Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 02 Mayıs 2024 Perşembe
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

EİB Koordinatör Başkanı Türkmenoğlu: -''Hem tarladaki izlenebilirliği hem de tarımsal işletmeler içerisindeki izlenebilirliği tesis edebilecek bir sistem geliştirdik''

İZMİR (A.A) - Ege İhracatçı Birlikleri (EİB) Koordinatör Başkanı Mustafa Türkmenoğlu, gıda güvenliğinin tarım sektörünün en güncel konularından biri olduğunu, özellikle ilaç kalıntısı ve yanlış gübreleme gibi sorunların üretimde sık sık gözlendiğini belirterek, ''Hem tarladaki izlenebilirliği hem de tarımsal işletmeler içerisindeki izlenebilirliği tesis edebilecek bir sistem geliştirdik'' dedi.

     EİB'den yapılan yazılı açıklamaya göre, birlik tarafından geliştirilen www.gidaizle.org ve www.etarim.org internet adreslerinden ulaşılabilen Tarımsal Ürün İzlenebilirlik Sisteminin yaygınlaştırılması çalışmaları hızla devam ediyor.

     16 Mayıs 2012 tarihinde Nazilli ve Çevresi Tarımsal Kalkınma Kooperatifi'nde proje uzmanları tarafından sistem hakkında bilgilendirme yapılarak bölgedeki tarım sektörü temsilcilerinin desteği alındı.

     Geliştirilen izlenebilirlik sistemi hakkında bilgilendirme yapan EİB Koordinatör Başkanı Mustafa Türkmenoğlu, gıda güvenliğinin tarım sektörünün en güncel konularından biri durumunda olduğunu, özellikle ilaç kalıntısı ve yanlış gübreleme gibi sorunların üretimde sık sık gözlendiğini, bu sorunların da tüm tedarik zinciri üzerinde ve ihracat aşamasında olumsuz etkilere neden olduğunu kaydetti.
 
     Tarladan sofraya izlenebilirliği sağlayacak sistematik araçların olmamasının sorunu daha da karmaşık hale getirdiğini dile getiren Türkmenoğlu, açıklamada şu görüşlere yer verdi:

     ''Biz bu noktadan hareketle, hem tarladaki izlenebilirliği hem de tarımsal işletmeler içerisindeki izlenebilirliği tesis edebilecek bir sistem geliştirdik. Çiftlik modülü, tarlada gerçekleşen tüm üretim sürecinin bilgisayar ortamında kayıt altına alınıp izlenebilmesini sağlamaktadır. Sistem, hem çiftçiler ve tarım danışmanları hem de tarımsal işletmelerin kullanabileceği şekilde tasarlanmıştır. İşletme modülü ise sistemin işletme içerisindeki izlenebilirliği sağlayan kısmıdır. Bu modül aracılığıyla el terminalleri kullanılarak işletme içerisindeki tüm operasyonlar anlık olarak kayıt altına alınabilmektedir. Bu iki parçayı birbirine entegre ederek tarladan tüketiciye izlenebilirliği sağlayan bir sisteme sahip olduk.

     Tüm bunların ötesinde, sistemin daha da geliştirilmesi için bazı GSM operatörleri ve perakende zincirleriyle görüşme halindeyiz. Çok kısa zaman içerisinde işbirliği adımlarını atıp tam izlenebilirliği entegre etmek istiyoruz.''

Ekleme Tarihi
18.05.2012
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı

Etiketler: Tarla ve tarımsal işletmelerdeki izlenebilirliği tesis edebilecek bir sistem geliştirdik, EİB Koordinatör Başkanı Türkmenoğlu
Link: Tarla ve tarımsal işletmelerdeki izlenebilirliği tesis edebilecek bir sistem geliştirdik




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız