur” bilgilerine yer verildi.
İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü vatandaşlara şu uyarılarda bulundu: “Fındık yeşil kokarcasının doğal düşmanları için fındık altı otları en önemli yaşam alanıdır ve fındık hasadına kadar bu otların korunması gerekmektedir.

Fındık kurduna karşı yapılan ilaçlamalar fındık kokarcasını da baskı altına almaktadır. Ancak haziran sonu temmuz başında bahçelerde fındık kokarcası tespit edilirse tekrar ilaçlama gerekebilir. İlimiz fındık bahçelerinde hakim olan çeşit mercimek iriliğine geldiğinde mücadele eşiğini belirleyen üreticilerin, fındık kurduna karşı kimyasal mücadeleye başlamaları gerekmektedir. İlaçlamaya başlamadan önce gerekli tedbirleri almaları için arıcılar uyarılmalıdır.”

İl Müdürü Kadir Güven de konuyla ilgili yaptığı açıklamada, fındık ihracatında kaliteli ürünün önemli olduğunu ve özellikle kaliteli üretim için fındık zararlıları ile zamanında ve tekniğine uygun mücadele yapılması gerektiğini söyledi. Kadir Güven, ilgili fındık üreticilerinin hassasiyet göstermeleri gerektiği konusunda da açıklamalarda bulunarak, gerekli bilgilerin ilgili teknik kişi ve kurumlara danışılarak alınması ve uygulamaların bu doğrultuda yapılmasının önemine dikkat çekti. (İHA)

Ekleme Tarihi
16.05.2012
Ekleyen Kişi
Celil PAKSOY

Etiketler: Fındık Kurdu ve Fındık Yeşil Kokarcası Mücadele Zamanı
Link: Fındık Kurdu ve Fındık Yeşil Kokarcası Mücadele Zamanı




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız