Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 03 Mayıs 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
ABD 

ABD'nin pamuk raporu Türk üreticileri kızdırdı

ABD Tarım Bakanlığı’nın açıkladığı “Pamuk Devir Stoğu” raporu, Türk pamuk üreticisinin moralini bozdu. Türkiye’de pamuk fiyatlarını belirlendiği İzmir Ticaret Borsası (İTB)’nda sektör temsilcileri, üç gündür fiyat belirlemeyerek tepki gösteriyor. Ulusal Pamuk Konseyi (UPK) Başkanı ve İTB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Barış Kocagöz, raporun Türkiye’nin pamuk üretimini düşürmeyi amaçladığını açıkladı.


İzmir Ticaret Borsası’nda "Güncel Pamuk Piyasası Değerlendirme Toplantısı" başlığıyla basın toplantısı düzenleyen Kocagöz, bu sezon Türk pamuğunun fiyatının dünya fiyatlarının altında seyrettiğini kaydetti. Bu durumun Amerikan Tarım Bakanlığı’nın ekmeğine yağ sürdüğünü belirten Kocagöz, “Amerika’nın pamukta en büyük müşterisi, Çin’den sonra Türkiye.

İhtiyacının üzerinde pamuk üretip bize satıyor. Yeni satıcı ülkelerin devreye girmesi nedeniyle her geçen yıl pazarları daralıyor. Açıkladıkları raporla abartılı devir stok rakamları ortaya atıyorlar. Örneğin Türkiye’nin devreden stoklarını 380 bin ton gösteriyorlar. Bu doğru değil, tamamen manipülatif. Türk üreticisinin moralini bozarak, üretimi düşürmeye yönelik bir taktik uyguluyorlar.” diye konuştu.

Kocagöz, Türkiye’nin dünya pamuk fiyatları zirvedeyken az ürettiğini, fiyatların dip yaptığı yıllarda ise fazla üretme hatasına düştüğünü dile getirdi. Aynı hatanın bu yıl da tekrarlanmaması gerektiğine dikkat çeken Barış Kocagöz, UPK olarak İTB korbeyinde alınan tavrı desteklediğini dile getirdi.

Kocagöz, “Korbey’de üç işlem günü fiyat belirlenmedi. Bu tavır, sert hareketin yanlış reaksiyona yol açmamasını sağladı. Nitekim libresi 75 sente düşen New York aralık ayı kontratları 78 sente çıktı. Oluşan fiyatların manipülatif değil, gerçek olduğu görülene kadar bu tavır devam edecektir.” dedi.

Pamuk fiyatlarındaki düşüşe karşı ithalatı yasaklamanın çözüm olamayacağını ifade eden Kocagöz, Türkiye’nin yaklaşık 1 milyon 500 bin ton pamuk tüketip 600 bin ile 750 bin ton arasında üretim yapabildiğini vurguladı. Kocagöz, şöyle devam etti: “Ortalama 750 bin ton civarında ithal pamuğa ihtiyacımız var. İthalatı yasaklarsanız iplik sanayimiz plansız, programsız kalır.

Böyle bir önlem alınacaksa hükümet, iplikçiler ve pamukçular birlikte karar vermeli ancak tekstil sektörü de arka bahçesinde pamuk ekilmezse her zaman tokat yemeye hazır olduğunu unutmamalı.”

YAĞIŞ VURDU

Yeni sezon üretim tahmini yapmak için erken olduğunu belirten Kocagöz, Ege’de yüzde 20-25, Çukurova Antakya’da yüzde 35, Urfa Diyarbakır’da yüzde 15, Türkiye ortalamasında ise yüzde 25 üretim azalışı tahmin edildiğini ifade etti. Kocagöz, son yağışların Aydın Söke civarındaki pamuk ekimini olumsuz etkilediğini belirtti.

Kocagöz, 12 yıldır Ege Üniversitesi ile yaptıkları uydudan rekolte tespitinin başarıyla uygulandığını söyledi. Geçen sezon 149 bin ton pamuk tahmini yaptıklarını belirten Kocagöz, mart sonu itibariyle 159 bin 500 ton pamuk tescili yapıldığını söyledi. (CİHAN)

Ekleme Tarihi
16.05.2012
Ekleyen Kişi
Celil PAKSOY

Etiketler: ABD nin pamuk raporu Türk üreticileri kızdırdı
Link: ABD'nin pamuk raporu Türk üreticileri kızdırdı




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız