Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 02 Mayıs 2024 Perşembe
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
Suruç Suya Hazırlanıyor 

Suruç Suya Hazırlanıyor

ŞANLIURFA (İHA) - Şanlıurfa Valisi Celalettin Güvenç, Suruç’ta Engelliler Haftası Etkinliği ile GAP Tarımsal Sulama İle İlgili Çiftçiyi Eğitim ve Bilgilendirme programlarına katıldı.

İlk olarak Engeliler Haftası dolayısıyla Cumhuriyet Meydanı'nda yapılan etkinliğe katılan Vali Güvenç, burada çocukların hazırladığı etkinlikleri izledi. Etkinliğin açılışında bir konuşma yapan İlçe Milli Eğitim Müdürü Mehmet Han Özdemir, özellikle engellilerin eğitimlerinde aksaklık yaşanmaması için ellerinden geleni yaptıklarını belirtti. Konuşmanın ardından, özel bir rehabilitasyon merkezinde eğitim alan engelli öğrenciler gösteri yaparken, okullar arasında düzenlenen şiir, resim ve kompozisyon yarışmalarında dereceye girenlere ödülleri verildi. Etkinliklerin ardından, beraberindeki heyetle birlikte Suruç çarşısında esnafı ziyaret edip vatandaşlarla sohbet eden Vali Güvenç'in daha sonraki adresi ise, GAP Bölge Kalkınma İdaresi tarafından düzenlenen GAP Tarımsal Sulama ile İlgili Çiftçiyi Eğitim ve Bilgilendirme toplantısı oldu. Burada toplantıya katılan muhtarlar ve çiftçilere yönelik bir konuşma yaparak, yeni sezonun hayırlı olmasını dileyen Güvenç, yeni sezonun bereketli olacağını söyleyen Vali Güvenç, “Çok önemli bir toplantı icra ediyoruz. Bu 26 milyon TL’lik bir eğitim projesidir. Amacı sulanan ovalarda tarımı geliştirmek ve verimi artırmak. Çünkü para demek, varlık, barış demektir, huzur demektir, kardeşlik demektir. Aşı, işi, ekmeği olan insan zararsız insan demektir. Artık bunu görüyoruz. Bu ovaların sulanması bizim için çok zaruridir, varlık sebebimizdir. Devlet de bütün gücüyle bunu sağlamaya çalışıyor” dedi.

Vali Güvenç, önümüzdeki dönem daha da büyüyecek olan Türkiye’nin enerji ihtiyacının artacağının altını çizerek, “Yarın bu ülke büyüyecek, enerji ihtiyacı olacak, toprakların sulanması lazım, nüfus artacak, insanların karnını doyurmamız devletin geleceğini garanti altına almamız lazım. Bu fakir millet tam 50 senedir bu ovayı sulamaya, bu iki altın nehirden verim elde etmeye çalışıyor. Çok şükür artık bizim neslimiz ona ulaştı, ulaşmak üzere. Urfa’da hali hazırda 2 milyon 70 dönüm toprağı suyla buluşturduk. Bu yıl sonu 18 kilometreden 7.62 metre çapındaki Suruç ovasını da inşallah sulayacağız. 12 Aralık 2012 hedefimizdir. Suruç’ta altın gibi toprağı suyla hayatla buluşturacağız” diye konuştu.

Su kaynaklarının artması ve gelişen teknoloji ile birlikte üretimin bilimsel olarak kaynakların tasarruflu bir şekilde kullanılması gerektiğini anlatan Vali Celalettin Güvenç, “Artık eskisi gibi ziraat yapmayacağız, eskisi gibi suyu hoyratça kullanmayacağız. Suyumuza sahip olacağız, üretimimizi bilimsel yapacağız. Pamuğa 5 su yerine 7 su verdiğinde hem pamuğa hem de toprağa zarar veriyorsun. Eğer damla sulama yapmazsan, yağmurlama sulama yapmazsan toprağı da rezil ediyorsun. Harran ovasında aşırı sulamadan dolayı ürün artmamış tuzlanma artmış. Tuzlanmayı geri alalım, köylümüz perişan olmasın diye 80 trilyon para harcıyoruz. Artık eskisi gibi değiliz, her türlü imkanımız var” ifadelerini kullandı.

Toplantıda Harran Üniversitesi Rektörü İbrahim Halil Mutlu ile GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Sadrettin Karahocagil de birer konuşma yaptı.

Ekleme Tarihi
16.05.2012
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı

Etiketler: Suruç Suya Hazırlanıyor
Link: Suruç Suya Hazırlanıyor




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız