Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 29 Nisan 2024 Pazartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

Kayısıda Erik Hastalığı Uyarısı

Kayısıda erik koşnili hastalığı görüldüğü belirtilip üreticilerin dikkatli olması istendi.

Malatya Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Şevket Fidan, "Bu yıl şehrimizde yoğun epidemi gösteren kayısıda erik koşnili mücadelesi için üreticilerimiz çok yoğun olarak müdürlüğümüze müracaat ediyorlar. İlaçlama zamanının doğru tespit edilmesi gerekiyor" dedi.

Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürlüğü'ne getirilen kayısı numuneleri ve teknik elemanların yerinde yaptıkları bahçe kontrollerinde ilaçlama zamanının çiftçiler tarafından doğru bir şekilde tespit edilemediğinin anlaşıldığını belirten Fidan, "Mücadele için zararlının biyolojisinin takip edilmesi gerekmektedir" diye konuştu.

Fidan, böceğin biyolojisi ve mücadele şeklini şöyle anlattı: "Sert çekirdekli meyve ağaçlarında bulunur. En çok eriklerde görülmekle birlikte kayısı ağaçlarında da yoğun olarak karşılaşılmaktadır. Ergin dişiler yarım küre şeklinde, (ikiye bölünmüş kara mercimeğe benzer) bombelidir. Renk koyu kahverengi veya parlak koyu esmerdir. Vücut uzunluğu 3- 3,5 mm, genişliği 2,5- 3 mm, yüksekliği ise 2-2,5 mm'dir. Yumurtalar ergin dişi kabuğunun altında toz gibi görünür. Yumurtadan çıkan hareketli nimfler kendini dal üzerine sabitler. Kışı ikinci dönem nimf halinde geçirir. Havaların ısınmasıyla gelişmeye başlayan nimfler nisan sonu-mayıs başında ergin olur. Mayıs sonunda hareketli nimfler görülür. Erik koşnili gövde ve kalın dallarda koloniler oluşturur. Ergin ve nimflerin beslenmesi sonucu ağaçları zayıflatıp dallarda kurumaya yol açar. Emgi yaptığı dallarda ağaç tarafından salgılanan zamk akıntısı (sakız) meydana gelir. Beslenme sonucu salgıladığı yoğun tatlımsı madde sürgün yaprak ve meyvelere bulaşır."

Fidan, kültürel önlemler ve kimyasal mücadele gerektiğini sözlerine ekledi. - Malatya - (İHA)

Ekleme Tarihi
17.05.2012
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı

Etiketler: Kayısıda Erik Hastalığı Uyarısı
Link: Kayısıda Erik Hastalığı Uyarısı




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız