Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 19 Nisan 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
Erzincan Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü 

Erzincan Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü'nden kene uyarısı

Erzincan'da havaların ısınmaya başlaması ile birlikte vatandaşlar, keneye karşı uyarıldı. Erzincan Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ali Lek, özellikle tarımla uğraşan, köylerde yaşayan ve piknik alanlarına giden halkı dikkatli olmasını istedi.


Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi hastalığının keneler tarafından taşınan Nairovirüs isimli bir mikrobiyal etken tarafından neden olunan ateş, cilt içi ve diğer alanlarda kanama gibi bulgular ile seyreden hayvan kaynaklı bir enfeksiyon olarak tanımlayan Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ali Lek, son yıllarda tedavide görülen gelişmelere rağmen, bu enfeksiyonlarda ölüm oranlarının hala yüksek olmasına dikkat çekti. İl Müdürü Ali Lek, "Keneler; otlaklar, çalılıklar ve kırsal alanlarda yaşayan uçamayan, sıçrayamayan hayvanlardır. Hayvan ve insanların kanlarını emerek beslenirler ve bu sayede hastalıkları insanlara bulaştırabilirler. Ülkemiz kenelerin yaşamaları için coğrafi açıdan oldukça uygun bir yapıya sahiptir." dedi.

RİSKLİ MESLEK DALLARI VAR

Toplumda tarım ve hayvancılıkla uğraşanlar, veterinerler, kasaplar, mezbaha çalışanları, sağlık personeli, kamp ve piknik yapanlar, askerler ve korunmasız olarak yeşil alanlarda bulunanların risk altında bulunduğunu söyleyen Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ali Lek, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi Hastalığının belirtilerinin ateş, kırıklık, baş ağrısı, halsizlik, Kanama pıhtılaşma mekanizmalarının bozulması sonucu; yüz ve göğüste kırmızı döküntüler, gözlerde kızarıklık, gövde, kol ve bacaklarda morluklar, burun kanaması, dışkıda ve idrarda kan görülmesi olduğunu açıkladı.

KENELERİN BULUNDUĞU ALANLARDAN UZAK DURULMALI

İl Müdürü Ali Lek, "Hastalığın bulaşmasında keneler önemli bir yer tutmaktadır. Bu nedenle, kene mücadelesi önemlidir fakat oldukça da zordur. İnsanlar kenelerden uzak tutulabilir ise bulaşma önlenebilir. Bu nedenle de mümkün olduğu kadar kenelerin bulunduğu alanlardan kaçınmak gerekir. Kenelerin yoğun olabileceği çalı, çırpı ve gür ot bulunan alanlardan uzak durulmalı, bu gibi alanlara çıplak ayak ya da kısa giysiler ile gidilmemelidir.

Bu alanlara av ya da görev gereği gidenlerin lastik çizme giymeleri, pantolonlarının paçalarını çorap içine almaları, görevi nedeni ile risk grubunda yer alan kişilerin hayvan ve hasta insanların kan ve vücut sıvılarından korunmak için mutlaka eldiven, önlük, gözlük, maske giymeleri gerekmektedir. Gerek insanları, gerekse hayvanları kenelerden korumak için haşere kovucu ilaçlar olarak bilinen böcek kaçıranlar dikkatli bir şekilde kullanılabilir. Haşere kovucular, hayvanların baş veya bacaklarına da uygulanabilir.

Ayrıca bu maddelerin emdirildiği plâstik şeritler, hayvanların kulaklarına veya boynuzlarına takılabilir. Kenelerin bulunduğu alanlara gidildiği zaman vücut belli aralıklarla kene için taranmalıdır. Vücuda yapışmış keneler uygun bir şekilde kene ezilmeden, ağızdan veya başından tutularak bir cımbız veya pens yardımıyla çıkartılır. Isırılan yer alkolle temizlenmelidir.

Mümkünse kenenin tanı için alkolde saklanması uygun olur. Diğer canlılara ve çevreye zarar vermeden, haşere ilacı ile uygulamanın uygun görüldüğü durumlarda çevre ilaçlanması yapılabilinir." şeklinde açıklamada bulundu. (CİHAN)


Ekleme Tarihi
16.05.2012
Ekleyen Kişi
Celil PAKSOY

Etiketler: Erzincan Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü'nden kene uyarısı
Link: Erzincan Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü'nden kene uyarısı




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız