Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 28 Nisan 2024 Pazar
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
Lokum 

Lokumda şeker oranları azaltılacak

Lokumda şeker oranlarını düşürmeyi planlayan taslak görüşe açılırken Konya’da farklı görüşlerin doğmasına neden oldu.


Şekerciler Odası Başkanı Ahmet Solmaz kararı desteklediklerini söylerken esnaf ise bu kararı devletin ihracatta yaşanan kaybı önlemeye yönelik çıkartacağını kaydetti

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından Türk Gıda Kodeksi Lokum Tebliği taslağını görüşe açtı. Taslağa göre lokumdaki şeker oranı yüzde 80’den yüzde 75’e düşürülecek. Belirlenen bu oran Konya’da farklı tepkilere neden oldu. Konya Şekerciler Odası kararı doğru bulduklarını, kendilerinin de konuyla ilgili daha önce Bakanlığa başvuruda bulunduğunu aktarırken, esnaf ise şeker oranlarının düşürülmesini istemiyor.

Konya Şekerciler Odası Başkanı Ahmet Solmaz, Konya’da 150-200 şekerleme işi yapan esnafın olduğunu söyledi. Bu üreticilerden her birinin yıllık ortalama 150 ton şekerleme üretimi yaptığını anlatan Solmaz, “Bu rakamı toplam esnaf sayımız açısından düşünürsek Konya olarak yine yaklaşık olarak 400 bin tona yaklaşan bir üretimimiz var. Bu üretim ülke genelinde önemli bir yere sahip olmamızı sağlar. Talep olduğu takdirde bu üretim daha da arttırılabilir. Bakanlığın almış olduğu kararı oda olarak destekliyoruz.

Daha önce de Bakanlığa bu şekilde bir düzenleme yapılması için başvurularda bulunmuştuk. Ancak şimdi yapılacak olan bu uygulama bizim isteklerimizi karşılar nitelikte olacak. Bu yüzden Konya Şekerciler Odası olarak bu kararı destekliyoruz” dedi.

DEVLET İHRACATTAKİ AÇIĞI KAPATMAK İSTİYOR

Bakanlığın konuyla ilgili taslağa görüşe açmasından sonra esnaf karara tepki göstererek, “Lokumda şeker oranı düşürüleceğine herkes belirlenen kriterlere uysun. Devlet ihracatta belirlediği yüzde 60-65 şeker oranı nedeniyle yaşanan kaybın önüne geçmek istiyor” diyor.

Şeker oranının düşürülmesini istemediklerini söyleyen Yaşar Şekerleme yetkilisi Fettah Yağcı, “Herkes belirlenen kurala uysun. Yani yüzde 80 olan şeker oranına uyulsun. Ancak lokumda şeker oranının düşürülmesinin asıl sebebi farklı. Devlet ihracat sırasında şeker oranını en az 60-65 olarak belirliyor. Üretici yüzde 90 ve üzerinde şeker ortalaması ile ürün yolladığı zaman ürecinin yüzde 25’lik bir kaybı oluyor.

Gelen tepkiler üzerine böyle bir uygulama gidiliyor. Büyük işletmelerin bu yöndeki tepkileri de etkili oldu. Ancak biz bunun yerine o ortalama ile ilgili bir düzenlenmenin gelmesini istiyoruz” diye konuştu.

YÜZDE 5 AZALMA TATDA ÇOK FAZLA HİSSEDİLMEZ

Yapılması düşünülen şeker oran azaltma uygulamasında lokum ve çeşitlerinin tatlarında çok fazla bir değişmenin olmayacağını kaydeden Yağcı, “Bu oran lokum ve çeşitlerinde tat anlamında çok büyük bir değişikliğe neden olmaz. Çünkü oran düşüklüğü az bir miktarda olacak” ifadelerini kullandı. Mevlana şekerinde oran düşürmenin olamayacağını ifade eden Yağcı, bu şekerin zaten sadece şekerden yapıldığını dile getirdi. Yağcı, akide şekerinde de bu oran düşürmenin de çok etkili olmayacağını bildirdi .

İŞTE BAKANLIĞI GÖRÜŞE AÇTIĞI TASLAKTAKİ ORANLAR

Lokumun, tekniğine uygun ve hijyenik şekilde üretilmesi, hazırlanması, işlenmesi, muhafaza edilmesi, depolanması, taşınması ve pazarlamasını sağlamak üzere özelliklerini belirleyen tebliğ taslağa göre, lokumdaki asgari toplam şeker oranı yüzde 80'den yüzde 75’e düşürülecek. Lokum çeşitlerinin tanımlarının da yeniden belirlendiği taslakta, aromalı lokum, çeşnili lokum, kaymaklı lokum özelliklerine göre tanımlandı. Lokumda, tanımında belirtilen çeşide has tat ve kokuda olacak ve yabancı tat ve koku içermeyecek. Çiğ nişasta lezzetinde olmayacak.

Lokum elastiki yapıda olacak ve dokusu ağızda yumuşak ve kaygan olarak hissedilecek, üzerinde veya içinde yabancı madde bulunmayacak. Lokuma geleneksel ürün olma özelliğini bozacak, tanımında belirtilmeyen başka herhangi bir madde katılmayacak. Taslakla lokumun kimyasal özellikleri de belirlendi. Buna göre, lokumda toplam şeker, sakaroz cinsinden kütlece en az yüzde 75 olacak. Mevcut tebliğde bu oran yüzde 80 olarak uygulanıyor.

Çeşnili lokumdaki, sert kabuklu meyve oranı da kütlece en az yüzde 12, çikolata, kakaolu fındık kreması gibi ürün, kütlece en az yüzde 8 olacak. Sucuk tipi lokumlarda da sert kabuklu meyve oranı kütlece en az yüzde 18 olacak. Kaymaklı lokumda da en az yüzde 10 oranında Afyon kaymağı ya da yüzde 8 oranında kaymak bulunacak.








memleket.com.tr

Ekleme Tarihi
17.05.2012
Ekleyen Kişi
Celil PAKSOY

Etiketler: Lokumda şeker oranları azaltılacak
Link: Lokumda şeker oranları azaltılacak




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız